- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 grudnia 2018, 12:04
czy dam rade zejsc z wagi 64 kg do 56 (przy 165cm) na diecie mz? Wykupilabym sobie jakąś specjalną nawet na vitalii ale jak przegladalam przykladowy jadlospis to mi się odechcialo. Gotuje tylko dla siebie a przepisy wyglądają tak: 6 lyzek serka, 1/3 awokado, 4 liscie salaty,1/8 cytryny, 2 plastry ananasa itd. A co ja mam zrobić niby z resztą? Wywalić te 2/3 awokado itd? Bez sensu.Do tego jestem po operacji i przez najbliższe tygodnie nie będę mogla ćwiczyć.
26 grudnia 2018, 13:08
No to jak twoim zdaniem wygląda MŻ skoro chciała byś zjeść na raz cale awokado z dodatkami,puszke ananasa albo pół kilogramowy serek? (bo te 6łyżek to na pewno jest cały standardowy mały albo nieco więcej). Normalnie gotowanie dla siebie tak wygląda-małe porcje, a jadłospis trzeba sobie tak zaplanować żeby pozostały produkt wykorzystać w kolejne 1-2 dni. Jeśli masz z tym problem to raczej nie ułożysz sobie sama jadłospisu który nie dość że będzie różnorodny, zapewniający odpowiedni bilans kcal i rozkład makro to jeszcze wykorzystujący odpowiednio te nadpoczęte produkty... Skoro jesteś po operacji to może skup się na wyzdrowieniu a nie na odchudzaniu i przeznacz ten czas na próby układania jadłospisu na tydzień który spełni wszystkie wyżej wymienione cele zdrowego posiłku- jak ci się to uda to spoko- startuj z mż, jak nie- to przemyśl na ile pomocna jest taka wykupiona dieta gdzie można posiłki wymienić na inny(a nawet część składników wymienić na zamienniki) ale przynajmniej odpada obliczanie ilości produktów i makro które zawiera taki posiłek.,... Mnie to pomagało ogromnie bo oszczędzało mój czas na bezsensowne wpisywanie i wyliczanie wszystkiego jednocześnie komponując jakieś zjadliwe dania.
26 grudnia 2018, 13:36
W diecie możesz ustalić powtarzalność potraw. Czyli jeżeli zaznaczysz że przez 3 dni w tygodniu chcesz jeść to samo (np pon-sroda) i np 2 x 2 dni to samo, to w zasadzie zuzyjesz zakupione produkty. Do tego w innych potrawach też mogą być wykorzystywane, a kontrolę nad tym masz wymieniając posiłki (z polecanych przez dietetyka czy przez szukaj I wpisanie produktu zalegającego w lodowce). Mój problem jest raczej odwrotny - zapelniam lodówkę kupując po kilka opakowań produktów bo ilości mam rzędu: 400 g fasoli z puszki (jedna puszka to 240 g) na jeden posiłek, a ustawione mam tak by gotować raz na kilka dni. Mz u jednych się sprawdza, u innych nie, zależy od twoich nawyków żywieniowych.
Twoje wahania przypominają mi rozterki przed talerzem - babcia twierdziła że trzeba jeść do czysta I nic nie zostawiać na talerzu bo szkoda jedzenia wyrzucać (nawyki jedzenia z nadwyzka), teraz częściej słyszysz zalecenia by jeść do momentu aż przestaniesz być głodna I resztę wyrzucać. Na takiej diecie czyścisz talerz, ale pewne resztki są nie do uniknięcia - w końcu ograniczają ich spożywanie... Tyle ze resztki masz zanim je przetworzysz a nie po, I możesz wyszukać posiłki zgodne z dieta przy ich uzyciu
Edytowany przez Deadrethh 26 grudnia 2018, 13:38