Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy podpiwek to kwas chlebowy?
  • Czy napój chlebowy to kwas chlebowy?
  • Czy kwas chlebowy jest zdrowy?
  • Jak zrobić kwas chlebowy?

Czy podpiwek to kwas chlebowy?

Kwas chlebowy jest znany na naszych ziemiach od dawien dawna. Z jego właściwości najchętniej korzystają Rosjanie i Ukraińcy, gdzie jest to napój narodowy i właśnie z tych rejonów się wywodzi. Powstaje poprzez sfermentowanie chleba razowego. Bardzo ważne jest z jakiego pieczywa powstaje oraz jaką wodę dodamy. Najlepiej sprawdza się pieczywo razowe wyrabiane tradycyjną recepturą, bez dodatku ulepszaczy czy konserwantów. Jest to produkt probiotyczny wpływający korzystanie na nasz układ pokarmowy, gdyż zawiera bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu, że powstaje z produktu pełnoziarnistego (razowe pieczywo) jest źródłem witamin z grupy B, cynku i selenu. Niestety w Polsce trudno dostać prawdziwy kwas chlebowy zrobiony na chlebie, czy jak w przypadku produktów zza naszej wschodniej granicy, na bazie mąki razowej żytniej i pszennej z dodatkiem drożdży. Najczęściej jest to jedynie napój o smaku kwasu chlebowego, w którym niejednokrotnie na jednym z pierwszych miejsc w składzie (składniki są zapisywane w kolejności od tego, którego jest najwięcej) znajduje się cukier. Bardziej są to napoje słodowe czy podpiwki. Jak powinien wyglądać skład idealnego i prawdziwego kwasu chlebowego?

woda, chleb lub wyciąg z chleba, cukier, drożdże

Pewna ilość cukru czy miodu w kwasie jest normalna. Dodaje się go w celu poprawy smaku, ale też jako pożywkę dla drożdży. Dodatkowo mogą się w nim znaleźć owoce suszone, czy liście mięty, porzeczki jako komponenty wzbogacające smak.

Czy napój chlebowy to kwas chlebowy?

Niemiecki napój chlebowy (Brottrunk) jest stosunkowo nowym produktem wymyślonym przez piekarza Wilhelma Kanne. Od wracających z wojny żołnierzy sowieckich uzyskał informację na temat zdrowotnego działania kiszonek, postanowił więc poeksperymentować z kiszeniem chleba. W ciągu około 15 lat doświadczeń uzyskał recepturę na swój napój, który jest produkowany na szeroką skalę od 1981 roku. Jest on nadal wytwarzany przez firmę Kanne Brottrunk GmbH & Co. KG. Współpracuje ona z lekarzami i naukowcami, by sprawdzać wpływ napoju na zdrowie i potwierdzać jego korzystne działanie na organizm. Tak naprawdę jest to bardzo zbliżony produkt do tradycyjnego kwasu chlebowego. Proces jego produkcji jest ściśle kontrolowany i powstaje z produktów ekologicznych według receptury stworzonej przez Kanne. Co warte uwagi, w produkcie tym nie ma cukru i dodatku drożdży. Odróżnia go to od tradycyjnego kwasu. Jest dzięki temu też mniej kaloryczny. Będzie lepszym wyborem niż napoje ‘kwasopodobne’. Kwas chlebowy można jednak z powodzeniem przygotować samodzielnie. Wtedy mamy wpływ na to co się w nim znajdzie.

butelki z kwasem
Kwas chlebowy można dostać w różnych wariantach smakowych zależnych od dodatków.

Czy kwas chlebowy jest zdrowy?

Jako korzyści zdrowotne kwasu chlebowego czy Brottrunk wymienia się ich wpływ na układ pokarmowy i odpornościowy. Dawniej stosowało się go po obfitujących w tłuszcz ucztach jako sposób na nadkwasotę, problemy trawienne czy wzdęcia. Podobnie działa on obecnie m.in. dzięki zawartym w nim enzymom, które wspomagają trawienie. Dzięki temu, że jest produktem probiotycznym ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a co za tym idzie w sposób pośredni wpływa na naszą odporność. Pomaga w  tym również obecność cynku i witaminy C. Bogactwo witaminy B wpływa z kolei korzystnie na układ nerwowy, ale też na kondycję skóry i włosów. Z uwagi na obecność cukru oraz dodatków typu rodzynki jest napojem kalorycznym. Nie należy się doszukiwać w nim cudownego wpływu na zawartość tłuszczu w organizmie. Nie jest to produkt sprzyjający chudnięciu, zwłaszcza jeśli jest wypijany w dużych ilościach. Jeśli chodzi o niemiecki napój chlebowy, w jego przypadku za stosowaniem w diecie przemawia równie wysoka co w kwasie wartość odżywcza, jednak o wiele niższa wartość energetyczna. 100 ml tego napoju to zaledwie 3 kcal, podczas gdy taka sama ilość tradycyjnego kwasu to około 30 kcal.

Jak zrobić kwas chlebowy?

Nie potrzeba wiele, by samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy kwas. Ważna jest jednak jakość wykorzystywanych składników. Można użyć przeróżne dodatki smakowe od bakalii zaczynając, poprzez zioła, na chrzanie kończąc. Warto poeksperymentować. Niżej podstawowy przepis na kwas chlebowy.

Składniki:

5 litrów wody

500 g razowego chleba żytniego

1 łyżka (13 g) drożdży

100 g cukru lub miodu

10 g rodzynków

Przygotowanie:

  1. Chleb pokroić i lekko podpiec w piekarniku (można użyć czerstwego pieczywa).
  2. Wodę zagotować, wymieszać z cukrem i odstawić, by nieco ostygła (do około 80 st. C).
  3. Pieczywo zalać wodą i odstawić na około 3-4 godziny.
  4. Płyn przecedzić i dodać drożdże, po czym odstawić na około 5 godzin.
  5. Ponownie przecedzić, przelać do butelek i do każdej dodać po kilka rodzynków. Zostawić na 2-3 dni do powstania kwasu chlebowego.
  6. Gotowy kwas najlepiej spożyć w przeciągu 5-7 dni, przechowywać w chłodnym miejscu.

Zdjęcie pochodzi z: główne1

Jaka jest Wasza opinia o kwasie chlebowym? Czy smakuje Wam kwas chlebowy?