- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 września 2020, 19:06
kochani jaki spożywacie chleb i makaron?... mam problem , ponieważ nie lubię pelnoziarnistych chlebów i ciemnych makaronów. Czy naprawdę trzeba wykluczyć tzw biale pszenne ?
4 września 2020, 13:41
Ja jem tylko tzw białe pieczywo, takie najbardziej mi smakuje :)
I normalnie waga Ci spada ? Jak mam w przepisie 3 kromki ale pelnoziarnistego to mam zmniejszyć np na 2 ale pszennego jasnego? Czy jesc 3 tj w przepisie ?
4 września 2020, 13:41
Będąc w kwarantannie, trochę z nudów, trochę z ciekawości zaczełam pieć swój własny pszenno- zytni na zakwasie i powiem Wam, że lepszego chleba w życiu nie jadlam, już do tego kupowanego nie wrócę. Własnoręcznie upieczony, bez spulchniaczy i innych wynalazków,domowy chlebek jest o wiele zdrowszy niż ten ze sklepu. A wbrew pozorom pieczenie chleba nie jest az tak trudne.
4 września 2020, 15:26
I normalnie waga Ci spada ? Jak mam w przepisie 3 kromki ale pelnoziarnistego to mam zmniejszyć np na 2 ale pszennego jasnego? Czy jesc 3 tj w przepisie ?Ja jem tylko tzw białe pieczywo, takie najbardziej mi smakuje :)
Ja akurat utrzymuję wagę (163cm, 51kg).
Chleby pełnoziarniste są oczywiście dużo zdrowsze i sycą na dłużej. Biały chleb/bułki nie mają prawie żadnych wartości, to takie zapychacze tak naprawdę... Ale za to właśnie często takie białe pieczywo ma mniej kalorii niż pełnoziarniste :)
Tylko to zależy wszystko od tego jakie te kromki są duże, ile ważą, jaki jest dokładny skład tego pieczywa, ile mają kcal w 100g. Nie jestem więc w stanie powiedzieć czy Twoje 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa będą miały taką samą kaloryczność jak 2 zwykłego.