Eksperymentowanie w kuchni ma wiele zalet. Otwiera nas na nowe smaki, pomagając odkryć coś nowego i sprawia przyjemność. Jeżeli tradycyjne jedzenie zaczyna Cię nudzić, możesz poszukać ciekawych i nietypowych połączeń smaków. Oto kilka propozycji:

Uwaga, przepisy tylko dla odważnych! :)

1. Dietetyczna roladka z fetą, czosnkiem i kawą

Połączenie mięsa z kawą i czosnkiem wydawać się może odrzucające, jednak przepis jest naprawdę smaczny. 

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka (200g)
  • 1 gruby plaster sera feta (30g)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka przekroić na pół i rozbić. Kawę przesypać na talerzyk i rozgnieść granulki na proszek. Obsypać płat z kurczaka rozgniecioną kawą i suszonym czosnkiem. Ułożyć na środku plaster fety. Zwinąć mięso w roladę, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki na 20 min, aby mięso się zastało. Następnie smażyć powoli na patelni bez tłuszczu obracając mięso od czasu do czasu. Można też dodać łyżeczkę oleju do podsmażenia, ale wtedy kaloryczność dania wzrośnie.

Roladkę można podawać z surówką i ziemniakami lub ryżem.

Wartość odżywcza roladki: 278 kcal, 48,3 g białka, 8,9 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów

kawa po batumsku
Kawa z czosnkiem Cię przeraża? W Gruzji taka kawa to normalność. Nazywana jest kawą po batumsku. Czosnek dodawany jest w fazie obróbki termicznej ziaren kawy, tak by wydobyć aromat.

2. Lekki krem z kalafiora z gorzką czekoladą i serem Gorgonzola

Połączenie kalafiora z gorzką czekoladą jest jednym z nietypowych połączeń, które powstało dzięki foodpairingowi i które podbiło serca wielu smakoszy. Foodpairing to sztuka komponowania smaków, która znana jest już od lat 90.

Składniki:

  • 3 ziemniaki (250g)
  • 1 mała cebula (80g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • ½ dużego kalafiora (500g)
  • 3 łyżki masła (30g)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (500ml)
  • 6 plastrów sera Gorgonzola (180g)
  • 2 szklanki mleka 2% (500 ml) – część mleka można zamienić na śmietanę 36%, ale kaloryczność wzrośnie
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady 90% (50 g) – można użyć czekolady z solą
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i umyć warzywa. Pokroić na mniejsze kawałki ziemniaki, kalafior, cebulę i czosnek. Masło roztopić na patelni i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula lekko się zarumieni, dorzucić czosnek i resztę warzyw. Smażyć wszystko do zeszklenia i wlać bulion. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zblendować warzywa na krem. Po zblendowaniu wstawić garnek z powrotem na mały ogień, a następnie dolać mleko i pokruszony ser. Mieszać do rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Gdy zupa się zagotuje, porcję przełożyć na talerz i posypać pokruszoną czekoladą.

Wartość odżywcza w 100 g zupy: 96 kcal, 4,1 g białka, 6,3 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów. W 1 porcji (300 g): 288 kcal, 12,3 g białka, 18,9 g tłuszczu, 20,7 g węglowodanów

3. Kanapka z serem i kiwi

kanapka z serem i kiwi
Kanapka z serem i kiwi z diety smacznie dopasowanej

To danie, które występuje w diecie Smacznie Dopasowanej i które jest chwalone przez wielu naszych klientów. Teoretycznie danie banalne, ot zwykła kanapka z serem. Jednak dodatek kiwi zmienia ją w egzotyczną potrawę.

Składniki:

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego (35g)
  • 1 łyżeczka masła (5g)
  • 1 plaster sera twarogowego chudego (30g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (15g)
  • 1 kiwi (110g)
  • 3 orzechy włoskie lub inne (12g)

Sposób przygotowania:

Pieczywo posmarować masłem. Na kanapce ułożyć ser i posmarować jogurtem. Kiwi obrać i pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na kanapce. Posypać posiekanymi orzechami.

Wartość odżywcza kanapki: 294 kcal, 12 g białka, 13 g tłuszczu, 38 g węglowodanów 

4. Sałatka z pomidorów, mięty i miodu

Pomidor i miód? To połączenie wydaje się dość dziwne, jednak miód wydobywa pełnię smaku z pomidora. Nie zapominajmy, że pomidor jest owocem. W towarzystwie mięty i czosnku będzie niesamowicie smaczną przystawką.

Składniki:

  • 2 duże pomidory (450g)
  • 1 łyżka oleju (10g)
  • 1 łyżka miodu (25g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i pokroić w plastry. Ułożyć obok siebie na talerzu. Miód wymieszać z olejem i posiekanym drobno czosnkiem oraz posiekaną miętą. Pomidora polać sosem.

Wartość odżywcza sałatki: 252 kcal, 4,8g białka, 11g tłuszczu, 39,4g węglowodanów

Inne ciekawe połączenia

To oczywiście tylko niektóre przykłady nietypowego łączenia składników. Foodpairing stworzył także inne, dobrze komponujące się duety. Należą do nich:

  • ciemna czekolada z chili lub kawą
  • biała czekolada z czarnym kawiorem
  • truskawki z pieprzem, groszkiem, jagnięciną lub parmezanem
  • banan z pietruszką
  • ser feta z imbirem
  • łosoś z korzeniem lukrecji
  • mandarynki z tymiankiem

Od takich duetów można rozpocząć eksperymentowanie z nietypowymi kompozycjami smaków. Te połączenia zyskały sobie bowiem uznanie na całym świecie i stały się częścią menu niektórych restauracji. Można też szukać nowych pomysłów. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Pamiętaj, dieta nie musi być nudna!

Zdjęcie tytułowe: Flickr.com

Zdjęcie 1: Flickr.com