- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 stycznia 2020, 09:13
Czy jesli na makaronie jest napisane, ze ma 190kcal w 100 gramach, to po ugotowaniu rowniez ma te 190kcal?
6 stycznia 2020, 12:29
Może to makaron ryżowy albo coś takiego.... bo normalne "prawdziwe" makarony mają faktycznie 300-400kcal w 100g. Na opakowaniach zawsze jest kaloryczność produktu suchego-takiego jak jest w opakowaniu.
No właśnie cała rzecz w ty, że nie zawsze... Owszem, najczęściej jest tak jak piszesz, ale to naprawdę tylko i wyłącznie wola i fantazja producenta, w jaki sposób ujmie wartość odżywczą produktu. Ale to wszystko jest (a przynajmniej powinno być) wyraźnie napisane na etykiecie. A etykietę warto przestudiować, droga autorko ;)
O, taki przykład pierwszy lepszy z netu:
Edytowany przez Zoe23 6 stycznia 2020, 12:30
6 stycznia 2020, 14:37
To są podane wartości po ugotowaniu. Na diecie zawsze zwracałam uwagę żeby kupować z wartościami przed ugotowaniem (100g suchego to ok 350.kcal)
6 stycznia 2020, 14:41
Doskonale znam przeciętne kaloryczności produktów, ale nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby producent na opakowaniu ryżu czy makaronu podawał kaloryczność po ugotowaniu. W tych czasach są różne twory na rynku, makarony warzywne czy jakieś "zero" kalorii - autorka nie sprecyzowała jaki makaron kupiła. Gdyby było wyraźnie napisane na opakowaniu, że ugotowany makaron ma 190 kcal w 100 g to myślę, że nie byłoby tego wątku ;).Produkty suche w 99% przypadków mają więcej kalorii na 100g, niż ugotowane (w związku z absorpcją wody, która oczywiście nie ma kalorii). Miło by było, gdyby 100g suchego makaronu zawierało tylko 190 kalorii ;) Jak już pisałam, produkty zbożowe dostarczają między 300 - 400 kalorii na 100g przed ugotowaniem.Ma 190 kcal w 100 g produktu przed ugotowaniem. Jeżeli ugotujesz 100 g suchego, to całość po ugotowaniu będzie miała 190 kcal. Ale 100 g makaronu ugotowanego już nie.
Właśnie jakiś producent podaje, a konkretnie Lubella- też się zdziwiłam widząc to (zobacz na ich stronę, nie podają chyba w ogóle kaloryczności suchego przed ugotowaniem). I w pierwszym makaronie w który weszłam na 100 g ugotowanego było 190 kcal więc dokładnie tyle co u autorki:)
Edytowany przez sacria 6 stycznia 2020, 14:43
6 stycznia 2020, 16:22
Właśnie jakiś producent podaje, a konkretnie Lubella- też się zdziwiłam widząc to (zobacz na ich stronę, nie podają chyba w ogóle kaloryczności suchego przed ugotowaniem). I w pierwszym makaronie w który weszłam na 100 g ugotowanego było 190 kcal więc dokładnie tyle co u autorki:)Doskonale znam przeciętne kaloryczności produktów, ale nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby producent na opakowaniu ryżu czy makaronu podawał kaloryczność po ugotowaniu. W tych czasach są różne twory na rynku, makarony warzywne czy jakieś "zero" kalorii - autorka nie sprecyzowała jaki makaron kupiła. Gdyby było wyraźnie napisane na opakowaniu, że ugotowany makaron ma 190 kcal w 100 g to myślę, że nie byłoby tego wątku ;).Produkty suche w 99% przypadków mają więcej kalorii na 100g, niż ugotowane (w związku z absorpcją wody, która oczywiście nie ma kalorii). Miło by było, gdyby 100g suchego makaronu zawierało tylko 190 kalorii ;) Jak już pisałam, produkty zbożowe dostarczają między 300 - 400 kalorii na 100g przed ugotowaniem.Ma 190 kcal w 100 g produktu przed ugotowaniem. Jeżeli ugotujesz 100 g suchego, to całość po ugotowaniu będzie miała 190 kcal. Ale 100 g makaronu ugotowanego już nie.
No widziałam właśnie to zdjęcie wstawione wyżej i się zdziwiłam, że jednak producenci zaczęli podawać wartości po ugotowaniu - dziwny jak dla mnie ruch, bo każdy może ten makaron ugotować inaczej. Ale też w swojej odpowiedzi wyszłam z założenia, że skoro autorka pyta o wartości po ugotowaniu to takiej informacji na opakowaniu jej makaronu nie ma ;).
6 stycznia 2020, 20:56
Doskonale znam przeciętne kaloryczności produktów, ale nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby producent na opakowaniu ryżu czy makaronu podawał kaloryczność po ugotowaniu. W tych czasach są różne twory na rynku, makarony warzywne czy jakieś "zero" kalorii - autorka nie sprecyzowała jaki makaron kupiła. Gdyby było wyraźnie napisane na opakowaniu, że ugotowany makaron ma 190 kcal w 100 g to myślę, że nie byłoby tego wątku ;).Produkty suche w 99% przypadków mają więcej kalorii na 100g, niż ugotowane (w związku z absorpcją wody, która oczywiście nie ma kalorii). Miło by było, gdyby 100g suchego makaronu zawierało tylko 190 kalorii ;) Jak już pisałam, produkty zbożowe dostarczają między 300 - 400 kalorii na 100g przed ugotowaniem.Ma 190 kcal w 100 g produktu przed ugotowaniem. Jeżeli ugotujesz 100 g suchego, to całość po ugotowaniu będzie miała 190 kcal. Ale 100 g makaronu ugotowanego już nie.
Też byłam zdziwiona widząc po raz pierwszy kaloryczność podaną po ugotowaniu, ale jak widać - zdarza się :)