- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 stycznia 2019, 11:29
Witam,
Próbuje jesć jak najzdrowiej i zastanawiam się co jest zdrowsze: chleb pełnoziarnisty czy chleb bezglutenowy, makaron pelnoziarnisty czy bezglutenowy? Ostatnio kupiłam dużą ilość rzeczy bezglutenowych i sie zastanawiam czy napewno są zdrowe czy może zamiast glutenu dodają inne szkodliwe produkty?
Jaka mąka (ostatnio zaczełam używać kokosowej) chleb, makaron jest najzdrowszy?
7 stycznia 2019, 12:53
Rozwiniesz bardziej kwestię oleju kokosowego? Co miałaś na myśli?bezgulutenowość to taki sam chwyt reklamowy jak olek kokosowy (który wcale nie jest taki zdrowy
olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych
dane liczbowe podane przez przez AHA, tylko olej palmowy z nasion ma tak dużą zawartość tłuszczów nasyconych, jak kokosowy. Masło ma ich w sumie 63 proc., łój wołowy 50 proc., a smalec "tylko" 39 proc.
Dla porównania, uznawana powszechnie za zdrową oliwa z oliwek ma 14 proc. takich tłuszczów, olej słonecznikowy 10 proc., a rzepakowy zaledwie 7 proc.
https://www.damianparol.com/olej-kokosowy/
7 stycznia 2019, 13:10
Sprawdź jaki jest skład tych bezglutenowych produktów. Dobrej jakości produkty z mąki pszennej/owsianej/żytniej to najczęściej mąka + jaja + woda + sól + ewentualnie drożdze/zakwas + jakieś ziarna, otręby, kiełki.
A te bezglutenowe - to zazwyczaj bardzo długa lista dodanej chemii. Ponieważ gluten w pieczywie czy makaronie zapewnia ciastu elastyczność i odpowiednią konsystencję. Braki glutenu w produktach gluten free zastępowane są emulgatorami, spulchniaczami i innym paskudztwem. Zerknij na listę na opakowaniu takiego bezglutenowego chlebka. I smacznego. Ja bym tego dobrowolnie nie jadła. Bleee.
7 stycznia 2019, 13:59
Sprawdź jaki jest skład tych bezglutenowych produktów. Dobrej jakości produkty z mąki pszennej/owsianej/żytniej to najczęściej mąka + jaja + woda + sól + ewentualnie drożdze/zakwas + jakieś ziarna, otręby, kiełki. A te bezglutenowe - to zazwyczaj bardzo długa lista dodanej chemii. Ponieważ gluten w pieczywie czy makaronie zapewnia ciastu elastyczność i odpowiednią konsystencję. Braki glutenu w produktach gluten free zastępowane są emulgatorami, spulchniaczami i innym paskudztwem. Zerknij na listę na opakowaniu takiego bezglutenowego chlebka. I smacznego. Ja bym tego dobrowolnie nie jadła. Bleee.
Dokładnie, patrz na skład, a nie na ładne nazwy. Chleb bez gluta może być spoko produktem z mąki quinoa czy ryżowej, a może też być totalnym szajsem. I to samo dotyczy "pełnoziarnistego". A z tym olejem koko, to mnie trafia. Myślałam, że już dawno ustalono, że tłuszcze nasycone NIE są problemem, tylko raczej proporcja moega 6 do omega + dbanie o to, żeby tłuszcze w czasie przechowywania i obróbki nie straciły swoich właściwości.
Edytowany przez 7 stycznia 2019, 14:05
7 stycznia 2019, 14:11
Ja nie toleruje glutenu, ale chleb sama wole piec, bo te kupne maja niezbyt fajne dodatki, np rozne gumy -guar, ksantanowa, cos takiego, spulchniacze iiwiec inne niepotrzebne dodatki, wiec patrz na sklad. Makaron bezglutenowy mozna znalezc z kolei np w biedrze ze skladem maka kukurydziana i woda, nic wiecej, wiec mozna :) Ale jesli tolerujesz gluten to raczej nie ma potrzeby z niego rezygnowac :D zdrowsze te produkty bezglutenowe raczej jakos bardzo nie sa, o ile w ogole :)
7 stycznia 2019, 14:16
No ale nasycone podnoszą poziom złego cholesterolu i wpływają na wzrost zachorowalności na choroby krążeniowe(mimo konieczności równowagi między omega 3 i 6 nadal zastępowanie jak się da nasyconych nienasyconymi jest zalecane)-stąd kokosowy nie na tyle zdrowy by nim całkowicie zastępować wszelakie inne tłuszcze-co nie znaczy że wcale nie jeść-ale też żaden specjalny superfood.. Pomijając że gluten zdrowym ludziom też się przydaje i bez sensu jest eliminowanie go- to przecież produkty bezglutenowe są najczęściej(oczywiście nie zawsze ale chleb na pewno) sporo droższe od pełnoziarnistych-więc po co dobrowolnie to kupować?
7 stycznia 2019, 14:22
A podnoszą? A wpływają? Bo badań masz X i to sprzecznych, co wskazuje raczej na to, że problem wcale nie jest jednoznaczny i wcale zastępowanie tłuszczów nasyconych nienasyconymi nie jest optimum. Artykułów w temacie są miliony i każdy mówi trochę co innego.
edit - tzn nie to, że fanatycznie bronię, ale na prawdę co art, to inne teorie, a nurt mówiący o tym, że tłuszcze nasycone nie powodują miażdżycy wydawał mi się już dość mainstreamowy.
Edytowany przez 7 stycznia 2019, 14:33
7 stycznia 2019, 14:45
jesli nie ma potrzeby byc na diecie bezglutenowej to jest to bezsensu. Dla osoby zdrowej bez nietolerancji pokarmowej najlepszy bedzie makaron i chleb z maki pelnoziarnistej.
7 stycznia 2019, 15:00
odnośnie offtopic na temat oleju kokosowego: https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/rese...
Link między chorobami układu krwionośnego I miażdżyca a spożywaniem tłuszczy nasyconych jest obecnie kwestionowany (Ale jeszcze nie mainstreamowy: zalecenia organizacji żywieniowych nadal dotyczą ich znacznego ograniczania). Ale nie ich wpływ na poziom cholesterolu i trójglicerydów. Oczywiście sporna kwestia czy na poziom HDL czy LDL więc wrzuciłam wyżej porównanie z tego roku. Może mało kto pamięta z jakiego powodu olej kokosowy stal się trendy: że względu na znaczna obecnosc średniołańcuchowych kwasow tłuszczowych (MCT), głównie kwas laurynowy. Promowany był że względu na łatwość wchłaniania z przewodu pokarmowego I wykorzystywania jako bieżące źródło energii. Z tym że mało kto informuje że w study nie były wykorzystywane komercyjne produkty a specjalnie przygotowywany roztwór ;)
Co do pytania autorki: najzdrowiej jest roznorodnie. Maki ktore sa z pelnego ziarna. Gluten sam w sobie nie jest składnikiem który powinien być unikany przez zdrowe osoby.
Edytowany przez Deadrethh 7 stycznia 2019, 15:02
7 stycznia 2019, 15:50
Najzdrowsze sa warzywa, kasze, owoce, zdrowe tluszcze, miesa itd, a nie chleb i makaron ;)