Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy bataty są zdrowe?
  • Czy warto jeść bataty?
  • Jakie właściwości mają bataty?
  • Czy bataty poprawiają wzrok?
  • Czy bataty mają wpływ na odchudzanie?
  • Czy można jeść bataty na diecie?

Czy bataty są zdrowe?

Istnieje wiele odmian batatów, a każda z nich ma troszeczkę inne właściwości. Np. bataty czerwone bogate są w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, wykorzystywanym w profilaktyce nowotworów. Z kolei bataty o żółtym miąższu zawierają sporo karotenoidów, które mają m.in. dobroczynny wpływ na wzrok, wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają procesy starzenia się.

Czy warto jeść bataty?

Bataty odznaczają się dużymi walorami odżywczymi. Pod względem chemicznym przypominają ziemniaki, ale charakteryzują się wyższą zawartością suchej masy. Dzięki temu ich wartość odżywcza jest wyższa w porównaniu do ziemniaków.

  • zawierają od 1-9% białka, ale co ważniejsze, białko to zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm sam nie potrafi wytworzyć i musimy mu je dostarczyć wraz z pożywieniem. Jest to więc białko pełnowartościowe
  • są też bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu korzystnie wpływają na przewód pokarmowy
  • zawierają mało tłuszczu, ale dominującymi kwasami tłuszczowymi są NNKT, a dokładnie kwas linolowy i linolenowy – które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
  • są dobrym źródłem witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy K i kwasu foliowego

Istnieje szereg badań opisujących pozytywny wpływ spożywania batatów na organizm człowieka. 

Czy bataty mają wpływ na odchudzanie?

Chociaż są słodkie w smaku, to ich indeks glikemiczny jest niski. Osoby chore na cukrzycę spokojnie więc mogą uwzględnić je w swojej diecie.  Co więcej, wyniki badań opublikowanych w czasopismie Current Science oraz w American Heart Journal wskazują na to, że regularne spożywanie batatów pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi oraz obniża insulinooporność.

Jakie właściwości mają bataty?

Fioletowa odmiana batatów, która bogata jest w antocyjany może uchronić przed nowotworami jelita grubego, piersi i płuc. Antocyjany to bardzo silne przeciwutleniacze, które powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych. Wykazują dużą aktywność antyproliferacyjną w komórkach nowotworowych, aktywując proces apoptozy, czyli śmierci komórki.

Czy bataty poprawiają wzrok?

Te właściwości również przypisuje się antocyjanom, czy też ogólniej polifenolom obecnym w batatach.

Czy można jeść bataty na diecie?

Doświadczenie przeprowadzone na myszach wykazało, że poddany enzymatycznej obróbce peptyd batatów (peptyd SPP) znacząco ogranicza przyrost masy ciała na diecie wysokotłuszczowej.  Myszy, które otrzymywały ten peptyd ważyły mniej niż myszy z grupy kontrolnej, lżejsza była też ich wątroba. Dodatkowo zaobserwowano lepszy profil lipidowy u gryzoni, którym podawano SPP.

Peptyd SPP musi więc odgrywać rolę w metabolizmie tłuszczów. Naukowcy sądzą, że hamuje on lipogenezę oraz łagodzi leptynooporność.

Bibliografia:

http://www.iisc.ernet.in/currsci/dec252002/1533.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10539796

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573384

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27995201

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21861722

Zdjęcie pochodzi z: foter.com

Lubicie bataty? Która odmiana batatów jest najlepsza? Jakie są Wasze ulubione przepisy z batatami? Jecie bataty na diecie?