Jadalne prezenty to prezenty, które są wytworem naszych kulinarnych zdolności. Aby je stworzyć, trzeba włożyć w nie trochę pracy, co jest bardzo dobrze postrzegane przez osoby obdarowywane. Widać bowiem, że poświęciliśmy czas na ich przygotowanie, a to oznacza, że osoba obdarowana jest dla nas ważna. Co może stanowić taki jadalny prezent? Oto kilka pomysłów:

Coś na słodko…

1. Czekoladowe pralinki

Któż z nas nie lubi czekolady. Własnoręcznie zrobione czekoladowe pralinki zachwycą niejedną osobę!

Składniki: 

  • 250 g gorzkiej czekolady (może być też pół na pół z czekoladą mleczną, jeśli ktoś lubi słodsze czekoladki)
  • 250 g serka mascarpone
  • dodatki do smaku typu: alkohol, kawa, orzechy, bakalie itp.
  • dodatki do obtaczania: orzechy, kakao, wiórki kokosowe, pokruszone ciasteczka itp.

Sposób przygotowania:

  1. Serek mascarpone wyciągnąć na kilku minut z lodówki. Następnie miksować przez około 6 minut aż będzie puszysty.
  2. Pokruszyć czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą należy postawić miskę z czekoladą i mieszać).
  3. Wymieszać serek z roztopioną czekoladą (czekolada nie może być za gorąco).
  4. Dodać do powstałej masy ulubione dodatki np. orzechy, alkohol itp.
  5. Przelać masę do form na pralinki i wstawić do lodówki na około 1h. Pralinki muszą lekko zastygnąć.
  6. Po wyjęciu z lodówki obtoczyć pralinki w ulubionych dodatkach np. wiórkach kokosowych.


2. Lemon curd

Lemon curd to słodko-kwaśny, cytrynowy krem, który można dodawać do ciast i deserów. Świetnie nadaje się też do naleśników, a nawet kanapek.

lemon curd
Lemon curd świetnie pasuje nawet do ciasteczek!

Składniki na 250g:

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 75g masła

Sposób przygotowania:

  • Umyć cytryny. Po osuszeniu zetrzeć skórkę na tarce, a następnie wycisnąć sok.
  • Do miski wrzucić startą skórkę, sok, cukier i jajka. Porządnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
  • W garnku zagotować małą ilość wody, a następnie położyć na garnek miskę z wymieszanymi wcześniej składnikami, tak by miska nie dotykała dnem wody.
  • Ogrzewać zawartość miski, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu (około 10-15 minut).
  • Krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i przełożyć do wyparzonego słoiczka.

Taki krem można przechowywać około 2 tygodni.

3. Honeycomb

Honeycomb, czyli plaster miodu, to deser, który nie jest u nas zbyt popularny, dlatego może być ciekawym pomysłem na prezent. Deser ten to kruche, chrupiące kąski o słodkim smaku. Można je maczać w czekoladzie albo jeść samodzielnie. Są dość twarde, ale przepyszne.

Składniki:

  • 80g miodu
  • 300g cukru (może być brązowy)
  • 65g wody
  • 10g sody oczyszczonej
  • odrobina oleju do nasmarowania papieru

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać miód, wodę i cukier i gotować na małym ogniu aż masa stanie się bursztynowa.
  2. Następnie dodawać sodę i wymieszać – masa będzie się peniła.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i pędzelkiem rozprowadzić olej, tak by masa nie przywierała.
  4. Wylać gorącą masę na blachę na grubość około 1 cm.
  5. Pozostawić do wystygnięcia (zazwyczaj trwa to około godziny), a następnie zimną masę połamać na mniejsze kawałki.
  6. Przełożyć do szczelnego pojemniczka.

W taki sposób honeycomb można przechowywać około tygodnia.

4. Krem daktylowo-korzenny z nutą pomarańczową

Krem daktylowo-korzenny jest słodki, a przy tym delikatnie pikantny. Świetnie nadaje się na kanapki i do naleśników, a przy tym jest prosty i szybki do przygotowania.

krem daktylowo-korzenny
Krem daktylowo-korzenny może zastąpić tradycyjne powidła.

