Temat: szpinak... czy może być smaczny?

Kupiłam ostatnio mrożony szpinak ale nie wiem jak go przygotować żeby był smaczny.. i dietetyczny:) Macie jakieś pomysły?
Hmm a dodać do mięska mielonego i zrobić takie kotleciki? ;) albo odrobinę do sałatki.
może być:) lekko podsmażony na oliwie z oliwek, doprawiony solą i pieprzem, wyciśnięty ząbek czosnku albo 2, zaprawiony jogutrtem natutalnym.Wcinam sam lub jako dodatek-baza do sosów do makaronu, lazanii lub ryżu, super z dadatkiem sera fety lub zwykłego zóltego!
Ja znam szpinak tylko w jednej formie. Z czosnkiem i śmietaną. Bardzo zresztą dobry. A skoro chcesz dietetyczny, to może z jogurtem, ale nie mam zielonego pojęcia, jak by to smakowało. ;D Chyba lepiej nie kombinować. Odrobina śmietany jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Może spróbuje z czosnkiem i ze śmietana... ciekawe czy mi zasmakuje dzięki za propozycje:)

pozdrawiam
ja wrzucam bryłkę takiego szpinaku do jakiegoś lekkiego sosu jak robię np. na bulionie warzywnym z mieloną piersią z indyka z warzywami :), albo po prostu przesmażam pomidory z cebulką i do tego, jest pyszny do kaszy :)

a wlasnie ostatnio zrobilam super zupę. jest zajefajna. wklejam linka laski i smacznego!

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/zupa_z_bobu_szpinaku/przepis.html

Jajecznica ze szpinakiem pychota - wrzucam szpinak na patelnie dodaje odrobinę masła i do tego wbijam 2 jajka - doprawiam do smaku najcześciej solą
Ja szpinak robię na wiele sposobów

1.Smażę na oliwie z oliwek lub oleju z czosnkiem ,doprawiam do smaku solą i pieprzem .
I taki szpinak traktuję jako dodatek np do ryżu,ziemniaków i mięsa/ryby

2.Smażę tak jak wyżej,tylko że dodaję śmietanę (czasami jogurt naturalny) i wtedy dodaję makaron i mam ala spaghetti.

3.Do usmażonego szpinaku dodaję pokruszony ser feta lub jakiś inny tego typu i faszeruję pierś z kurczaka.
uwielbiam

Tagliatelle Pełne ziarno
szpinak z czosnkiem i fetą



wejdź tez tutaj http://vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/47/topicid/104822/sortf/0/rev/0/range/0/page/2

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.