5 maja 2011, 15:18
Próbowałam Dukana- z wielkimi wyrzeczeniami udało mi się schudnąć 4 kg, ale jakoś Dukan mi nie służy (krew z nosa i teraz jeszcze nie mogę od ponad tygodnia wyleczyć przeziębienia). Od 1,5 roku wiem o swoim PCOs i biorę tabletki anty. Dobrane dobrze, bo z wyjściowej wagi 80 kg nie przytyłam, ale ciężko mi schudnąć (chcę wrócić do wagi sprzed PCOs- 64 kg). Bez nich w zasadzie też było ciężko. I tu moje pytanie: czy któraś z Was ma/miała to cholerstwo i udało jej się schudnąć i jak? Ja teraz planuję za 2 tygodnie odstawić tabletki, przejść na SB + godzina biegania min. 3 x w tygodniu (planuję więcej, ale minimum muszę sobie wyznaczyć, żeby w ogóle coś robić- tak mam
![]()
). Macie jakieś pomysły? I jak myślicie... ile mi to zajmie (dałam sobie czas do listopada, aktualna waga na pasku)?
Ps: wiem, że taki wątek na forum już był, ale liczę na to, że nowy wątek spowoduje większy odzew.
7 maja 2011, 21:05
Może coś w tym jest, bo ja na dukanie (3 tygodnie)... w sumie, razem z dietą kapuścianą, którą stosowałam przez tydzień, schudłam 4 kg. Z czego na kapuścianej, gdzie jadłam głównie warzywa i owoce, 1,5 kg. Pomijam, że po świętach wszystko do mnie wróciło. Szczęśliwie w Paryżu była ostra bieganina i jakoś ze 2 kg mi spadły. A teraz na detoxie leci, ale wiem, że kurcze wróci
![]()
A z hormonami to różnie bywa. Brałam w życiu różne tabletki, nawet kiedy nie wiedziałam/ nie miałam PCOs i pamiętam, że po Mercilonie przytyłam 12 kg (zeszło samo po 3 miesiącach od odstawienia), Logest dodał mi 10 kg (też samo zeszło po odstawieniu), Yasmin jakoś 5 kg, które nie chciało zejść, więc do pracy zaczęłam chodzić na piechotę i zeszło, a teraz dupa czarna... przed przyjmowaniem pierwszych tabletek na PCOs ważyłam 80 kg i nie mogłam schudnąć i ta waga jakoś mnie się trzyma (najpierw brałam Yaz a teraz Naraya, w międzyczasie było Yasminelle i po nich chodziłam jak beczka, nawet się nie ważyłam).
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 86
9 maja 2011, 23:09
Cześć Dziewczyny!
Wiele z Was na różne sposoby walczy z nadwagą i PCO. Ja w końcu zebrałam się w sobie i postanowiłam wybrać się do dietetyka. Postanowiłam przekazać Wam kilka spraw, które z nim poruszyłam. Można się z nimi zgadzać, bądź nie, ja mam zamiar zgodnie z tym postępować, a może Wam też to coś pomoże.
1. Dukan jest zdecydowanie niewłaściwy przy PCO. Nadmiar białka może powodować tworzenie się torbieli.
2. Wyjścia na basen (przynajmniej na początku terapii i leczenia PCO) są nie wskazane, gdyż odporność dróg rodnych jest osłabiona i może to powodować różne stany zapalne, itp.
3. Sugerowane są ćwiczenia areobowe.
4. Jak idzie o dietę to warto stosować kilka zamiennie (co 2-3 tygodnie), w ten sposób dostarczając nam niezbędnych składników, co jest szczególnie ważne przy PCO.
To chyba takie najważniejsze sprawy, które wyniosłam z pierwszej konsultacji.
Powodzenia!
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 86
31 maja 2011, 21:38
Cześć!
