Klasyczne masło z orzeszków ziemnych (557,5 kcal/100 g)

Składniki: 300 g niesolonych orzeszków ziemnych, szczypta cukru pudru, szczypta soli.

Sposób wykonania:

1. Orzeszki uprażyć na suchej patelni i  blendować, aż wydzieli się olej.
2. Do masy dodać cukier i sól, wymieszać.

Takie masło orzechowe może stać w lodówce około miesiąca.

Masło migdałowe ze skórką pomarańczową (615 kcal/100 g)

masło orzechowe

Składniki: 300 g migdałów, 2 łyżki oleju rzepakowego , 1 łyżka miodu, szczypta soli, skórka otarta z pomarańczy.

Sposób wykonania:

1. Migdały uprażyć na suchej patelni i zmielić/zblendować.
2. Dodać miód, sól i skórkę z pomarańczy, wymieszać.

Masło orzechowe, czekoladowe (436 kcal/100 g)

masło orzechowe

Składniki: 300 g orzechów laskowych bez łupinek, 100 ml puszki mleka skondensowanego, 100 g czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki miodu.

Sposób wykonania:

1. Orzechy podprażyć przez około 5 min. na suchej patelni, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy, zawinąć i otrzeć o siebie. Oddzielić łuski od orzechów.
3. Blendować/zmielić orzechy na gładką miazgę.
4. Czekoladę, mleko skondensowane i miód podgrzać w kąpieli wodnej, cały czas mieszać do momentu połączenia składników.
5. Do masy dodać zmielone orzechy i dokładnie blendować.
6. Gotowy krem przelać do słoiczków. Schłodzić.

Masło cynamonowe z nerkowców (561 kcal/100 g)

masło orzechowe

Składniki: 300 g nerkowców, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.

Sposób wykonania:

1. Orzechy blendować z cynamonem i solą przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Do masy dodać miód, wymieszać.


Masło z nerkowców można przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce.

Uwaga! Orzechy należy blendować lub mielić tylko w urządzeniach o dużej mocy. W przeciwnym razie sprzęt sobie nie poradzi i może ulec zniszczeniu.

Masło orzechowe można zrobić tak naprawdę na tysiąc sposobów, wybierając ulubione dodatki i orzechy, na słono i na słodko. Powyższe przepisy są tylko inspiracją, każdy może skomponować swoje, idealne masło orzechowe i przygotować je w kilka minut.

Smacznego!

Zdjęcie pierwsze z treści pochodzi z: mealmakeovermoms / Foter.com / CC BY-ND

Zdjęcie drugie z treści pochodzi z: mrsdkrebs / Foter.com / CC BY

Zdjęcie trzecie z tekstu pochodzi z: katherine_hitt / Foter.com / CC BY-ND