1. Szkodliwość fruktozy można uznać za fakt, w wielu pracach naukowych to wykazano i nikt tego nie neguje. Odeślę choćby do "Biochemii Harpera". To podręcznik dla studentów medycyny, więc nikt nie powinien kwestionować jego poziomu i obiektywności, choć możliwe, że zawiera przestarzałe informacje (nie mówię tu o fruktozie)
2. Owoce mają witaminy i składniki mineralne, lecz bardzo mało, ponadto słabo przyswajalnych. Z roślin przyswaja się np. 1% żelaza, z mięsa 22%. Wiele ludów pierwotnych (Masajowie, Eskimosi, Samburu i inni) nie jedzą w ogóle roślin, a żadnych niedoborów witamin nie mają. Za to na szkorbut chorowali marynarze karmieni puddingiem, kaszą, rodzynkami (!), herbatnikami, czarnymi porzeczkami (!), cukrem i ryżem. Na beri-beri chorowała ludność jedząca biały ryż, a na pelagrę kukurydza. Było raz badanie w ramach którego dwaj ochotnicy - Stefansson i Anderson przez rok żywili się tylko gotowanym tłustym mięsem. Regularnie sprawdzano poziom ciałek ketonowych w iczh ozu, więc ewentualne spożycie innych pokarmów byłoby zasygnalizowane. Po roku takiej diety nie stwierdzono u nich żadnych niedoborów witamin ani składników mineralnych, wszystkie narządy były w znakomitym stanie. Tak więc produkty pochodzenia zwierzęcego są w stanie dostarczyć człowiekowi wszystkiego co niezbędne, czego nie można powiedzieć o roślinnych.
3. Porównajmy skład wątróbki wieprzowej i podanej przez kogoś czarnej porzeczki. Wszystko podane na 100 g. Najpierw wymieniam wątróbkę, potem porzeczkę.
Sód 83 mg/2 mg
Potas 311 mg/336 mg
Wapń 10 mg/39 mg
Żelazo 18,7 mg/1,2 mg
Magnez 23 mg/20 mg
Witamina A 13000 ug/14 ug
Betakaroten 11 ug/81 ug
Witamina D 1,1 ug/0 ug
Witamina E 0,12 mg/1 mg
Witamina B1 0,4 mg/0,062 mg
Witamina B2 2,98 mg/0,032 mg
Witamina PP 16,7 mg/0,35 mg
Witamina C 23 mg/182 mg
Jak widać wątróbka śmiało rywalizuje pod tym względem z porzeczką, a bardzo często nawet ją przewyższa.
A teraz porównajmy żółtko jajka kurzego i śliwkę (wszystko na 100 g).
Sód 52 mg//2 mg
Potas 127 mg/208 mg
Wapń 147 mg/16 mg
Fosfor 587 mg/20 mg
Żelazo 7,2 mg/0,5 mg
Magnez 15 mg/8 mg
Witamina A 886 ug/49 ug
Beta-karoten 29 ug/295 ug
Witamian D 4,5 ug/0 ug
Witamina E 2,15 mg/0,86 mg
Witamina B1 0,173 mg/0,059 mg
Witamina B2 0,81 mg/0,039 mg
Witamina PP 0,03 mg/0,49 mg
Witamina C 0 mg/5,2 mg
Trzeba też wiedzieć, że składniki mineralne i witaminy z żółtka, wątróbki czy mięsa są o wiele lepiej przyswajalne niż z śliwki czy porzeczki.
Z owoców nie należy jednak rezygnować, ze względu na zawarte w nich antyoksydanty.
3. Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij od niego 100-500 kcal, choć optymalnie było by 300. Tyle ile odejmujesz, tyle też spalaj w dowolny sposób. Jeśli będziesz jadła o 300 kcal mniej, a kolejne 300 kcal spalisz np. spacerując zyskasz 600 kcal deficytu, co oznacza utratę 0,5 kg na tydzień. Im więcej kalorii odejmujesz tym więcej beztłuszczowej masy ciała tracisz.