- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki nie goszczą zbyt często na naszych stołach. Do obiadu zazwyczaj podajemy ziemniaki, ryż, kasze. Tymczasem okazuje się, że bataty charakteryzują się cennymi właściwościami i warto uwzględnić je w swoim jadłospisie. Mają korzystny wpływ na zdrowie oraz mogą być pomocne w walce z nadprogramowymi kilogramami. Czy można jeść bataty na diecie? Jaki indeks glikemiczny mają bataty? Czy bataty są zdrowe? czy bataty są dietetyczne?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Istnieje wiele odmian batatów, a każda z nich ma troszeczkę inne właściwości. Np. bataty czerwone bogate są w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykorzystywanym w profilaktyce nowotworów. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają sporo karotenoidów, które mają m.in. dobroczynny wpływ na wzrok, wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają procesy starzenia się.
Bataty odznaczają się dużymi walorami odżywczymi. Pod względem chemicznym przypominają ziemniaki, ale charakteryzują się wyższą zawartością suchej masy. Dzięki temu ich wartość odżywcza jest wyższa w porównaniu do ziemniaków.
Istnieje szereg badań opisujących pozytywny wpływ spożywania
batatów na organizm człowieka.
Chociaż są słodkie w smaku, to ich indeks glikemiczny jest niski. Osoby chore na cukrzycę spokojnie więc mogą uwzględnić je w swojej diecie. Co więcej, wyniki badań opublikowanych w czasopismie Current Science oraz w American Heart Journal wskazują na to, że regularne spożywanie batatów pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi oraz obniża insulinooporność.
Fioletowa odmiana batatów, która bogata jest w antocyjany może uchronić przed nowotworami jelita grubego, piersi i płuc. Antocyjany to bardzo silne przeciwutleniacze, które powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych. Wykazują dużą aktywność antyproliferacyjną w komórkach nowotworowych, aktywując proces apoptozy, czyli śmierci komórki.
Te właściwości również przypisuje się antocyjanom, czy też ogólniej polifenolom obecnym w batatach.
Doświadczenie przeprowadzone na myszach wykazało, że poddany enzymatycznej obróbce peptyd batatów (peptyd SPP) znacząco ogranicza przyrost masy ciała na diecie wysokotłuszczowej. Myszy, które otrzymywały ten peptyd ważyły mniej niż myszy z grupy kontrolnej, lżejsza była też ich wątroba. Dodatkowo zaobserwowano lepszy profil lipidowy u gryzoni, którym podawano SPP.
Peptyd SPP musi więc odgrywać rolę w metabolizmie tłuszczów. Naukowcy sądzą, że hamuje on lipogenezę oraz łagodzi leptynooporność.
Bibliografia:
http://www.iisc.ernet.in/currsci/dec252002/1533.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10539796
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573384
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27995201
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21861722
Zdjęcie pochodzi z: foter.com
Lubicie bataty? Która odmiana batatów jest najlepsza? Jakie są Wasze ulubione przepisy z batatami? Jecie bataty na diecie?
Komentarze
aniloratka
20 marca 2018, 16:11
uwielbiam
wie58
20 marca 2017, 01:34
dobre
rewelacje
11 marca 2017, 10:26
dietetyczne frytki z batata http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/03/frytki-z-batata-i-selera.html
aska1277
8 marca 2017, 21:04
Ciekawy artykuł....
wie58
27 lutego 2017, 23:29
Jak znajdę to znów kupię - smakowały mi.
magdulska
26 lutego 2017, 22:30
Bataty sa super! Najbardziej lubię pieczone :) polecam z: pieczarkami, piersią z kury i szczypiorkiem :)
mineralka123
25 lutego 2017, 20:01
uwielbiam bataty
wiecznamarzycielka
25 lutego 2017, 19:12
Robilam z nich puree z innymi warzywami DLA dzieciakow jak zaczynaly przygode z pokarmami-zajadaly sie,ze hej! Probowalam rowniej brownie z batatow I niestety porazka.trzeba wiedziec z czym je komponowac,a nie nastawiac sie,ze skoro ziemniaki to I do steku Beda pasowac,bo niestety nie beda!
skowronek66
25 lutego 2017, 17:59
Ja robię z nich zupę krem, z pestkami dyni, natką - przepyszna :)
grubababa.lodz
25 lutego 2017, 09:18
Ja jadłam tylko zamiast ziemniaków na obiad. Żółte są piękne pod względem koloru, ale okropnie słodkie. Zostały mi dwa i muszę coś z nich wyczarować.
agata19976
24 lutego 2017, 08:46
To ziemniaki, który dbają o florę bakteryjną w jelitach. http://ocetjablkowy.blog.pl
Tereenia
22 lutego 2017, 12:47
Niedawno zrobiłam z nich pieczone frytki. Pyszne :-)
AnEvelin
19 lutego 2017, 17:52
Zakochałam się w batatach już 1 rok temu
trauma
17 lutego 2017, 18:03
U mnie ostatnio są często. Dziś była zapiekanka warzywna z soczewicą i puree z batatów i kalafiora (po wpisaniu w google znajdzie przepis) - polecam. Poza tym pieczone frytki są boskie, trzeba tylko dobrze je doprawić.
am1980
17 lutego 2017, 08:38
Nigdy nie jadłam, chyba się w końcu skuszę, bo coraz łatwiej można je kupić...
wie58
17 lutego 2017, 03:16
Ostatnio jadłam i mi smakowały.