Jadalne prezenty to prezenty, które są wytworem naszych
kulinarnych zdolności. Aby je stworzyć, trzeba włożyć w nie trochę pracy, co
jest bardzo dobrze postrzegane przez osoby obdarowywane. Widać bowiem, że
poświęciliśmy czas na ich przygotowanie, a to oznacza, że osoba obdarowana jest
dla nas ważna. Co może stanowić taki jadalny prezent? Oto kilka pomysłów:
Coś na słodko…
1. Czekoladowe pralinki
Któż z nas nie lubi czekolady. Własnoręcznie zrobione czekoladowe pralinki zachwycą niejedną osobę!
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady (może być też pół na pół z czekoladą mleczną, jeśli ktoś lubi słodsze czekoladki)
- 250 g serka mascarpone
- dodatki do smaku typu: alkohol, kawa, orzechy, bakalie itp.
- dodatki do obtaczania: orzechy, kakao, wiórki kokosowe, pokruszone ciasteczka itp.
Sposób przygotowania:
- Serek mascarpone wyciągnąć na kilku minut z lodówki. Następnie miksować przez około 6 minut aż będzie puszysty.
- Pokruszyć czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą należy postawić miskę z czekoladą i mieszać).
- Wymieszać serek z roztopioną czekoladą (czekolada nie może być za gorąco).
- Dodać do powstałej masy ulubione dodatki np. orzechy, alkohol itp.
- Przelać masę do form na pralinki i wstawić do lodówki na około 1h. Pralinki muszą lekko zastygnąć.
- Po wyjęciu z lodówki obtoczyć pralinki w ulubionych dodatkach np. wiórkach kokosowych.
2. Lemon curd
Lemon curd to słodko-kwaśny, cytrynowy krem, który można dodawać do ciast i deserów. Świetnie nadaje się też do naleśników, a nawet kanapek.
Składniki na 250g:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 150g cukru
- 75g masła
Sposób przygotowania:
- Umyć cytryny. Po osuszeniu zetrzeć skórkę na tarce, a następnie wycisnąć sok.
- Do miski wrzucić startą skórkę, sok, cukier i jajka. Porządnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
- W garnku zagotować małą ilość wody, a następnie położyć na garnek miskę z wymieszanymi wcześniej składnikami, tak by miska nie dotykała dnem wody.
- Ogrzewać zawartość miski, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu (około 10-15 minut).
- Krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki i przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Taki krem można przechowywać około 2 tygodni.
3. Honeycomb
Honeycomb, czyli plaster miodu, to deser, który nie jest u nas zbyt popularny, dlatego może być ciekawym pomysłem na prezent. Deser ten to kruche, chrupiące kąski o słodkim smaku. Można je maczać w czekoladzie albo jeść samodzielnie. Są dość twarde, ale przepyszne.
Składniki:
- 80g miodu
- 300g cukru (może być brązowy)
- 65g wody
- 10g sody oczyszczonej
- odrobina oleju do nasmarowania papieru
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać miód, wodę i cukier i gotować na małym ogniu aż masa stanie się bursztynowa.
- Następnie dodawać sodę i wymieszać – masa będzie się peniła.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i pędzelkiem rozprowadzić olej, tak by masa nie przywierała.
- Wylać gorącą masę na blachę na grubość około 1 cm.
- Pozostawić do wystygnięcia (zazwyczaj trwa to około godziny), a następnie zimną masę połamać na mniejsze kawałki.
- Przełożyć do szczelnego pojemniczka.
W taki sposób honeycomb można przechowywać około tygodnia.
4. Krem daktylowo-korzenny z nutą pomarańczową
Krem daktylowo-korzenny jest słodki, a przy tym delikatnie pikantny. Świetnie nadaje się na kanapki i do naleśników, a przy tym jest prosty i szybki do przygotowania.
Składniki na ok. 300g:
- 220 g suszonych daktyli
- 1 dojrzała pomarańcza
- przyprawa korzenna
- woda
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać wodą, tak by pokryć je w całości i zostawić na noc.
- Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę. Miąższ zmiksować w blenderze.
- Daktyle odsączyć z wody i dorzucić do pomarańczy. Utrzeć na gładką masę.
- Dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy i przyprawę do smaku (ilość wedle gustu).
- Zawekować w słoiczku.
Po zawekowaniu taki krem można przechowywać dość długo.
I coś wytrawnego…
5. Domowe pesto
Pesto idealnie nadaje się do makaronów i na kanapki. Jest proste do przygotowania i można je długo przechowywać po zawekowaniu.
Składniki:
- ¾ szklanki oliwy
- pęczek świeżej bazylii
- 70 g świeżego szpinaku
- 150g płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Do blendera włożyć liście szpinaku i bazylii, migdały, czosnek i oliwę i delikatnie posolić.
- Zblendować na gładką masę.
- Gdyby pesto było za mało słone, można dodawać więcej soli, a gdyby było za gęste, można dodać więcej oliwy.
6. Wytrawne biscotti z pieprzem
Pikantne, serowe ciasteczka o zachwycającym smaku. Świetnie nadają się na przekąskę i pięknie wyglądają.
Składniki:
- 1 szklanka sera cheddar
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 6 plastrów pomidorów suszonych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
- Ser i jajka miksować przez około minutę.
- Dodać do masy proszek do pieczenia, mąkę, sól do smaku (ok. łyżeczki) i ziarna pieprzu. Wszystko porządnie zmiksować.
- Do powstałej masy dodać drobno posiekane suszone pomidory.
- Ciasto zagniatać aż stanie się plastyczne (można podsypać mąką przy wyrabianiu).
- Uformować kształt rolady.
- Piec ok. 25 min w 170 stopniach C.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na około 10 minut.
- Pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
- Ponownie wstawić do piekarnika aż lekko zbrązowieją (zazwyczaj potrzeba około 15 min).
- Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec 10 minut.
7. Dyniowe masło orzechowe
Dyniowe masło orzechowe to coś, co może odmienić zwyczajne kanapki. Jest przepyszne, dobrze wygląda i rewelacyjnie pachnie.
Składniki na jeden, większy słoiczek:
- 1 szklanka puree z dyni
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu (powinien być płynny)
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować i przełożyć do słoiczka. Zawekować.
Piękne opakowania
Najważniejszym elementem wieńczącym nasze kulinarne dzieło powinno być
piękne opakowanie dobrane do charakteru prezentu. Ciasteczka można zapakować w
celofan i owinąć kokardą albo włożyć do metalowej, ozdobnej puszki. Wszelkiego
rodzaju kremy, czy pesto można natomiast zawekować w słoiczkach i przyozdobić tasiemkami.
Pralinki najlepiej natomiast zapakować w specjalnie do tego przeznaczone
pojemniczki, z wydzielonymi miejscami na poszczególne czekoladki albo w
blaszanej skrzyneczce.
Wybór prezentu
Oczywiście gusta kulinarne bywają różne. Nie każdy pomysł będzie więc odpowiedni dla bliskiej nam osoby. Gusta kulinarne łatwo jednak zaobserwować przebywając z daną osobą, więc na pewno będziemy w stanie wybrać coś odpowiedniego. A osoba obdarowana na pewno doceni taki dar, dany prosto od serca.
Zdjęcie główne: Photo credit: barockschloss via Foter.com / CC BY
Zdjęcie 1: Photo credit: _Libby_ via Foter.com / CC BY
Komentarze
wie58
22 grudnia 2015, 23:18
Fajne pomysły, godne polecenia.