Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Przeziębienie, ukąszenia, nowotwory, infekcje. Na wszystko to pomoże czosnek, przynajmniej w pewnym stopniu. Wydaje się więc, że jest panaceum niemal na wszystkie bolączki zdrowotne. Zobacz gdzie sprawdzi się najlepiej.
Czosnek w podaniach ludowych pojawia się jako pierwsza pomoc przy ukąszeniach i użądleniach. Nauka potwierdza, że czosnek może być rzeczywiście pomocą w takich sytuacjach. Dzięki swojemu przeciwzapalnemu działaniu może łagodzić ból po ukąszeniu komara, jednak zdaje się silniej działać prewencyjnie. Jest świetnym środkiem odstraszającym. Osoby, które spożywają dużo czosnku, wydalają wraz z potem małe ilości siarki, co zapobiega ugryzieniom owadów. Można również nasmarować skórę roztworem z wody i czosnku, bądź wazeliną wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zwierzęta przed kleszczami i pchłami ochroni z kolei natarcie sierści czosnkiem. Poniższa receptura natomiast odżywi włosy, ale też ochroni przed wszami.
Składniki:
8 ząbków czosnków, 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem i nałóż na skórę głowy. Pozostaw na 30 minut. Spłucz ciepłą wodą i umyj głowę szamponem. Powtarzaj regularnie.
Już w papirusach ze starożytnego Egiptu pojawiają się zalecenia, by stosować czosnek na poprawę krążenia. Jest również zalecany w chorobach serca w medycynie ajurwedyjskiej, a w szesnastowiecznej Anglii zalecano go na opuchlizny. Obecnie jest bardzo wiele prac badawczych zajmujących się wpływem czosnku na poprawę krążenia krwi, rozrzedzenie jej, obniżenie poziomu cholesterolu, czy ciśnienia krwi. We wszystkich tych aspektach czosnek odnosi sukcesy. Co ciekawe już kanadyjskie badanie z 1980 roku wskazuje, że obecność czosnku w diecie ma większy korzystny wpływ na układ krążenie niż picie wina.
Czosnek rozszerza mięśnie naczyń krwionośnych, przez co poprawia krążenie krwi. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu, na co wskazują liczne badania kliniczne. Już dawka 1-2 ząbki dziennie jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu o 15 procent, co zmniejsza ryzyko zawału serca o 30 procent. Kurację taką należy prowadzić regularnie przez minimum 3 miesiące, by była najbardziej skuteczna. Co więcej, regularne przyjmowanie czosnku zmniejsza krzepliwość krwi. Okazuje się, że działa nie gorzej niż popularnie stosowana aspiryna. Jeśli jednak przyjmujesz już leki przeciwzakrzepowe, przed wprowadzeniem czosnku jako leku musisz poradzić się lekarza.
Hipokrates i lekarze medycyny indyjskiej polecali go do użycia wewnętrznego w przypadku nowotworów. W przypadku egipskich lekarzy zalecenia dotyczyły stosowania zewnętrznego. Współczesna medycyna z kolei pierwsze doniesienia odnośnie przeciwnowotworowego działania czosnku dostarczyła nam 1958 roku, gdy amerykańscy badacze odkryli, że czosnek hamuje rozwój komórek nowotworowych. WHO (World Health Organization) i NCI (National Cancer Institute) wskazuje na potencjalne przeciwnowotworowe działanie czosnku. Szczególnie skuteczny wydaje się być jako profilaktyka nowotworów przewodu pokarmowego. Chociaż nie jest cudownym lekiem przeciwnowotworowym, to jego regularne spożycie może oddalić zachorowanie na raka żołądka, trzustki, przełyku, jelita grubego czy piersi.
W jaki sposób działa ochronnie? Składa się na to najprawdopodobniej wiele czynników. Zawarte w nim witaminy, minerały (m.in. witamina C i selen) wzmacniają działanie komórek NK (Natural Killers), a antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami. Najnowsze badania wskazują również na jego korzystny wpływ na zwiększenie naprawy DNA, indukowanie śmierci komórki oraz spowolnienie namnażania komórek.
Infekcje to typowe użycie czosnku od wieków. Stosowano go w starożytności, w czasie I i II wojny światowej, stosuje się i dziś. Działa skutecznie zarówno wewnętrznie, jak też zewnętrznie. Był stosowany jako ochrona przed gangreną oraz jako lekarstwo na czerwonkę. W Chinach i Indiach zalecano go jako środek na cholerę oraz jako płyn antyseptyczny do przemywania ran i wrzodów.
