Planuję w Sylwestra zaprosić kilka osób na domówkę. Jedną z przekąsek ma być popcorn, ale dla oszczędności czasu, chcę kupić taki do przygotowania w mikrofali. Ostatnio jednak doczytałem się, że zawiera on olej palmowy. Czy jest on zdrowy?
Krzysiek, 28 l.
Olej palmowy - jest się czego obawiać?
W składzie popcornu do mikrofalówki niby nie ma nic nadzwyczajnego: ziarna kukurydzy, olej palmowy, sól. Może wydawać nam się to całkiem przyzwoitą listą, dopóki nie przyjrzymy się bliżej wspomnianemu olejowi.
Olej palmowy zalewa rynek, jest głównym olejem produkowanym na świecie, a około 85 % jego światowej produkcji stosuje się w żywności. Po rafinacji jest pozbawiony większości wartościowych związków m.in. witaminy E, witaminy A. Nie to jednak jest najgorsze.
Olej palmowy w prawie połowie składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które pogarszają stan układu sercowo-naczyniowego. Okazuje się, że nie ma znaczenia, czy źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych są produkty pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego. Badania potwierdzają, że spożywanie oleju palmowego zwiększa stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Warto również podkreślić, że badania udowodniły, iż zastąpienie tłuszczów nasyconych obecnych w diecie wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zmniejsza ryzyko niedokrwiennej choroby serca. Takie też zalecenie wydała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
Olej palmowy ma też swoje plusy, dzięki którym jest tak chętnie wykorzystywany w przemyśle: jest odporny na wysoką temperaturę i stabilny w temperaturze otoczenia.
Nie bez powodu np. we Francji zwiększono podatek od oleju palmowego. Po pierwsze zubaża on zdrowie społeczeństwa, po drugie niszczy środowisko naturalne - hektary lasów deszczowych są karczowane, alby zrobić miejsce przemysłowym plantacjom wysokowydajnych palm.
Ile soli w popcornie?
W analizowanej paczce popcornu jest też sporo soli - 2,5 %, a pamiętajmy, że jej nadużywanie może prowadzić do wystąpienia nadciśnienia tętniczego i zatrzymywania wody w organizmie. Ponadto sól podrażania błonę śluzową żołądka, przez co może ją uszkadzać i prowadzić do nowotworu. Zwiększa również wydalanie wapnia z moczem, co z kolei może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.
Domowy popcorn
Popcorn można zrobić w łatwy sposób w domu. Wystarczy rozgrzać odrobinę oleju w dużym garnku i wsypać suche ziarna kukurydzy, chwilę podgrzewać i czekać na charakterystyczne pęknięcia. Takiego popcornu nie trzeba nawet solić, a jeśli już to wystarczy minimalna jej ilość.
Komentarze
wie58
6 kwietnia 2017, 01:16
:)
wie58
1 stycznia 2016, 01:58
Dobrze wiedzieć.
Krynia1952
29 grudnia 2015, 21:51
O nie wiedziałam ,że tak szkodzi robiłam sobie go kilka razy bo minutka i gotowy.
HappyWay
29 grudnia 2015, 00:19
Nigdy nie jadłam takiego z mikrofali, wolę tradycyjny