Temat: Schudłyście po przejściu na dietę bezglutenową?

puchnę po glutenie i cały czas czekam na efekty i na to gdy w końcu oczyści się mój organizm. Brzuch oraz jelita na szczęście przestały w większości bolec ale waga jak i opuchlizna ( poza tym ze buzia lekko mniej opuchnięta) stoi cały czas w miejscu. Kiedy u Was waga zaczęła zlatywać i o ile? Czy może wcale nie uległa zmianie ?

halo???

Mam 2 osoby w rodzinie które są na bezglutenowej z powodów zdrowotnych,nic nie schudły bo i czemu by miały, jeśli nie mają deficytu kalorii? ;) Sam gluten nie tuczy to i jego brak nie odchudza. Po prostu czują się dobrze, bez dolegliwości ale nie odchudzają się, jedzą ile chcą więc waga stoi(albo rośnie ;) )

ja przed ciąża odstawiłam gluten i schudłam 8 kg w miesiąc jedząc 2 razy więcej niż wtedy gdy jadłam gluten a puchłam dlatego tez pytam czy inni tez mieli takie przypadki

Schudłam, ale podejrzewam, że gluten nie miał z tym nic wspólnego, po prostu przestałam jeść pieczywo i makarony. Teraz jem niewielkie ilości mąki orkiszowej i owsianej. Ale ja nie jestem uczulona na gluten, to był tylko eksperyment żywieniowy.

Ja schudłam do tej pory 6 kg. Dodatkowo oprócz glutenu odstawiłam laktozę. U mnie głównym powodem przejścia na dietę fodmap są problemy jelitowe. Zdarza się, że wpadnie raz na jakiś czas, np. bułka żytnia ale później przepłacam to problemami gastrycznymi :PP

Nie widze roznicy w wadze, ale po glutenie mam balon, a nie brzuch i ogolnie zle sie czuje razem z problemami gastrycznymi. Jak ktos chudnie, to z pewnoscia nie je chleba i makaronow. Ja jem chleb i makaron bezglutenowy, wiec dlaczego mialabym schudnac?

Pasek wagi

Alexitattoo99 napisał(a):

ja przed ciąża odstawiłam gluten i schudłam 8 kg w miesiąc jedząc 2 razy więcej niż wtedy gdy jadłam gluten a puchłam dlatego tez pytam czy inni tez mieli takie przypadki
Ale to z powodu zapewne jakiejś nietolerancji .....Bo tak ogólnie dla zdrowej osoby(normalnie trawiącej gluten) to czy go je czy nie, jest bez znaczenia w diecie odchudzającej-taka dieta jako moda i kaprys, a nie z powodów zdrowotnych jest bez sensu. Wręcz produkty bezglutenowe są bardziej kaloryczne a mają często mniej składników odżywczych(niedobory ważnych wit) .

Jeżeli puchniesz po glutenie, to przez gazy. Nie ważysz przez to więcej. Możesz mieć wzdęcia i bóle brzucha ewentualnie problemy z układem trawiennym, ale tylko deficyt i ruch sprawą że schudniesz, nie eliminacja alergenu.

tak

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.