Cykoria dla zdrowia i urody
Cykoria to warzywo bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Jest dobrym źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu, beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Dzięki temu spożywając cykorię wzmacniamy odporność, zapobiegamy przeziębieniom, wzmacniamy włosy i paznokcie i poprawiamy wygląd skóry.
Warzywo to powinno być spożywane zarówno przez przyszłe mamy (gdyż zawiera sporo kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u płodu), jak i mamy karmiące (stymuluje produkcję pokarmu).
Cykoria na odchudzanie
Cykoria, jak większość warzyw, jest niskokaloryczna, bo w 100 g zawiera tylko 21 kcal. Jednak nie to jest jej główną zaletą przy włączaniu jej do diet odchudzających. Cykorii przypisuje się takie działanie jak:
- usprawnianie metabolizmu
- pobudzanie wydzielania soków żołądkowych i żółci
- zmniejszanie wchłaniania tłuszczów z pożywienia
To wszystko sprawia, że cykoria ułatwia proces trawienia, a zawierające ją potrawy nie zalegają tak długo w żołądku. Co więcej, ograniczenie wchłaniania tłuszczów ma przełożenie na ilość dostarczonych do organizmu kilokalorii. Cykoria może też pomóc przy wzdęciach – zawiera ona inulinę, która pobudza rozwój dobrych bakterii w jelicie.
Koktajl z cykorią
Składniki: cykoria, marchewka, grejpfrut, granat, szklanka wody
Wykonanie:
- Owoce i warzywa zalać wodą
- Zmiksować.
Nadziewana cykoria na zimno
Składniki: cykoria, pierś z kurczaka, awokado, mango, oliwa z oliwek, dowolne zioła
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę.
- Awokado i mango obrać i również pokroić w kostkę.
- Mięso i owoce połączyć, doprawić i ułożyć na liściach cykorii.
- Skropić oliwą.
Nadziewana cykoria na ciepło
Składniki: cykoria, mięso mielone, cebula, sos beszamelowy, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła
Wykonanie:
- Posiekać cebulę i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić do smaku.
- Ułożyć na liściach cykorii.
- Polać sosem beszamelowym.
- Zapiekać ok. 30 min.
Sałatka z cykorią:
Składniki: cykoria, świeży szpinak, pomidory koktajlowe, ser mozzarella, nasiona słonecznika, pestki dyni, oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Liście cykorii i szpinaku rozdrobnić, mozzarellę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać i skropić oliwą.
Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie 1 pochodzi z: Photo credit: woodleywonderworks / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: Photo credit: mealmakeovermoms / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie 3 pochodzi z: Photo credit: Foodie In Disguise / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4 pochodzi z: Photo credit: SweetOnVeg / Foter / CC BY
Komentarze
Monika123kg
21 października 2015, 12:43
Nigdy jeszcze nie jadłam cykorii - czas to zmienić , bo przepisy wyglądają zachęcająco :)