- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Miód to doskonały zamiennik cukru. Naturalny wyrób pszczeli bezkonkurencyjnie nokautuje cukier rafinowany swoim wyjątkowym smakiem, bogatą wartością odżywczą oraz szeregiem właściwości zdrowotnych. Występują rozbieżne doniesienia na temat stosowania miodu w cukrzycy. Jaka jest więc prawda.. czy każdy może cieszyć się ze słodyczy miodu?
Miód to naturalna substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi – soku roślinnego. Jest produktem niezwykle trwałym – jego przydatność do spożycia szacuje się nawet do 3 lat. Cechą charakterystyczną miodu jest szybkie uzupełnianie niedoborów energetycznych oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu energii organizmu, nawet przez kilka godzin. Indeks glikemiczny miodu szacuje się na 60 do 80 w zależności od jego odmiany, a zawarte w nim cukry proste są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki.
Skład chemiczny miodu jest wyjątkowo zróżnicowany. Wpływ na zawartość składników w produkcie mają takie czynniki jak: pochodzenie geograficzne, warunki środowiskowe, pora roku i korzenie botaniczne. Wartość energetyczna miodu to około 300 kcal na 100 g produktu, a więc o około 100 kcal mniej od cukru rafinowanego – sacharozy. Każda odmiana wyrobu pszczelego charakteryzuje się inną proporcją składników, wśród których można wyróżnić:
Ze względu na surowiec, z którego pszczoły wytwarzają miód, możemy wyróżnić typ nektarowy (inaczej kwiatowy), spadziowy oraz nektarowo-spadziowy. Warto zauważyć, że wyroby spadziowe cechują się większą zawartością składników mineralnych od kwiatowych. Z miodów nektarowych zastosowanie znajdują: wielokwiatowe i jednokwiatowe – gryczany, lipowy, rzepakowy, czy mniszkowy. Miody można klasyfikować również ze względu na barwę - wyróżnia się miody jasne i ciemne. Każda z odmian wykazuje specyficzne właściwości zdrowotne.
Obecnie badania naukowe sugerują pozytywny wpływ miodu na poszczególne funkcje organizmu, jednak nie są one na tyle atrakcyjne ilościowo, aby dowieść w pełni autentyczności wymienianych funkcji miodu. Jak dotąd wyróżnione zostały następujące właściwości wyrobu pszczelego:
Właściwości lecznicze miodu szczególnie związane są z jego jakością, na którą składa się praca pszczół oraz poziom wiedzy pszczelarza. Należy mieć świadomość, iż dostępne na półkach supermarketów miody często stanowią mieszankę wyrobów importowanych, które cechują się niską wartością odżywczą. Wspomniana niska jakość wynika z dokarmiania pszczół syropem glukozowym i specyficznej obróbki termicznej w celu przedłużenia jego terminu do spożycia. Najlepszym wyborem jest prawdziwy miód, który nie podlega modyfikacjom ręki ludzkiej. Jest on bogaty we wszystkie cenne składniki bioaktywne, a jego skład jest nieporównywalny do sklepowych produktów.
Związek miodu i cukrzycy to temat niezwykle kontrowersyjny. Obecnie można znaleźć wiele sprzecznych artykułów i opinii – jedne stanowczo sprzeciwiające się stosowaniu miodu w jadłospisie diabetyka, drugie wykazujące pozytywny wpływ produktu na gospodarkę węglowodanową osób chorych na cukrzycę. Niepodważalnie, w skład miodu wchodzą głownie cukry proste, które podnoszą stężenie glukozy we krwi. Głównym zaleceniem dla osób cierpiących na cukrzycę jest stosowanie diety opartej na konsumpcji produktów o niskim indeksie glikemicznym. Z drugiej strony, miód cechuje się niższym indeksem glikemincznym i kalorycznością od sacharozy, a ze względu na jego intensywnie słodki smak dodaje się go w mniejszej ilości. Co więcej, miód oprócz węglowodanów prostych zawiera liczne związki bioaktywne, co daje mu dużą przewagę nad sacharozą.
Badania Katsilambros i wsp. wykazały, że konsumpcja miodu przez osoby chore na cukrzycę typu II skutkuje podobnym efektem hiperglikemicznym, co spożywanie chleba. Z kolei Agrawal i wsp. udowodnili, iż po spożyciu miodu, pacjenci z nietolerancją glukozy wykazali obniżenie jej stężenia we krwi w porównaniu ze spożyciem czystej glukozy. Shambaugh zobrazował natomiast, iż po wprowadzeniu do organizmu większych dawek cukrów (75 g) miód nadal cechuje się korzystniejszymi właściwościami od glukozy i fruktozy.
Reasumując, niektóre doniesienia sugerują pozytywny związek pomiędzy konsumpcją miodu a cukrzycą, jednak należy brać na to pewną poprawkę. To, że miód kładzie na łopatki sacharozę, nie oznacza że osoby z cukrzycą mogą spożywać go dobrowolnie. Szacuje się, że bezpieczne dzienne spożycie miodu u osób z cukrzycą zarówno insulinozależną jak i insulinoniezależną to około 30 g. Należy pamiętać o szczególnej ostrożności i konsultacji takich modyfikacji diety z diabetologiem.
