Temat: Obiady

Hej teraz mam wakacje i musze gotowac mamie obiady ale nie mam pojęcia co mam gotować.Ona lubi sie najesc nie lubi cebuli i papryki.
Zastanawiałam sie czy jest tortila dietetyczna,Jak jest podajcie jak się ja robi.,
Czy macie jakies przepisy
Szukałam ale nic nie ma.A co wy robicie sobie na obiad dietetycznego
to ma być dietetyczne czy nie dietetyczne? bo zgłupiałam..
Takie i takie:)
mamie tłuste Tobie dietetyczne?:D poszukaj na kwestiasmaku.com , przystole.blox.pl , brulionzprzepisami.blox.pl , mojeekspresjekulinarne.blox.pl

Pasek wagi
makaron razowy/pszenny z jajkiem:

-makaron 
-jajka
- oliwa z oliwek

gotujesz makaron, jak sie ugotuje, to przerzucasz go na patelnie, na ktorej jest rozgrzana oliwa i wbijasz jajka (wedlug upodoban) i mieszasz, jak jajecznice.

ryż naturalny/ biały z sosem twarogowym:

- ryż
- twaróg (wedlug upodobań)
- truskawki/ banan/ maliny/jagody
- 1 lyzka miodu/cukru

gotujesz ryz. Twarog rozbijasz widelcem. Następnie wrzucasz truskawki/banany/jagody (wedlug upodoban owoc), dodajesz miod/cukier i miksujesz na mase. Potem masę wylewasz na ryż.

Ziemniaki zapiekane z serem żółtym.:

- ziemniaki
- ser żółty
-ketchup (jesli lubisz)

gotujemy ziemniaki (pokroic je w 'talarki' ), po ugotowaniu wysypujemy na talerz i obkladamy serem zoltym i do mikrofalowki.

makaron zapiekany z mozzarellą. 

- makaron
- mozzarella
-ketchup

gotujemy makaron. Ugotowany wysypujemy na talerz. Kroimy mozzarellę i kładziemy na makaronie. Do mikrofalówki i gotowe ;)
placek do tortilli:
-pół szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
-woda ciepła (30ml?) tyle ile ciasto zwiąże aby do palców się nie lepiło
-szczypta soli
-ewentualnie jakieś zioła żeby placek był ziołowy

lepisz ciasto, rozwałkowujesz cieniutko i podgrzewasz na patelni spryskanej oliwą/olejem,
albo rozsmaruj ręcznikiem papierowym bo nie może pływać, chyba, że pędzelkiem po
placku przejedź i wtedy na suchą patelnię, smaż z dwóch stron po 3 minutki



szybka i prosta FRITTATA
-2/3 jaja
-3 łyżki startego żółtego sera
-sól, pieprz

i w zależności co masz w lodówce możesz dodać: szynkę, pieczarki,
kukurydzę, groszek, szczypior, grzybki, kiełbasę, jakieś mięso, brokuły

Jajko roztrzepać z przyprawami, wymieszać w miseczce ze wszystkimi składnikami,
smażyć z dwóch stron, jeśli będziesz miała problem z przełożeniem, to wyjmij na talerz
i z powrotem na patelnie na drugą stronę, najlepiej pod przykrywką



PLACKI ZIEMNIACZANE
- 3-4 ziemniaki
- ewentualnie cebula
- jajko
- sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy).
Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem.
Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.

*Placki ziemniaczane będą smaczniejsze, a nawet pulchniejsze,
jeśli dodamy do nich łyżeczkę proszku do pieczenia.

*dodana do ciasta starta marchewka zapobiega ciemnieniu ciasta więc są jaśniutkie



RACUCHY Z JABŁKAMI
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- szklanka mleka ( lub w ostateczności kefiru )
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- jabłka

Składniki dokładnie wymieszać w misce. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka obrać i drobno pokroić.
Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć na złocisty kolor.




potrzebujesz przepisów typowo jakich? określ. bo te co podałam to
chyba nawet w wieku 10 lat da radę zrobić. potrafisz gotować?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.