Składniki na ok. 300g:

  • 220 g suszonych daktyli
  • 1 dojrzała pomarańcza
  • przyprawa korzenna
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wodą, tak by pokryć je w całości i zostawić na noc.
  2. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę. Miąższ zmiksować w blenderze.
  3. Daktyle odsączyć z wody i dorzucić do pomarańczy. Utrzeć na gładką masę.
  4. Dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy i przyprawę do smaku (ilość wedle gustu).
  5. Zawekować w słoiczku.

Po zawekowaniu taki krem można przechowywać dość długo.

I coś wytrawnego…

5. Domowe pesto

Pesto idealnie nadaje się do makaronów i na kanapki. Jest proste do przygotowania i można je długo przechowywać po zawekowaniu.

Składniki:

  • ¾ szklanki oliwy
  • pęczek świeżej bazylii
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 150g płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera włożyć liście szpinaku i bazylii, migdały, czosnek i oliwę i delikatnie posolić.
  2. Zblendować na gładką masę.
  3. Gdyby pesto było za mało słone, można dodawać więcej soli, a gdyby było za gęste, można dodać więcej oliwy.


6. Wytrawne biscotti z pieprzem

Pikantne, serowe ciasteczka o zachwycającym smaku. Świetnie nadają się na przekąskę i pięknie wyglądają.

biscotti
Biscotti są kruche i przepyszne

Składniki:

  • 1 szklanka sera cheddar
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 6 plastrów pomidorów suszonych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ser i jajka miksować przez około minutę.
  2. Dodać do masy proszek do pieczenia, mąkę, sól do smaku (ok. łyżeczki) i ziarna pieprzu. Wszystko porządnie zmiksować.
  3. Do powstałej masy dodać drobno posiekane suszone pomidory.
  4. Ciasto zagniatać aż stanie się plastyczne (można podsypać mąką przy wyrabianiu).
  5. Uformować kształt rolady.
  6. Piec ok. 25 min w 170 stopniach C.
  7. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na około 10 minut.
  8. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
  9. Ponownie wstawić do piekarnika aż lekko zbrązowieją (zazwyczaj potrzeba około 15 min).
  10. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec 10 minut.    


7. Dyniowe masło orzechowe

Dyniowe masło orzechowe to coś, co może odmienić zwyczajne kanapki. Jest przepyszne, dobrze wygląda i rewelacyjnie pachnie.

Składniki na jeden, większy słoiczek:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu (powinien być płynny)
  • ½ łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zmiksować i przełożyć do słoiczka. Zawekować.


Piękne opakowania

Najważniejszym elementem wieńczącym nasze kulinarne dzieło powinno być piękne opakowanie dobrane do charakteru prezentu. Ciasteczka można zapakować w celofan i owinąć kokardą albo włożyć do metalowej, ozdobnej puszki. Wszelkiego rodzaju kremy, czy pesto można natomiast zawekować w słoiczkach i przyozdobić tasiemkami. Pralinki najlepiej natomiast zapakować w specjalnie do tego przeznaczone pojemniczki, z wydzielonymi miejscami na poszczególne czekoladki albo w blaszanej skrzyneczce.

Wybór prezentu

Oczywiście gusta kulinarne bywają różne. Nie każdy pomysł będzie więc odpowiedni dla bliskiej nam osoby. Gusta kulinarne łatwo jednak zaobserwować przebywając z daną osobą, więc na pewno będziemy w stanie wybrać coś odpowiedniego. A osoba obdarowana na pewno doceni taki dar, dany prosto od serca.

Zdjęcie główne: Photo credit: barockschloss via Foter.com / CC BY

Zdjęcie 1: Photo credit: _Libby_ via Foter.com / CC BY

Zdjęcie 2: Photo credit: avlxyz via Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie 3: Photo credit: judywitts via Foter.com / CC BY