Zupa migdałowa (ok. 410 kcal/porcję)


Składniki na 6 porcji:

200 g migdałów, 1,5 litra mleka 3,2%, żółtko, łyżka masła, cynamon, cukier, sól, 0,5 szklanki ryżu.

Wykonanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać (kilka sztuk zostawić do dekoracji).
  2. Gotować mleko z migdałami ok. 40 min. Posolić.
  3. Dodać cukier i cynamon do smaku oraz masło i żółtko. Delikatnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 min.
  4. Osobno ugotować ryż na sypko. Zupę podawać z ryżem i udekorować połówkami migdałów.

 

Kasza z suszonymi śliwkami (ok. 270 kcal/porcję)

Składniki na 4 porcje:

1 szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g suszonych śliwek bez pestek, szczypta soli i cynamonu, odrobina zimnego mleka.

Wykonanie:

  1. Śliwki przelać wodą, następnie włożyć do garnka razem z kaszą, zalać wodą , posolić i gotować aż do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając.
  2. Ugotowane danie wyłożyć na półmisek i polać mała ilością zimnego mleka oraz posypać cynamonem.

 

Węgorz pieczony w warzywach (ok. 315 kcal/porcję)

Składniki na 4 porcje:

Węgorz (ok. 400 g), 2 marchewki, 2 pietruszki, cebula, koperek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Rybę oczyścić i pokroić na porcje.
  2. Warzywa (oprócz koperku) pokroić w słupki, ułożyć na folii spożywczej. Na nich położyć rybę, zawinąć folię i piec w piekarniku do miękkości.
  3. Gotową potrawę posypać koperkiem.

 

Dorsz z sosem rakowym (ok. 360 kcal/porcję)

Składniki na 4 porcje:

Filet z dorsza (ok. 400 g), 2 raki, 100 g masła, 100 ml śmietanki 30%, 0,5 litra bulionu warzywnego, 20 ml białego wina, sok z połówki cytryny, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Dorsza gotować w bulionie i soku z cytryny ok. 15 min.
  2. Raki ugotować w posolonej wodzie, następnie oddzielić mięso od skorupek.
  3. Skorupki przełożyć do rondla, dodać masło i trochę bulionu, zredukować.
  4. Wyjąć skorupki, dodać wino, śmietanę, przyprawy i mięso z raków.
  5. Dorsza ułożyć na sosie rakowym i posypać posiekaną pietruszką.

 

Kisiel żurawinowy (ok. 300 kcal/porcję)

Składniki na 4 porcje:

300 g świeżej żurawiny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok wyciśnięty z połówki cytryny, kilka listków mięty.

Wykonanie:

  1. Żurawinę umyć, zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny i zmiksować.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w małej ilości zimnej wody, wlać do garnka i intensywnie mieszać.
  3. Gotować aż pokażą się bąbelki na powierzchni.
  4. Kisiel przelać do salaterek i udekorować miętą.

Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: ampersandyslexia / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie pierwsze pochodzi z: Photo credit: @bastique / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie drugie pochodzi z: Photo credit: Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie trzecie pochodzi z: Photo credit: thebittenword.com / Foter.com / CC BY

Zdjęcie czwarte pochodzi z: Photo credit: Ryan Harvey / Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie piąte pochodzi z: Photo credit: Eduardo Deboni / Foter.com / CC BY