Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Ile mięsa powinno się jeść?
  • Ile gram mięsa dziennie można zjeść?
  • Jakie mięso wybierać?

Ile mięsa powinno się jeść?

Ostrzeżenie WHO daje do myślenia. Dbający o swoje zdrowie wielbiciele mięsa mają niezły orzech do zgryzienia. W jaki sposób ograniczyć mięso? Ile można go dziennie jeść? A może nie ma się tak naprawdę czego bać?

Zdecydowanie mamy się czego bać. Metaanaliza, która objęła 10 badań, wskazała że spożywanie już 100 g mięsa czerwonego dziennie, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory o 17 proc.

Przetworzone, czerwone mięso wiązane jest z nowotworem jelita grubego, a także trzustki, żołądka i prostaty.

Niezależna, akademicka organizacja badawcza - Global Burden of Disease Project oszacowała, że dieta bogata w czerwone mięso jest odpowiedzialna za 34 tys. przypadki śmierci spowodowanej nowotworami.

Ile gram mięsa dziennie można zjeść?

Wszystko z umiarem - mięso jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B oraz żelaza. Jednak codzienne spożywanie czerwonego mięsa nie powinno mieć miejsca. Należy je spożywać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Odnosząc się jednak do najnowszego raportu, postanowiłam zobrazować, ile to jest 100 g mięsa przetworzonego, aby każdy z nas mógł ocenić skład swojej diety.

Jakie mięso wybierać?

3 parówki wieprzowe

parówka

Jeśli zdecydujesz się na parówkę, wybieraj taką z jak największą ilością mięsa (najlepiej nie mniej niż 80 proc.) i koniecznie bez mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Dobrze jednocześnie, jeśli parówka nie zawiera konserwantów tj. benzoesan sodusorbinian potasu, a lista dodatków jest jak najkrótsza.

2 kotlety schabowe w panierce

kotlet schabowy

Wiesz, że jeden kotlet schabowy w panierce może mieć około 400 kcal? Zamień szkodliwe smażenie na pieczenie. Ilość mięsa się nie zmieni, ale za to w przypadku schabu możesz zaoszczędzić nawet 300 kcal!

2 kotlety mielone

kotlet mielony

Przygotowując kotlety mielone, zamiast bułki tartej dodaj otręby i zarodki pszenne, kotlety smaż też na niewielkiej ilości tłuszczu.

6 małych plasterków szynki wieprzowej

szynka

Zawartość mięsa to pierwsza rzecz, na którą powinniśmy zwrócić uwagę. Naprawdę dobre szynki mają około 95% mięsa w składzie. Oczywiście, im większa jego ilość, tym lepiej. Do koszyka zakupowego nie powinny też trafić szynki opatrzone nazwą 'wysokowydajne' oraz z dodatkiem konserwantów, fosforanów i karagenu.

2 cienkie karkówki

karkówka

Karkówka to tłuste mięso. Staraj się wybierać kawałki z jak najmniejszą ilością widocznego tłuszczu. Jeśli grillujesz,pamiętaj o zasadach zdrowego grillowania.

1 kiełbasa śląska

kiełbasa

Wybieraj kiełbasy dobrej jakości, z jak największą zawartością mięsa, bez zbędnych dodatków i mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Warto też szukać kiełbasy grubo mielonej, będzie mniejsza szansa na 'przemycenie' niepożądanych składników.

11 plasterków kiełbasy krakowskiej

kiełbasa krakowska

Kupując kiełbasę krakowską, wybieraj taką, z jak największym udziałem mięsa, bez glutaminianu sodu, polifosforanów, karagenu i konserwantów.

A Wy jak często jecie mięso? Ile mięsa dziennie spożywacie? Dajcie znać w komentarzach!