Zupa migdałowa (ok. 410 kcal/porcję)
Składniki na 6 porcji:
200 g migdałów, 1,5 litra mleka 3,2%, żółtko, łyżka masła, cynamon, cukier, sól, 0,5 szklanki ryżu.
Wykonanie:
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać (kilka sztuk zostawić do dekoracji).
- Gotować mleko z migdałami ok. 40 min. Posolić.
- Dodać cukier i cynamon do smaku oraz masło i żółtko. Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min.
- Osobno ugotować ryż na sypko. Zupę podawać z ryżem i udekorować połówkami migdałów.
Kasza z suszonymi śliwkami (ok. 270 kcal/porcję)
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g suszonych śliwek bez pestek, szczypta soli i cynamonu, odrobina zimnego mleka.
Wykonanie:
- Śliwki przelać wodą, następnie włożyć do garnka razem z kaszą, zalać wodą , posolić i gotować aż do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając.
- Ugotowane danie wyłożyć na półmisek i polać mała ilością zimnego mleka oraz posypać cynamonem.
Węgorz pieczony w warzywach (ok. 315 kcal/porcję)
Składniki na 4 porcje:
Węgorz (ok. 400 g), 2 marchewki, 2 pietruszki, cebula, koperek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Rybę oczyścić i pokroić na porcje.
- Warzywa (oprócz koperku) pokroić w słupki, ułożyć na folii spożywczej. Na nich położyć rybę, zawinąć folię i piec w piekarniku do miękkości.
- Gotową potrawę posypać koperkiem.
Dorsz z sosem rakowym (ok. 360 kcal/porcję)
Składniki na 4 porcje:
Filet z dorsza (ok. 400 g), 2 raki, 100 g masła, 100 ml śmietanki 30%, 0,5 litra bulionu warzywnego, 20 ml białego wina, sok z połówki cytryny, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Dorsza gotować w bulionie i soku z cytryny ok. 15 min.
- Raki ugotować w posolonej wodzie, następnie oddzielić mięso od skorupek.
- Skorupki przełożyć do rondla, dodać masło i trochę bulionu, zredukować.
- Wyjąć skorupki, dodać wino, śmietanę, przyprawy i mięso z raków.
- Dorsza ułożyć na sosie rakowym i posypać posiekaną pietruszką.
Kisiel żurawinowy (ok. 300 kcal/porcję)
Składniki na 4 porcje:
300 g świeżej żurawiny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, kilka listków mięty.
Wykonanie:
- Żurawinę umyć, zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny i zmiksować.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody, wlać do garnka i intensywnie mieszać.
- Gotować aż pokażą się bąbelki na powierzchni.
- Kisiel przelać do salaterek i udekorować miętą.
Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: ampersandyslexia / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie pierwsze pochodzi z: Photo credit: @bastique / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie drugie pochodzi z: Photo credit: Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie trzecie pochodzi z: Photo credit: thebittenword.com / Foter.com / CC BY
Zdjęcie czwarte pochodzi z: Photo credit: Ryan Harvey / Foter.com / CC BY-SA
Zdjęcie piąte pochodzi z: Photo credit: Eduardo Deboni / Foter.com / CC BY
Komentarze
maharettt
25 grudnia 2015, 10:55
Skad wziac raki ?
wie58
24 grudnia 2015, 03:44
Apetyczne przepisy.
wiola7706
24 grudnia 2015, 00:24
kisiel na wigilię? pierwsze słyszę.