Temat: Kto z was definitywnie wykluczył

z menu  pieczywo?-na jak długo? jak się czujecie bez niego?
Ja nie potrafię żyć bez pieczywa !!!!!!!!
To straszna głupota rezygnować z pieczywa, ziemniaków, kasz, makaronów! Węglowodany złożone mają być postawą Waszych posiłków, powinny stanowić przynajmniej 55% dziennego zapotrzebowania. Tym samym wykluczacie z diety szereg witamin, makro- i mikroelementów.
Ja nie rozumiem czemu jeszcze takie mity istnieją, trąbi sie o tym wszędzie - że produkty zbożowe należy jeść, a niektórzy nadal wierzą w cudowna moc "wykluczania" pewnych produktów. Nie tędy droga, drogie Panie. I mówię Wam to jako dietetyk.
pieczywa nie trzeba wykluczać, tylko zmienić na "dobre" czyli pełnoziarniste i jeść w rozsądnych ilościach. nasz organizm potrzebuje węglowodanów złożonych
Pasek wagi
ja zamieniłam na żytni i pełnoziarnisty, wywaliłam tylko ziemniaki, ale makaron jem prawie codziennie tylko ze pelnoziarnisty i w niduzych ilosciach
Do Pani Dietetyk,
 na obecny czas nie jadam żadnego rodzaju  pieczywa  - nie powiedziane , że nie zacznę, a co do węglowodanów - zgadzam się , że  nie powinno się ich eliminować całkowicie z organizmu..
Mam pytanie?Ile w tygodniu można zjeść kasz i makaronu ( proszę o podanie wagowe)Dziękuję za odpowiedz:)
Ja jem tylko pieczywo Dukana na otrębach i białym serze.
ja nie jem pieczywa białego, zwykłego makaronu, ryżu - zamieniłam je na pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy i makaron pełnoziarnisty. Jem także kuskus, kaszę itepe i wcale za tamtymi nie tęsknię ;)
Białego pieczywa nie jem od jakichś 8 lat i czuję się bardzo dobrze bez niego. Swego czasu razowe pieczywo też wyeliminowałam na jakiś rok i też czułam się bardzo dobrze.
Ja nie jem białego pieczywa już od paru lat, tylko pełnoziarniste (ale czasem się trafi że zjem bułkę czy kromkę chleba jak jestem u rodziców ;), hmmm ale jak sobie teraz wyobrażam taką  jeszcze ciepłą, chrupiącą, polską bułeczkę to mmmmmmmmmmm :) dobrze, że nie mam takich pyszności w zasięgu ręki ;)
Wklejam tabelkę ilustrującą jak powinna wyglądać dzienna racja pokarmowa, tutaj akurat dla diety na poziomie 1200kcal. Podobne racje pokarmowe tworzy się dla innych poziomów energetycznych i na tej zasadzie układa się jadłospisy. Podane produkty to tylko produkty główne należące do kolejnych grup, produkty można wymieniać na inne, można wymieniać niektóre między grupami.

Tabela:


Zamiana produktów:

1. Produkty zbożowe - 100g mąki, kaszy odpowiada:

100g makaronu

100g grochu lub fasoli suchej

100g pieczywa chrupkiego, bułki tartej, herbatników, sucharków

135g chleba, bułek, pieczywa cukierniczego

2. Mleko i produkty mleczne - 100g mleka odpowiada:

100g kefiru, jogurtu, mleka ukwaszonego, maślanki

15g mleka w proszku

15g sera twarogowego

30g sera homogenizowanego

10g sera podpuszczkowego i topionego

3. Jaja100g jaja odpowiada:

400g mleka, kefiru, jogurtu, maślanki

100g sera twarogowego

200g sera twarogowego homogenizowanego

60g sera podpuszczkowego i topionego

80g mięsa bez kości

120g drobiu

60g szynki, polędwicy, baleronu, kiełbasy suchej

100g kiełbas nietrwałych

100g filetów rybnych

150g ryby wędzonej

4. Mięso, wędliny, drób ryby100g mięsa z kością i ryb odpowiada:

400g mleka

100g sera twarogowego

200g sera twarogowego homogenizowanego

60g sera podpuszczkowego i topionego

80g mięsa bez kości

120g drobiu

70g szynki, polędwicy, baleronu, kiełbasy suchej

100g kiełbas nietrwałych

100g filetów rybnych

150g ryby wędzonej

100g jaja

100g grochu lub fasoli

5. Masło100g masła odpowiada:

450g śmietany 18%

6. Inne tłuszcze100g oleju odpowiada:

120g margaryny

100g smalcu

8,9,10 Warzywa i owoce100g świeżych warzyw lub owoców odpowiada:

60g soku pitnego, nektaru, przecieru

30g koncentratu pomidorowego 20%

20g koncentratu pomidorowego 30%

20g owoców suszonych

11. Suche nasiona roślin strączkowych100g suchych nasion roślin strączkowych odpowiada:

135g pieczywa

100g makaronu, maki, kaszy

12. Cukier100g cukru odpowiada:

125g miodu

200g dżemu niskosłodzonego

150g dżemu wysokosłodzonego, konfitur, syropów owocowych



Tutaj inne również prawidłowe tabele racji pokarmowej z różnymi poziomami energetycznymi:



Korzystając z tych racji pokarmowych bardzo łatwo samemu ułożyć sobie prawidłowy jadłospis, racjonalny i urozmaicony.
Gdyby coś było niejasne - postaram się wyjaśnić:)
PS - proszę nie mówić do mnie per "pani dietetyk" :D Jestem tutaj jedną z Was..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.