Autorką tekstu jest dietetyk Martyna Przybyłko

Cudowny związek spiruliny

Kwas gamma linolenowy - to właśnie jemu spirulina zawdzięcza swą dobrą opinię. Kwas GLA jest niezwykle rzadki. Bierze udział w biosyntezie substancji, które działają przeciwzapalnie, obniżają ryzyko wystąpienia zakrzepów, usprawniają pracę układu immunologicznego, a także wzmacniają włosy i paznokcie.

Zielona alternatywa dla mięsa?

Spirulina dostarcza wartościowe białko. Zawiera go aż 70g w 100g, co stanowi aż 140% referencyjnej wartości dziennego spożycia! Jest bogata w aminokwasy egzogenne – metioninę i lizynę. Są one niezbędnymi aminokwasami, których organizm nie jest w stanie samodzielnie zsyntetyzować. Spirulina może więc spokojnie konkurować z niejednym rodzajem mięsa.

Zastrzyk witamin i minerałów

Spirulina jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W 100 g zawiera 30 mg żelaza. Dla porównania ze szpinakiem dostarczamy go aż 10 razy mniej. Tak duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza pozwala na skuteczną walkę z niedokrwistością. Ponadto obfituje w wapń, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B. Alga ta może również przyczynić się do nadmiaru witamin i składników mineralnych. Wykazano kilka przypadków występowania ciężkiej hiperkalcemii u noworodków, co powiązano ze spożywaniem przez matki spiruliny.

Niebezpieczny suplement?

Spirulina ma również swoje mroczne strony. Cyjanobakterie zawierają hepatotoksyny, które uszkadzają wątrobę. Ponadto spirulina może być zanieczyszczona neurotoksyną, tak zwaną anatoxin – a, która przyczynia się do zmniejszenie koordynacji, może upośledzać działanie mięśni oraz układu oddechowego.

Pamiętajmy ponadto, że dostępne na rynku produkty oparte o mikroalgi, w tym także spirulina, to suplementy diety. Nie podlegają one zatem ścisłej kontroli jakości, tak jak jest to w przypadku środków farmaceutycznych. Jak wynika z badań część dostępnych na rynku preparatów tego typu może być zanieczyszczona substancjami toksycznymi. Ważne jest więc, by kupować Spirulinę z wiadomego źródła, by nie dopuścić do wystąpienia niepożądanych objawów klinicznych. 

Spirulina to cenna alga, którą wprowadzać możemy do naszej diety, wzbogacając nią jogurty, ciasta, czy sałatki. Z pewnością pomoże w uzupełnieniu zaistniałych w naszym organizmie niedoborów makro i mikroelementów, z uwagi na jej bogaty skład. Ważne, by zakupu dokonać w aptekach, czy sklepach ze zdrową żywnością, a nie podejrzanych stronach internetowych, gdyż produkt taki może być zanieczyszczony.

Zdjęcie pochodzi z: WILLPOWER STUDIOS via Foter.com / CC BY-ND