Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Gruszki powoli wypierają z naszych jadłospisów letnie owoce. Pomimo że nie mogą poszczycić się wysoką zawartością witamin, nadrabiają bogactwem składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Poza tym są też bardzo smaczne i aromatyczne.
Uwielbiam gruszki, cieszę się, że zaczyna się na nie sezon. Czy te owoce są bardzo kaloryczne? Co mi da wprowadzenie ich do jadłospisu? Ala, 36 l.
Wartość dietetyczna gruszek jest wysoka. Ze 100 g gruszki przyjmiemy 50 - 55 kcal. Owoce te to również bardzo dobre źródło składników mineralnych a przede wszystkim potasu. Nie można jednak powiedzieć, że gruszki zawierają dużo witamin. Tak naprawdę ich ilość nie jest imponująca, z listy wybija się jedynie witamina C i betakaroten. Gruszki mają tez sporo błonnika pokarmowego - około 2 proc.
Gruszki, pomimo że mają sporo cukru i kalorii, to uznawane są za korzystne zarówno dla osób z cukrzycą, jak i nadciśnieniem wywołanym tą chorobą, oczywiście w rozsądnych ilościach. Bardzo często osoby będące na diecie odchudzającej wystrzegają się gruszek jak ognia. A to jeden z kolejnych dietetycznych mitów, gruszkę, w rozsądnych ilościach, można jeść również w czasie diety odchudzającej. Tym bardziej, że nie ma ona dużo więcej kalorii i węglowodanów prostych niż np. taka sama ilość ananasa.
W tym przypadku musi zadziałać zasada zdrowego rozsądku. Faktem jest, że owoce zawierają cukier prosty, jedne więcej, inne mniej, zawsze należy brać to pod uwagę i nie spożywać więcej niż 3 porcje owoców, najlepiej różnych dziennie.
Gruszki pod tym względem są świetnym owocem. Możemy cieszyć się ich smakiem od lipca do połowy października. Są nietrwałymi owocami, dlatego przewozi się je, zanim jeszcze dojrzeją. Najlepszą temperaturą na ich przechowywanie jest 1 - 0,5 st. C przy wilgotności 90 - 95 proc. W przetwórstwie gruszki wykorzystywane są w niewielkim stopniu, przede wszystkim na susze, owoce kandyzowane, kompoty, soki, nektary oraz dodatek do dżemów i marmolad.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: torbakhopper / Foter / CC BY-ND
Zdjęcie z treści pochodzi z:Photo credit: joyosity / Foter / CC BY
Komentarze
Eli1605
14 września 2015, 12:03
Lubię gruszki.
Eilleen
11 września 2015, 22:49
Bardzo lubię gruszki ale raczej te miękkie, soczyste odmiany.
Doma19
11 września 2015, 07:49
Jakos srednio przepadam ;)