Temat: Erytrytol

Ciekawa jestem, czy znajdują się tu osoby, które zrzuciły parę kg, poprzez zamianę cukru na erytrytol, lub inne słodzidlo typu stewia, ksylitol, itp?

Obawiam się, że to tak nie działa. Wyeliminowanie cukru nie sprawi cudu.

Żeby schudnąć trzeba zachować deficyt kaloryczny. Jeśli słodzik pomoże osiągnąć deficyt- schudniesz. Ale jeśli poza słodzikiem nadal będziesz jeść za dużo- nie ma szans. 

Epestka napisał(a):

Obawiam się, że to tak nie działa. Wyeliminowanie cukru nie sprawi cudu.Żeby schudnąć trzeba zachować deficyt kaloryczny. Jeśli słodzik pomoże osiągnąć deficyt- schudniesz. Ale jeśli poza słodzikiem nadal będziesz jeść za dużo- nie ma szans. 

Dokładnie. Jeśli jesz za dużo i wyrzucisz cukier a to nadal nie będzie deficyt kaloryczny to będziesz po prostu mniej tyc- co też jest zaletą ale nie schudniedz.

Ja z 2 czy 3 lata temu odkryłam erytrytol i nie ukrywam że jest u nas świetna opcja (i jedyna) na słodzenie czegokolwiek- też nie należymy do osób które słodzą, ale mając erytrytol zdarza mi się zrobić lemoniadę kiedy przychodzą goście, czy upiec z nim ciasto- generalnie nie piekę a jak już piekę tu staram się sprawiać żeby było bardziej fit- ostatnio zrobiłam super ciasto kruche, a na vitalii twierdzono że nie wyjdzie:) ale nie napiszę Ci że schudłam bo jestem szczupła- w każdym razie utrzymuje sylwetkę i ładny brzuch (cukier i dieta mają duży wpływ na wygląd brzucha)

Także to może być dla Ciebie pozytywna zmiana, ale polecam wprowadzić też inne- jeść poniżej bilansu i nabrać zerowych nawyków żywieniowych. Minusem jest to że zastąpienie cukru erytrytolem nie powoduje wyjaśnia ze słodkiego nałogu.

Czasem chudnę stosując erytrol lub stewię 

A czasem tyję 

Taka prawda

Twoje pytanie jest... trochę dziwne.

Przecież oprócz erytrolu czy stewii zjadamy dodatkowo kupę innych rzeczy i albo jemy za dużo i tyjemy albo za mało i chudniemy.

Słodziki nie sprawią, że człowiek będzie chudł tylko  dlatego, że wywalił cukier z menu.

Nikt nie schudł z powodu zamiany jednego słodzidła na inne, trochę więcej składowych wpływa na nasze tycie... Ale oczywiście że zmień cukier na erytrol, to bardzo dobra alternatywa.

Jakbyś jadła kilkaset kalorii z samego cukru (dosładzania napojów/jedzenia) i nagle zamieniła to na erytrol to pewnie jest szansa, pod warunkiem, że reszta posiłków dawałaby deficyt kaloryczny. Ale ciężko się odnieść skoro nie podałaś żadnych informacji na temat swojego żywienia i tego ile rzeczywiście tego cukru zjadasz.

w sumie zależy. Ja jak słodziłam cukrem to wpadało mi jakieś 300 kcal na dzień dodatkowo z cukru (do każdej kawy/herbaty po 2 łyżeczki a piję sporo w ciągu dnia), więc teoretycznie gdybym była na granicy kaloryczności że np jadłam z tym cukrem tyle co moje CPM a po odstawieniu cukru odpadłoby 300 kcal to w sumie byłabym na redukcji kalorycznie ;) Wiec dużo zależy od reszty twojego jedzenia. Jeśli chodzi o ksylitol, to ma chyba podobną zawartosć kaloryczną co cukier. Stewia i erytrytol mają 0. Dodatkowym atutem jest to, że ani stewia ani erytrol nie powodują wyrzutu insuliny, co również może mieć dobry wpływ na wagę i przede wszystkim na zdrowie. Na pewno nie zaszkodzi spróbować - źle na tym nie wyjdziesz :)

Pasek wagi

srednio 1kg to ok. 7500kcal (najczesciej sie pojawia 7tys, czasem 8tys albo 7,5tys, a po sobie widze ze miedzy 7,5 a 8tys). lyzeczka cukru to 5g i 20kcal. 7500kcal, czyli 1kg wagi ciala, to 375lyzeczek cukru, co stanowi 1,875kg cukru. zyli tak jak dziewczyny mowia - musialabys wtryniac bardzo duzo cukru by schudnac chocby 1kg stosujac erytrytol jako zamiennik.

Zamiast szukać alternatywy dla cukru, lepiej próbować go mocno ograniczyć lub w ogóle wyeliminować. Zmienią ci się smaki, a lepsza dieta sprzyja chudnięciu. Jestem na etapie cukrowego jadłowstrętu :) Więc łatwiej mi sięgnąć po sałatkę, owoc lub garść bakalii na przekąskę, przestały mi też smakować fast foody i ukochana kiedyś coca cola. Ale... waga rusza lekko w dół, choć jeszcze dłuuuga droga przede mną. W szafce mam wprawdzie erytrol, ale stosuję go bardziej tam, gdzie cukier trudno wyeliminować (np. do ciasta lub babeczek).

Karolka_83 napisał(a):

w sumie zależy. Ja jak słodziłam cukrem to wpadało mi jakieś 300 kcal na dzień dodatkowo z cukru (do każdej kawy/herbaty po 2 łyżeczki a piję sporo w ciągu dnia), więc teoretycznie gdybym była na granicy kaloryczności że np jadłam z tym cukrem tyle co moje CPM a po odstawieniu cukru odpadłoby 300 kcal to w sumie byłabym na redukcji kalorycznie ;) Wiec dużo zależy od reszty twojego jedzenia. Jeśli chodzi o ksylitol, to ma chyba podobną zawartosć kaloryczną co cukier. Stewia i erytrytol mają 0. Dodatkowym atutem jest to, że ani stewia ani cukier nie powodują wyrzutu insuliny, co również może mieć dobry wpływ na wagę i przede wszystkim na zdrowie. Na pewno nie zaszkodzi spróbować - źle na tym nie wyjdziesz :)

No właśnie o coś w ten deseń mi chodziło, odnośnie mojego jedzenia, to podaje mój wczorajszy dzień. 

Dwie kromki chleba pezennego plaster szynki, żółtego sera liść salaty, ogórek. 

Pierogi z kasza i serem około 6szt +2 z pieczarkami i Mozarella

Sałatka na kolację 

Garść sałaty i szpinaku serek Wiejski około 100g Łosoś Wędzony 50g ogórek, kawałek papryki, czerwona cebula, oliwa z oliwek 

Dodatkowo, kawałek świeżego ananasa, kawa parzocha z 2 łyżeczkami cukru +2 kawy z automatu na kasę w pracy(liczyłam jako kawę 3w1)i lód czekoladowy 

Według my fitness pal wyszło około 1650 kcal. 

Mam 166cm i 78 żywej wagi 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.