Współcześnie jego antybakteryjne działanie jako pierwszy zauważył Ludwik Pasteur w 1858 roku. Odnotował, że w bakterie z hodowli znajdujące się wokół soku z czosnku zostały zabite. Kolejne badania potwierdzały jego antybakteryjne działanie. Okazuje się, że jest niezwykle skuteczny i nad antybiotykami ma tę przewagę, że nie wywołuje oporności bakterii. Działa on jednak powoli dlatego ważne jest regularne i długie przyjmowanie. Nie jest to zatem odpowiedni sposób na leczenie ostrych zakażeń zagrażających życiu. Doskonale jednak nadaje się np. w leczeniu kandydozy. Badania z 2009 roku wykazało, że czosnek zmniejsza wzrost Candida ablicans.
W przypadku infekcji związanych z wiekiem dziecięcym jak infekcje ucha czy problemy żołądkowe, czosnek również może pomóc. Oczywiście bezwzględnie zawsze należy uzyskać poradę lekarską, jednak zastosowanie go może przynieść ulgę. W przypadku infekcji ucha należy włożyć do niego wacik nasączony poniższą miksturą
Składniki:
1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
Podgrzej nieco olej w rondelku. Czosnek zmiażdż i dodaj do oleju. Odstaw na kilka minut do ostygnięcia do temperatury ciała. Odcedź czosnek, a olejem nasącz wacik. Włóż delikatnie do otworu słuchowego na 30-40 minut.
W przypadku delikatnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych pomocne może być mleko czosnkowe.
Składniki:
3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj z olejem na pastę. Delikatnie cały czas mieszając, dodawaj ciepłe mleko. Możesz dodać miód dla poprawy smaku. Dokładnie wymieszaj i wypij miksturę.
Czosnek poza bakteriami i grzybami zabija również wirusy. Dlatego od wieków jest stosowany w przeziębieniach. Jeśli sięgniesz po niego na początku choroby, czy gdy poczujesz się nieco osłabiona, może okazać się, że zatrzyma chorobę u drzwi. Herbatka czosnkowa jest bardzo prostym i skutecznym lekarstwem, również w przypadku okresów zmniejszonej odporności.
Składniki:
1 szklanka wody, 4 ząbki czosnku, ½ cytryny, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Zalej posiekany czosnek szklanka wrzącej wody i pozostaw na chwilę do naciągnięcia. Dodaj sok z połowy cytryny, ocet, miód i wymieszaj. Wypij ciepłą miksturę.
Na uporczywy kaszel i ból gardła świetnie spisze się z kolei syrop z czosnku. W przypadku bólu gardła 2 łyżeczki mikstury należy potrzymać chwilę w ustach i przepłukać nią gardło. Procedurę powtarzać 2-3 razy dziennie. Przy kaszlu należy wziąć 2-3 łyżeczki rano i wieczorem. U małych dzieci, gdy stosowanie doustne nie jest zalecane, można natrzeć stópki miksturą czosnku i oleju. Syrop jest jednak doskonały dla dorosłych.
Składniki:
8 ząbków czosnku, 8 łyżeczek octu jabłkowego, 4 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Czosnek zmiażdż i wymieszaj z octem, zostaw na noc. Rano dodaj miód i sok z cytryny, dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
UWAGA!
W przypadku osób z problemami z wątrobą czy trzustką zjedzenie tak dużych ilości czosnku może wywołać niekorzystne dolegliwości bólowe. Jeśli masz jakiekolwiek choroby przewlekłe lub ostre, przed zastosowaniem mikstur wewnętrznie poradź się lekarza.
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
gosienka008
28 lutego 2016, 11:23
pierwsze słysze ;) niestety jak "złapiemy" wszy nalezy działac szybko i udac sie po prostu do apteki ;] mi pomogł hedrin raz w sprey ktory mechanicznie dusi wszy
GloriaBATKO
8 lutego 2016, 16:22
ZAPACH ZAPACHEM, ALE JEDNAK DLA ZDROWIA TO WARTO! ♥♥♥♥♥
joannnnna
3 lutego 2016, 20:03
czosnek - naturalny antybiotyk. dobry na wszystko. tylko ten zapach... ;)
misiaczkowata
2 lutego 2016, 22:57
Ja tez juz od dawna wiem ze czosnek dobry na wszystko. Moj synek ciagle chorowal w zlobku, do czasu az przeczytalam o syropie czosnkowym. Moze smak nie jest najlepszy, ale dzialanie niesamowite
KROWA21
2 lutego 2016, 22:01
Fajne te przepisy ale przyznam że raczej nie nasmarowalabym się wazelina z czosnkiem a tym bardziej nie zastosowalabym mieszaniny na włosy !
wie58
2 lutego 2016, 02:46
Używam czosnku do wielu potraw, szkoda tylko, że po świeżym pozostaje ten zapach.