Biologiczna bzdura roku to konkurs, którego główną inicjatywą jest krytyka psychonaukowych treści głoszonych przez osoby publiczne, m.in.: z tytułami naukowymi, polityków, dziennikarzy, celebrytów itp. Ranking ma również na celu zwrócenie uwagi na aspekty dotyczące biologii. Wyniki zbierane są i analizowane na podstawie internetowej ankiety. W tegorocznym konkursie jedną z kandydatek do wygranej została Anna Lewandowska z wpisem:
"Miód jest wykorzystywany w leczeniu cukrzycy, ponieważ zawiera cukry redukujące takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza."
Z powyższego wpisu wynika, że miód sprzyja leczeniu cukrzycy, a co za tym idzie - sugeruje, że trzeba go spożywać w większych ilościach. Jest to nieprawda, gdyż w mechanizmie cukrzycy przy tego typu zaburzeniach gospodarki węglowodanowej należy ograniczać cukry proste, których spożycie skutkuje wzrostem poziomu glikemii. Oczywiście każdy może popełnić błąd, jednak osoby popularne są obarczone jego większym zasięgiem i muszą bardziej zważać na słowa. Cieszę się, że Ania Lewandowska uświadomiła sobie te merytoryczną pomyłkę i usunęła wpis, jednak to mało istotne. Najważniejsze, by osoby cierpiące na cukrzyce nie widziały w miodzie lekarstwa na swoje schorzenie i pamiętały o jego ograniczeniach. Edukacja żywieniowa odgrywa bardzo dużą rolę w każdej jednostce chorobowej.
Wyniki konkursu można znaleźć na stronie : http://www.totylkoteoria.pl/2017/12/biologiczna-bzdura-roku-2017.html
Stosowanie miodu związane jest ze zdrowym rozsądkiem. Tak jak każdy inny produkt żywnościowy, należy używać racjonalnie, z umiarem. Warto mieć na uwadze, jak ważnym elementem jest sposób konsumpcji miodu. Dodanie go do gorących napojów skutkuje utratą niektórych związków bioaktywnych m.in.: witaminy C i enzymów, co obniża jego wartość odżywczą i aktywność antybakteryjną. Mimo to, inne substancje zawarte w miodzie są termostabilne, dzięki czemu produkt znajduje zastosowanie jako zdrowszy zamiennik cukru. Szczególną ostrożność w dawkowaniu miodu powinny zachować osoby cierpiące na cukrzyce, którym zaleca się rezygnację z cukrów prostych w codziennej diecie i unikanie produktów podnoszących poziom glikemii.
Bibliografia:
Agrawal OP., Pachauri A., Yadav H., Urmila J., Goswamy HM., Chapperwal A., Bisen PS., Prasad GB.: Subjects with impaired glucose tolerance exhibit a high degree of tolerance to honey, J Med Food. 2007 Sep;10(3):473-8.
Alvarez-Suarez J.M, Tulipani S., Romandini S., Bertoli E., Battino M.: Contribution of honey in nutrition and human health: a review. Mediterr. J. Nutr. Metab., 2010, 3, 15-23.
Katsilambros N, Philippides P, Davoulos G, et al: Sesame-derived candies and glycaemic response in type II diabetic subjects. Diabetes Nutr Metab 1991;4:325–327.
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przeds. Wyd. Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.
Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Research. 2017;9(2):121-127.
Shambaugh P., Worthington V., Herbert JH.: Differential effects of honey, sucrose, and fructose on blood sugar levels, J Manipulative Physiol Ther. 1990 Jul-Aug;13(6):322-5.
Zdjęcie 1: https://www.pexels.com/photo/bottle-color-container-cure-414115/
Zdjęcie 2: https://www.pexels.com/photo/food-sweet-honey-clos...
Komentarze
Anetaa17
7 września 2018, 22:58
miod do herbaty na przeziębienie
Brava8
7 września 2018, 22:15
Miód jest niezastąpiony.
aska1277
4 września 2018, 20:02
U mnie miód głównie podczas przeziębień i jesienią oraz zimą gdy zasnąć nie mogę to do mleka na wieczór ;)
gosiek1110
31 sierpnia 2018, 19:55
Tak naprawdę smak miodu doceniłam dopiero teraz gdy jestem na diecie. Prędzej z jego właściwości korzystałam tylko i wyłącznie podczas przeziębienia. Teraz miodem zastępuję cukier we wszystkich potrawach. Szczególnie uwielbiam miód w połączeniu z jogurtem naturalnym.
Tereenia
26 sierpnia 2018, 17:41
Lubię miód jako dodatek. Ważne aby był to prawdziwy miód a nie chińskie nie wiadomo co.
Grubaska.Aneta
26 sierpnia 2018, 02:13
Ja jako cukrzyk mam bezwzględny zakaz miodu przez diabetyka. Jak zjem coś z miodem to glukometr swoim wynikiem odlatuje w kosmos.