Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ciepłe, aromatyczne herbaty to podstawa jesiennych wieczorów. Nie musimy jednak pozostawać przy herbacie z miodem i cytryną. Poniżej przedawniamy kilka przepisów na niekonwencjonalne, rozgrzewające napoje.
Zimne, wietrzne wieczory skłaniają do poszukiwań rozgrzewających płynów i produktów. Nie musi być to od razu grzane wino, czy piwo. Wystarczy do zwykłej herbaty dodać składniki, które nadadzą jej niepowtarzalnego smaku i aromatu, a przy okazji rozgrzeją.
Składniki: 1 łyżeczka ulubionej herbaty, gałązka rozmarynu, 3 ziarenka pieprzu, plasterek pomarańczy, 1 łyżeczka miodu.
Sposób wykonania: Pieprz i rozmaryn rozgnieść w moździerzu, wszystko zaparzyć razem z herbatą. Napar przestudzić, dodać plasterek pomarańczy oraz miód, wymieszać.
Rozmaryn - zawiera wiele substancji czynnych, a wśród nich rozmarycynę o właściwościach przeciwbólowych i pobudzających. Rozgrzewające działanie rozmarynu z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, przeziębienia, odmrożeń oraz łagodzenia bólu mięśni i nerwobólu.
Pieprz - o tym, że pieprz rozgrzewa, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że dodatkowo dzięki właściwościom antybakteryjnym wspomoże również nasz organizm w walce z przeziębieniem i kaszlem.
Miód - wykazuje właściwości wzmacniające, przeciwbakteryjne, a przy dłuższym stosowaniu poprawia wydolność organizmu. Jest numerem jeden w walce z przeziębieniami i jesiennym chłodem.
Składniki: 1 łyżeczka ulubionej herbaty, 2 cm imbiru obranego ze skórki, 1 laska cynamonu, 6 sztuk goździków, 1 łyżka naturalnego syropu z malin, 1 łyżeczka miodu.
Sposób wykonania: Herbatę, cynamon, goździki zaparzyć, przestudzić i dodać miód oraz syrop z malin, wymieszać.
Sok malinowy - maliny, dzięki zawartości kwasu salicylowego, garbników i olejków eterycznych, mają działanie napotne i przeciwbakteryjne. Przeciwwirusowo i antybakteryjnie działa też zawarty w nich kwas elagalowy.
Cynamon - spożywany z umiarem (szczypta dziennie) jest bardzo zdrowy, rozgrzewa, zwiększając produkcję ciepła w organizmie.
Imbir - imbir może cieszyć się całą listą dobroczynnych właściwości, m.in. działa antywirusowo i antybakteryjnie, rozgrzewa i zmniejsza stan zapalny.
Goździki - goździki nie tylko rozgrzeją, ale również odstresują i złagodzą nerwobóle. Stosowane regularnie oczyszczają organizm i pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Komentarze
aska1277
24 listopada 2015, 15:36
Ciekawe propozycje może się skuszę :)
cosmopoliitan
23 listopada 2015, 17:52
Ja jednak zostanę przy zwykłej herbacie z cytryną i miodem :)
tombom
22 listopada 2015, 15:35
Na zimowe wieczory polecam napój z imbirem, połówką cytryny, łyżeczką miodu, świeżą miętą - wszystko zalane wrzątkiem, pite na gorąco.
am1980
22 listopada 2015, 13:11
w ogóle nie lubię herbaty i jej nie piję, ale jeśli którąś miałabym wybrać to raczej tą korzenną