Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Lucuma zwana również Złotem Inków, dzięki swojej naturalnej słodyczy, niskiemu indeksowi glikemicznemu i zawartości składników odżywczych, coraz częściej pojawia się w dietetycznych produktach. Warto poznać ją bliżej.
Lucuma jest owocem tropikalnym drzewa Pouteria lucuma rosnącym na terenie Chile, Ekwadoru i Peru. To właśnie w tym ostatnim państwie jest najwięcej jej plantacji i jest ceniona od wieków. Znajduje swoje miejsce zarówno w kuchni, jak i w peruwiańskiej kulturze. Jest dla nich symbolem długowieczności i płodności. Kształtem, kolorem oraz strukturą miąższu owoc przypomina jajko, stąd jego angielska nazwa to ‘egg fruit’. Smakiem jest zbliżona do syropu klonowego, karmelu czy mango. Na pierwsze owoce trzeba czekać 5 lat od zasadzenia, jednak gdy drzewo zacznie już je rodzić, może ich być nawet 500 w jednym sezonie.
Owoc jest bogaty w składniki odżywcze. Przede wszystkim ma wysoką zawartość beta karotenu, prekursora witaminy A, który jest naturalnym antyoksydantem. Jest również bogata w żelazo, wapń, potas, magnez, witaminę B1, B2, B3 oraz błonnik pokarmowy. Proszek z niej dzięki swojej naturalnej słodyczy nadaje się doskonale do słodzenia napojów, deserów, lodów, do wypieków, jogurtów czy płatków. Lucuma nie jest dużo mniej kaloryczna od cukru, jednak dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG) nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi, stąd może być stosowana przez diabetyków. Do tego ma wyższą od cukru wartość odżywczą i w przeciwieństwie do niego działa korzystnie na organizm poprawiając jego dobrostan.
Lucuma wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Ma działanie oczyszczające oraz poprawiające trawienie. Ma pozytywny wpływ na działanie układu krążenia. Jak pokazują badania zamieszczone w 2010 roku w Journal of Cosmetic Dermatology, olej z pestek lucumy jest pomocny w procesie gojenia się ran, gdyż pobudza skórę do regeneracji. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia się jej i łagodzi stany zapalne. Z kolei inne badanie z 2009 roku opisane w Journal of Medicinal Food wskazuje na jej regulujące działanie jeśli chodzi o poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Zawarte w lucumie fenole hamują działanie konwertazy angiotensyny (ACE), co ma znaczenie w przypadku nadciśnienia.
W Polsce lucuma jest dostępna w postaci proszku, który można stosować podobnie jak cukier, także do wypieków. Owoc z kolei nadaje się świetnie do wszelkich deserów, sałatek, zup. W Peru jeden z najbardziej popularnych smaków lodów to właśnie lucuma.
Śniadaniowa miska zdrowia
Składniki:
2 łyżki nasion chia, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka suszonej czarnej porzeczki
1 szklanka wody
1 łyżeczka lucumy w proszku
cynamon
Wykonanie:
Owoce suszone, nasiona chia, słonecznik i orzechy zalej wodą i odstaw minimum na 15 minut. Możesz również zostawić na noc przykryte podstawkiem. Przed zjedzeniem zamieszaj i dodaj lucumę oraz cynamon.
Kąski karmelowe bez karmelu
Składniki:
1/3 szklanki masła kakaowego
1/3 szklanki lucumy w proszku
Wykonanie:
Masło kakaowe rozpuść. Wymieszaj z lucumą na gładką masę. Przelej do małych pojemniczków na czekoladki lub muffinki. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
flisowna
21 maja 2016, 09:35
No chyba, że w proszku, bo nie widziałam owocu w naszych sklepach
anusiad7
15 marca 2016, 10:28
ja polecam przepisy na domowe wyroby: sery, masło, chleb, szyneczkę http://blog.winoiser.com
tss123
15 marca 2016, 08:39
Może się przyda: Fruktoza i wieczne uczucie głodu - http://www.stachurska.eu/?p=13329 .
rewelacje
15 marca 2016, 07:51
Świetne koktajle odchudzające http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/blog-page.html?m=0
przepismamy.pl
15 marca 2016, 07:34
Pysznie, zdrowo i domowo: www.przepismamy.pl
Tellmaa
15 marca 2016, 07:22
Dużo przecież można zrobić z krajowymi ziołami i produktami . W sumie nie ma co rzucać się na drogie patenty. Można przy okazji być zdrowszym i stracić trochę wagi. Sama wiem po sobie bo schudłam już 19 kg od końca zeszłej wiosny i jem właściwie tylko polskie produkty w zwykłych cenach. Trzeba dbać o siebie ale nie dać sie zwariować i nie wydawać niepotrzebnie masy pieniędzy rujnując sobie zdrowie. Poczytajcie sobie książkę: odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii. Tam jest mnóstwo cennych informacji powszechnie nie znanych. Kiedyś stosowałam diety cud i było zaje..e jojo. Teraz jest super i nie robię sobie krzywdy tymi "cudami", a czuje sie po prostu Super! :D Do tego cukier, cholesterol i morfologie mam idealne!
adele8
10 marca 2016, 15:25
dodaję często do smoothies i soków
jealousmuch
9 marca 2016, 14:50
Ooo lubię takie nowości :) na pewno spróbuję! :)
aska1277
7 marca 2016, 12:39
Hmmm pierwszy raz o czymś takim słyszę...ale ciekawe....
wie58
6 marca 2016, 23:40
Bardzo ciekawe!
joannnnna
6 marca 2016, 21:53
Ciekawy artykul. Dla mnie kompletna nowosc. Nigdy wczesniej o tym owocu nie slyszalam.