Tak, ja również jestem szczęśliwą posiadaczką PCO ;)
Prześlę Wam tydzień mojej diety, aczkolwiek teraz przy potrutych warzywach chyba jest niespecjalnie wskazana. Nawiązuję do niej, ale nie stosuję w stu procentach, zobaczymy co z tego wyniknie. Dieta jest dostosowana do moich wyników badań także nie musi być w 100% dobra dla Was, ale załączam poniżej.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE I:
250ml sok marchwiowy, 1 jajko gotowane, 100g rzodkiewki, mieszanka 20g: ziarno słonecznika, pestka dyni, ogórek konserwowy lub małosolny, 30g pieczywo pełnoziarniste;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, ser żółty Edamski 20g, sałata zielona 10g, dodatkowo jabłko 150g, mandarynka 3 szt.
500ml woda mineralna;
OBIAD:
ryba mintaj (zamiennie biała, dorsz, etc.) pieczona w foli 120g z oregano, ziołami prowansalskimi, surówka z kapusty kwaszonej 100g, kompot z malin (zamiennie herbata zielona, czerwona lub biała);
PODWIECZOREK:
150g jabłka;
KOLACJA:
205g sałatka z gotowanego ryżu białego 50g (2 łyżki po ugotowaniu), gotowanego kurczaka 50g, ogórka kwaszonego 50g (1 mały), czerwonej papryki (1/2 średniej), doprawiona oliwą z oliwek 5g (1 łyżeczka);
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE I:
150g jogurt naturalny z otrębami pszennymi (20g, 3,5 łyżeczki) i płatkami kukurydzianymi (15g, 1,5 łyżeczki), łyżeczka miodu naturalnego 5g, 1/2 szt. kiwi;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, filet z kurczaka 20g, sałata zielona 10g, mandarynka 5szt., śliwki suszone 5szt.
500ml woda mineralna;
OBIAD:
60g kasza gryczana, gotowana (2 łyżki), 100g filet z kurczaka z grilla, 100g surówka z selera naciowego, doprawiona sokiem z cytryny;
PODWIECZOREK:
150g jabłka;
KOLACJA:
250ml herbata zielona bez cukru, sałatka z mozzareli: 100g mozzarela, pomidor (50g), sałata zielona (5 listków), oliwki, papryka czerwona (50g), łyżka oliwy z oliwek, oregano, 30g pieczywo pełnoziarniste.
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE I:
250ml sok marchwiowy jednodniowy, 70g pasta z soczewicy gotowanej 20g, czerwonej papryki 20g, zagęszczonego przecieru pomidorowego 20g, koperku 10g, pieczywo pełnoziarniste 30g;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, chuda wędlina 20g, papryka czerwona 30g, dodatkowo jabłko 150g, mandarynka 3 szt.
500ml woda mineralna;
OBIAD:
100g surówka ze świeżych ogórków z jogurtem naturalnym, 100g piersi z indyka pieczonej w folii;
PODWIECZOREK:
250g pomarańczy;
KOLACJA:
230g tzayziki (150g jogurtu naturalnego, 80g ogórka świeżego, 1 ząbek czosnku, ocet winny, 3g oliwy z oliwek, sól, cukier), 22g pieczywa chrupkiego.
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE I:
120g jogurtu naturalnego z 2 łyżeczkami płatków owsianych górskich, 1 łyżeczką siemienia lnianego, 2 łyżeczkami zarodków pszennych, 50g kiwi;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, jajko gotowane 50g, sałata zielona 10g, dodatkowo jabłko 150g, mandarynki 3 szt.
500ml wody mineralnej;
OBIAD:
150g szpinaku w cieście naleśnikowym, 250ml soku pomarańczowego wyciskanego;
PODWIECZOREK:
150g jabłka;
KOLACJA:
220g ser twarogowy chudy 80g (2 średnie plastry) z dodatkiem mrożonych truskawek, jogurtu naturalnego 0,5% tłuszczu 40g.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE I:
120g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb żytnich, 2 łyżeczki pokrojonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka zarodków pszennych, dodatkowo 150g jabłka;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, ser żółty Edamski 20g, sałata zielona 10g, dodatkowo jabłko 150g, mandarynka 3 szt.
