Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak zrobić dietetyczny bigos?
  • Jak zrobić odchudzony bigos?

Co roku na święta robię ogromny garnek tradycyjnego, tłustego bigosu. Później go porcjuję i zamrażam również na późniejsze okazje. Rok 2015 upłynął nam jednak pod hasłem diety i zdrowego odżywania. Czytam Wasze artykuły i większość rad staram się wcielić w życie. Nie wiem jednak jak poradzić sobie z dietetyczną wersją bigosu? Krystyna, 55 l.

Bardzo się cieszę, że stara się Pani wcielić w życie sugerowane przez nas rady. Oczywiście można bez problemu za pomocą kilku prostych zmian uczynić popularny bigos, bardziej dietetycznym. Przepisów na bigos jest w Internecie mnóstwo. Każdy z nich można jednak zmodyfikować pod swoje potrzeby. Oto kilka propozycji zmian najczęściej pojawiających się zaleceń:

Jak zrobić dietetyczny bigos?

1. 'Mięso podsmażyć na patelni' (Zamiana = -265 kcal)

Zamiast smażyć, warto mięso pogotować z warzywami i przyprawami, a później pokroić je na kawałki, usuwając widoczny tłuszcz. Zachodzące podczas smażenia procesy utleniania i uwodorniania prowadzą do utraty korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększenia udziału tłuszczów trans. Tłuszcze te są odpowiedzialne za całą listę chorób tj. miażdżyca, choroba Alzheimera oraz nowotwory. Działanie rakotwórcze mają też powstałe podczas smażenia furany. Zaoszczędzimy więc nie tylko kalorie z tłuszczu (przy 3 łyżkach do smażenia to 265 kcal), ale też zdrowie.

2. 'Przygotować 300 g karkówki wieprzowej' (Zamiana = - 550 kcal)

Karkówka wieprzowa jest tłustym i kalorycznym mięsem. Zalecane 300 g ma prawie 800 kcal. Jeśli zamiast krówki wybierzemy np. pierś z indyka, zaoszczędzimy aż 550 kcal! Indyk jest świetnym mięsem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, ma niewiele tłuszczu, a jednocześnie sporo wartościowego białka.

3. 'Dodać 2 łyżki cukru' (Zmiana = - 100 kcal)

Zamiast cukru można spokojnie użyć suszonych śliwek lub powideł. Często w przepisie widnieją jednocześnie śliwki, powidła i cukier. Wszystko oczywiście zależy od słodkości śliwek, ale w większości przypadków pominięcie cukru w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe bigosu. Jeżeli pominiemy cukier, pozostawiając resztę składników bez zmian, zaoszczędzimy 100 kcal.

Warto eliminować najmniejszą możliwą ilość cukru w diecie, ponieważ jego nadmiar jest przyczyną wielu groźnych chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca, nowotwory oraz próchnica.

Jak zrobić odchudzony bigos?

4. 'Boczek pokroić i podsmażyć' (Zmiana = - 400 kcal)

Dodatek prawdziwych, suszonych i podwędzonych śliwek dostarczy aromatu wędzonki, nie będzie więc trzeba dodawać wędzonego boczku. Jeśli pominiemy 300 g boczku sugerowanego w przepisie, zaoszczędzimy koło 400 kcal. Śliwki są źródłem polifenoli, które mają działanie antynowotworowe i chronią układ krążenia. Odnajdziemy w nich również witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. 

5. 'Na patelni rozpuścić klarowane masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać' (Zmiana = - 480 kcal)

Zasmażki pojawiają się w przepisach na tradycyjny bigos. Nie są jednak do niczego potrzebne. Można z niej spokojnie zrezygnować i zaoszczędzić prawie 480 kcal (3 łyżki masła to 397 kcal, a 2 łyżki mąki - 82 kcal).

Oczywiście nie trzeba tych zmian wprowadzać na raz, wszystko zależy od naszej determinacji i ewentualnych dodatkowych dolegliwości np. podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zapewne znajdą się osoby, które będą wolały zjeść mniej, ale tradycyjnego, tłustego bigosu i to też jest w porządku, o ile nie je się go w nadmiarze i/lub regularnie.

Smacznego :-)

PS. Napiszcie w komentarzach czy znacie inne sposoby na odchudzenie bigosu? :)