- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 czerwca 2020, 22:21
Ciekawa jestem, czy znajdują się tu osoby, które zrzuciły parę kg, poprzez zamianę cukru na erytrytol, lub inne słodzidlo typu stewia, ksylitol, itp?
19 czerwca 2020, 12:14
No właśnie o coś w ten deseń mi chodziło, odnośnie mojego jedzenia, to podaje mój wczorajszy dzień. Dwie kromki chleba pezennego plaster szynki, żółtego sera liść salaty, ogórek. Pierogi z kasza i serem około 6szt +2 z pieczarkami i MozarellaSałatka na kolację Garść sałaty i szpinaku serek Wiejski około 100g Łosoś Wędzony 50g ogórek, kawałek papryki, czerwona cebula, oliwa z oliwek Dodatkowo, kawałek świeżego ananasa, kawa parzocha z 2 łyżeczkami cukru +2 kawy z automatu na kasę w pracy(liczyłam jako kawę 3w1)i lód czekoladowy Według my fitness pal wyszło około 1650 kcal. Mam 166cm i 78 żywej wagiw sumie zależy. Ja jak słodziłam cukrem to wpadało mi jakieś 300 kcal na dzień dodatkowo z cukru (do każdej kawy/herbaty po 2 łyżeczki a piję sporo w ciągu dnia), więc teoretycznie gdybym była na granicy kaloryczności że np jadłam z tym cukrem tyle co moje CPM a po odstawieniu cukru odpadłoby 300 kcal to w sumie byłabym na redukcji kalorycznie ;) Wiec dużo zależy od reszty twojego jedzenia. Jeśli chodzi o ksylitol, to ma chyba podobną zawartosć kaloryczną co cukier. Stewia i erytrytol mają 0. Dodatkowym atutem jest to, że ani stewia ani cukier nie powodują wyrzutu insuliny, co również może mieć dobry wpływ na wagę i przede wszystkim na zdrowie. Na pewno nie zaszkodzi spróbować - źle na tym nie wyjdziesz :)
Ksylitol podnosi trochę cukier i ma wyższy IG niż erytrytol (erytrol) lub stewia. Na tę ostatnią trzeba uważać, bo często występuje z dodatkiem maltrodekstryny, a ta jest już po prostu innym rodzajem cukru. No i jeszcze taka kwestia, że teoretycznie wymienione zamienniki cukru nie powinny podnosić poziomu insuliny, ale .... ale tak to nie działa, bo niestety każdy człowiek jest inny i u niektórych już sama myśl o czymś słodkim, wywołuje wyrzut insuliny z trzustki. To są kwestie bardzo indywidualne, sama byłam w szoku jak oglądałam eskperyment pary małżeńskiej, która jadła to samo, po czym mierzyła sobie poziom glukozy na czczo, 30 min po jedzeniu, godzinę po posiłku i .... wyniki mieli zupełnie rózne.