500ml wody mineralnej
OBIAD:
120g surówki z buraków doprawionej oliwą z oliwek z dodatkiem otrębów pszennych (zamiennie surówka z jabłka i marchwi);
PODWIECZOREK:
150g jabłko;
KOLACJA:
125g ryż z owocami (20g ryżu, 2g masła, 100g owoców, 8g cukru), 150g mleka sojowego.
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE I:
250ml sok marchwiowy jednodniowy, 150g jogurt naturalny z otrębami pszennymi (20g, 3,5 łyżeczki) i
płatkami kukurydzianymi (15g, 1,5 łyżeczki), łyżeczka miodu naturalnego
5g, 1/2 szt. kiwi;
ŚNIADANIE II:
Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego 30g, filet z kurczaka 20g, sałata zielona 10g, mandarynka 5szt., śliwki suszone 5szt.
500ml woda mineralna;
OBIAD:
Fasola Curry
Składniki na 1 porcję:
- 3 czubate łyżki fasoli z puszki (100g)
- 1/2 cebuli
- 1/2 małego jabłka
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- łyżeczka rodzynek/suszona morela pokrojona
- łyżeczka pasty curry (lub curry w proszku)
Cebulę i obrane jabłko posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać jabłko i cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zarumienią. Rodzynki moczyć parę minut w ciepłej wodzie, odcedzić i dodać je do usmażonej cebuli z jabłkami. Dodać także fasolę i curry. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu.
PODWIECZOREK:
250ml soku multiwitaminowego (jednodniowy lub przygotowany osobiście), 150g świeżej marchwi, 150g jabłka;
KOLACJA:
Sałatka: papryka 1/2 średniej (50g), ogórek kwaszony (100g), sałata dwa liście (15g), jogurt naturalny 1 łyżeczka (5g).
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE I:
120g jogurtu naturalnego z 2 łyżkami otrąb żytnich, 2 łyżeczki
pokrojonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka zarodków pszennych, dodatkowo
150g jabłka;
ŚNIADANIE II:
250ml soku pomidorowego, twarożek biały ziarnisty (grani): 1/2opakowania (100g), szczypiorek 1 łyżka (10g), rzodkiewka 3 sztuki (30g);
OBIAD:
180g zupy z pomidorów, 250ml herbata zielona, 150g jabłko;
PODWIECZOREK:
150g jabłka;
KOLACJA:
250ml woda niegazowana z cytryną, 250ml soku multiwitaminowego, ryż parboiled - 2 łyżki, 250g jabłko z cukrem (5g cukier, cynamon).
PŁYNY PÓŁ GODZINY PRZED LUB PO POSIŁKU!
W weekend mam zamiar przejść na dietę owocową (stosowanie 2-4 dni). Po 2 tygodniach uodparniamy się na dietę, więc warto co jakiś czas ją zmienić - ulepszyć.
Pozdrawiam,
Jagoda.
- Dołączył: 2010-07-14
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 86
1 czerwca 2011, 20:51
Polecam chrupkie pieczywo z tzatikami. Właśnie szamię i jest pyszne ^^
14 sierpnia 2011, 19:56
A ja stosuje Pilatesa w polaczeniu z pilka i jestem zadowolona. A co do tych diet to jestem sceptycznie nastawiona, po prostu najwazniejsze to sie nie obzerac ciagla kontrola jesli chodzi o spozywanie posilkow. Mnie zgubily antykoncepcyjne 6 lat bez kontroli tylko regularnie przepisywane przez ginekologa, waga 20 kg w gore plus problemy z watroba, zoladkiem i calkowicie rozchwiana gospodarka hormonalna.
Nikt mnie jakos przed tym nie ostrzegl dobrze ze teraz jest internet i sa fora nie tak latwo nas oszukac:) Pozdrawiam