Autorem tekstu jest dietetyk Martyna Przybyłko

Krem z buraczków

Wegańska Wigilia istotnie odbiega od tradycyjnych potraw. Dlaczego więc nie pójść o krok dalej i nie zastąpić klasycznych potraw czymś bardziej nowatorskim? Moja propozycja na tegoroczne święta to krem z buraczków, zastępujący tradycyjny, klarowny, czerwony barszcz. Ta pożywna zupa może rozpocząć naszą wigilijną kolację.

Składniki:

- 2 średniej wielkości buraki

- 3 ziemniaki 

- marchewka

- ½ selera

- średniej wielkości czerwona cebula

- 2 ząbki czosnku

- ½ jabłka

- łyżeczka świeżo startego imbiru

- łyżeczka soku z cytryny

-  łyżeczka octu balsamicznego

- przyprawy: kmin rzymski, chilli, oregano, ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchewkę, seler, jabłko i czosnek. Dosyp łyżeczkę kminu i chwilę podsmaż. Całość zalej wodą, tak by przykryć wszystkie warzywa. Gotuj około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dopraw i całość zblenduj.

Seler a`la karp

Ciekawą alternatywą ryby jest owinięty w wodorosty seler. Odpowiednik tradycyjnego karpia jest łatwy i szybki do przygotowania. Odpowiednio przyrządzony seler swą konsystencją przypomina rybę, z kolei rybny posmak zapewniają wodorosty nori.

Składniki:

- 3 duże selery

- 6 arkuszy nori

- 1 litr bulionu warzywnego

- 3 łyżki sosu sojowego 

- mąka pszenna

- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz

- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Obierz seler i pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj 1 arkusz nori, sos sojowy, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i dodaj pokrojony w plastry seler. Po około 20 minutach wyjmij miękki seler i poczekaj, aż ostygnie. Dopraw solą, pieprzem i zawiń w arkusze nori. Całość zamocz przez chwilę w wodzie, tak aby wodorosty lepiej przylegały do selera i obtocz w mące. Tak przygotowany seler smaż na mocno rozgrzanej oliwie około 3 minut z każdej strony. 

Pierogi ruskie w wersji wegańskiej

Na wigilijnym stole oprócz uszek do barszczu koniecznie muszą znaleźć się pierogi w różnych wydaniach. Pierogi z kapustą i grzybami z reguły są wegańskie, ale jak zastąpić pierogi ruskie, w których dominuje ser twarogowy? Wystarczy zastąpić go dodając do farszu tofu. 

Składniki:

- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka gorącej wody

- farsz: 0,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 400 g tofu naturalnego, sok z ½ cytryny, 4 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę wsyp do miski i stopniowo wlewaj do niej szklankę gorącej wody. Pomału zagniataj ciasto, formując kulę. Odstaw ciasto na bok. Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulkę. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij tofu z opakowania, umieść na durszlaku. Pozostały nadmiar wody odsącz ręcznikiem papierowym. W osobnym naczyniu rozgnieć tofu widelcem, dodaj sok z cytryny i sos sojowy, tak by nadać mu kwaskowaty posmak. Ziemniaki ugnieć tłuczkiem, dodaj podsmażoną wcześniej cebulkę i tofu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj łyżką.

Kompot z suszu

Oprócz przepysznych wigilijnych dań, dobrze jest ugasić pragnienie. W tym celu polecam pyszny kompot z suszu. Charakterystyczny dla świąt Bożego Narodzenia napój oprócz walorów smakowych, dostarcza mnóstwo witamin.

Składniki:

- 1 gruszka

- ½ jabłka

- 100 g śliwek

- 70 g miodu

- 6 sztuk goździków

- 1 pomarańcza

- cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

Umieść owoce w garnku, zalej wodą, a następnie gotuj około pół godziny. Dodaj miód i przyprawy. Zdejmij garnek z palnika. Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry i dodaj do kompotu. Całość odstaw do ostygnięcia.

Wegańskie potrawy wigilijne to ciekawa propozycja nie tylko dla wegan. Można urozmaicić nimi standardowe posiłki szykowane na Boże Narodzenie. Kto wie może i u was zrobią furorę na wigilijnej kolacji.

Zdjęcie pochodzi z: KFoodaddict via Foter.com / CC BY