1. Czy jedzenie młodego jęczmienia ma sens? Joanna Rymarczyk

Robiący zawrotną karierę młody jęczmień ma oczyszczać organizm, opóźniać proces starzenia, regulować poziom cukru we krwi, a nawet zapobiegać nowotworom. Czy rzeczywiście ma on aż tak zbawienny wpływ na nasze zdrowie, jak reklamują producenci?

2. Jak spalić tkankę tłuszczową z brzucha? Damian Jefremienko

To właśnie tłuszcz z brzucha jest zmorą większości kobiet. To tutaj najczęściej widzimy pierwsze początki nadwagi, ale też z brzucha najtrudniej nam później schudnąć. Czy istnieją ćwiczenia i metody treningowe, którą pozwolą w skuteczny i bezpieczny sposób zredukować tkankę tłuszczową z tej newralgicznej części naszego ciała?

3. 5 powodów, dla których warto zaprzyjaźnić się z rukolą Justyna Piechocka

Rukola ma ciekawy smak i mnóstwo zdrowotnych właściwości. Chroni przed nowotworami, ma działanie bakteriobójcze, a na dodatek jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

4. Trening cardio – skuteczna broń w walce z nadwagą Karolina Urbaniak

Trening kardio, czyli trening wytrzymałościowy lub tlenowy, jest najczęściej polecanym wysiłkiem dla osób odchudzających się. Nie tylko pozwala na redukcję poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie, ale też zwiększa wydajność pracy serca i płuc.

5. Orbitrek – efektywny spalacz tłuszczu Damian Jefremienko

Orbitrek jest bardzo popularnym sprzętem treningowym, mówi się, że angażuje więcej mięśni niż bieganie. Czy można go jednak z powodzeniem wykorzystywać w treningach ukierunkowanych na spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej? 

6. 6 sposobów na owsiankę Łukasz Wiertel

Owsianka to idealna potrawa na zimowe poranki - rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego jest też idealna dla osób na diecie odchudzającej. W jakiej formie smakuje najlepiej?

7. 10 powodów dla których warto dodawać cynamon do potraw Justyna Piechocka

Niepowtarzalny zapach cynamonu sprawia, że przyprawa ta jest często wykorzystywana w kuchni. Ale cynamon to nie tylko smak i aromat, ale też sprzymierzeniec zdrowia: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza poziom cukru we krwi, może działać też antynowotworowo.

8. Ranking tłuszczów do smażenia Zuzanna Kaczmarek

Potrawy smażone są niezdrowe i trzeba je ograniczać. Jeśli jednak zdecydujesz się na ten sposób obróbki termicznej, użyj odpowiedniego tłuszczu. Powinien on mieć wysoki punkt dymienia i jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

9. Green Smoothies - zielone soki pełne witamin Emilia Gnybek - Ciosek

Kiedy pisaliśmy ten artykuł Green Smoothies dopiero wchodziły do naszych kuchni. Teraz są popularne i z powodzeniem stosowane. Ich główną zaletą jest duża zawartość chlorofilu, ale też bogactwo witamin i składników mineralnych.

10. Pić sok z cytryny? Justyna Piechocka

Czy warto pić sok z cytryny? Jak najbardziej! Odkwasza organizm, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Poza tym zawiera też sporo witamin i pomaga oczyścić organizm.

Zdjęcie pochodzi z: jules:stonesoup via Foter.com / CC BY