Prawdopodobnie mam zespół jelita wrażliwego. Lekarz zaproponował, abym zaczęła przyjmować probiotyki. Jednak na rynku jest ich pełno. Czym powinnam kierować się w mojej chorobie? 

Kasia 28 l.

Przede wszystkim,  aby probiotyk wywierał pożądany wpływ na organizm, bakterie muszą być podane w odpowiedniej dawce. Według ekspertów w FAO i WHO powinno być to minimum 1000 000 jednostek tworzących kolonię na cm3. Dawka zależy jednak przede wszystkim od szczepu i efektu, jaki chcemy uzyskać. Największą pulę bakterii o działaniu probiotycznym stanowią szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki można dostarczyć nie tylko w postaci suplementów, ale też produktów fermentowanych i żywności funkcjonalnej. W przypadku jelita drażliwego powinna Pani szukać preparatów lub żywności z Bifidobacteriu infantis 53624, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LC705, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus acidophilus. Szczepy te spożywane regularnie mogą zmniejszyć dolegliwości bólowe oraz wzdęcia.

Przyjmowanie tych suplementów będzie miało szersze działanie. Dla przykładu Lactobacillus acidophilus ma też właściwości przeciwnowotworowe i chroni układ moczowo płciowy przed zakażeniami i biegunkami podróżnymi, a Lactobacillus rhamnosus GG sprawdza się w atopowym zapaleniu skóry i biegunkach infekcyjnych.

Probiotyki to jednak nie wszystko. Musi Pani obserwować swój organizm i próbować w razie potrzeby wprowadzić odpowiednie modyfikacje żywieniowe.

Należy unikać potraw wzdymających takich jak cebula, kapustne, nasion strączkowych, potraw smażonych, tłustych mięs i wędlin – pasztetów, kiełbas, konserw, tłustej wołowiny, wieprzowiny, kaczek i gęsi, potraw ostro przyprawionych, napojów gazowanych, mocnej kawy, mocnej herbaty, gumy do żucia (ze względu na zawartość sorbitolu i fruktozy), alkoholu.

Zdjęcie pochodzi z: Merle ja Joonas via Foter.com / CC BY-ND