Temat: Galaretka wsiąkła w biszkopt

Cześć dziewczyny,

dzisiaj robiłam ciasto z dwoma masami i biszkoptem, a na wierzch galaretka. Tutaj właśnie jest problem, że galaretka (z 2 galaretek i 3,5 szklanek wody) wsiąkła w ciasto. Za szybko nią zalałam ciasto :(. Czy takie ciasto jeszcze nadaje się w ogóle do podania? Czy któraś miała taką sytuację? 

Tak na przyszłość to lepiej zalewać ciasto taka już mocno tężejącą galaretką. Nawet jeżeli ma wyjść nierówny wierzch - bo masz pewność, że nie spłynie, a można zawsze to wyrównać zanurzając na chwilę metalową szpatułkę we wrzątku i wyrównując tylko po wierzchu.

To zależy, jeśli ciasto do kawy w domu, to bym podała, trudno. Jeśli na uroczystość, to niestety nie. Biszkopt nasiąknięty galaretka wyglada i smakuje, jak gąbka do naczyń. 

Może odkroj kawałek i po prostu sprawdź, czy spłynęła ta galaretka na boki, czy rzeczywiście biszkopt ją wypił.

Pasek wagi

Na przyszłość jesli zalewasz to w formie to na wierzch ciasta rozprowadź warstwę kremu tak by dobrze dokleić są do brzegów formy-by nie było ani dziureczki, następnie krem zostaw w lodówce do solidnego stężenia.Galaretka nie będzie miała którędy spłynąć do ciasta. Galaretkę rozrób w mniejszej ilosci wody(ja biorę 1 szklanka wody na 1 galaretkę...) i zalej już lekko żelową w konsystencji.

też tak kiedyś zrobiłam, po prostu teraz masz biszkopt w galarecie, teraz wylewam galaretkę jak tężeje  robi się tzn jest na w pół ścięta, raczej w stanie stałym 

wywalilabym biszkopt z góry i jeśli się da to zrobiła nowa galaretkę i dała bezpośrednio na masę a jeśli nie bo np masa nie utrzyma galaretki to na masę położyłbym różne winogrona, truskawki, borówki itp. i już bez niczego wiecej

Pasek wagi

Mi się wczoraj tak przytrafiło. Ale okazało się, na szczęście, że biszkopt tylko z jednego brzegu był nasiąknięty, tak ok. 2 cm. Więc to odkroilam i reszta ciasta była ok. A inna droga, to mi nie smakuje taki biszkopt nasiąknięty galaretka. Choć w żołądku i tak się wszystko pomiesza🤭

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.