- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Kwas chlebowy to modna ostatnio alternatywa dla napojów orzeźwiających typu cola. Co się w nim kryje? Czy rzeczywiście jest wart swojej opinii? Zobacz czego możesz się po nim spodziewać. Jak powstaje kwas chlebowy? Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Czy podpiwek to to samo co kwas chlebowy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Kwas chlebowy jest znany na naszych ziemiach od dawien dawna. Z jego właściwości najchętniej korzystają Rosjanie i Ukraińcy, gdzie jest to napój narodowy i właśnie z tych rejonów się wywodzi. Powstaje poprzez sfermentowanie chleba razowego. Bardzo ważne jest z jakiego pieczywa powstaje oraz jaką wodę dodamy. Najlepiej sprawdza się pieczywo razowe wyrabiane tradycyjną recepturą, bez dodatku ulepszaczy czy konserwantów. Jest to produkt probiotyczny wpływający korzystanie na nasz układ pokarmowy, gdyż zawiera bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu, że powstaje z produktu pełnoziarnistego (razowe pieczywo) jest źródłem witamin z grupy B, cynku i selenu. Niestety w Polsce trudno dostać prawdziwy kwas chlebowy zrobiony na chlebie, czy jak w przypadku produktów zza naszej wschodniej granicy, na bazie mąki razowej żytniej i pszennej z dodatkiem drożdży. Najczęściej jest to jedynie napój o smaku kwasu chlebowego, w którym niejednokrotnie na jednym z pierwszych miejsc w składzie (składniki są zapisywane w kolejności od tego, którego jest najwięcej) znajduje się cukier. Bardziej są to napoje słodowe czy podpiwki. Jak powinien wyglądać skład idealnego i prawdziwego kwasu chlebowego?
woda, chleb lub wyciąg z chleba, cukier, drożdże
Pewna ilość cukru czy miodu w kwasie jest normalna. Dodaje się go w celu poprawy smaku, ale też jako pożywkę dla drożdży. Dodatkowo mogą się w nim znaleźć owoce suszone, czy liście mięty, porzeczki jako komponenty wzbogacające smak.
Niemiecki napój chlebowy (Brottrunk) jest stosunkowo nowym produktem wymyślonym przez piekarza Wilhelma Kanne. Od wracających z wojny żołnierzy sowieckich uzyskał informację na temat zdrowotnego działania kiszonek, postanowił więc poeksperymentować z kiszeniem chleba. W ciągu około 15 lat doświadczeń uzyskał recepturę na swój napój, który jest produkowany na szeroką skalę od 1981 roku. Jest on nadal wytwarzany przez firmę Kanne Brottrunk GmbH & Co. KG. Współpracuje ona z lekarzami i naukowcami, by sprawdzać wpływ napoju na zdrowie i potwierdzać jego korzystne działanie na organizm. Tak naprawdę jest to bardzo zbliżony produkt do tradycyjnego kwasu chlebowego. Proces jego produkcji jest ściśle kontrolowany i powstaje z produktów ekologicznych według receptury stworzonej przez Kanne. Co warte uwagi, w produkcie tym nie ma cukru i dodatku drożdży. Odróżnia go to od tradycyjnego kwasu. Jest dzięki temu też mniej kaloryczny. Będzie lepszym wyborem niż napoje ‘kwasopodobne’. Kwas chlebowy można jednak z powodzeniem przygotować samodzielnie. Wtedy mamy wpływ na to co się w nim znajdzie.
Jako korzyści zdrowotne kwasu chlebowego czy Brottrunk wymienia się ich wpływ na układ pokarmowy i odpornościowy. Dawniej stosowało się go po obfitujących w tłuszcz ucztach jako sposób na nadkwasotę, problemy trawienne czy wzdęcia. Podobnie działa on obecnie m.in. dzięki zawartym w nim enzymom, które wspomagają trawienie. Dzięki temu, że jest produktem probiotycznym ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit, a co za tym idzie w sposób pośredni wpływa na naszą odporność. Pomaga w tym również obecność cynku i witaminy C. Bogactwo witaminy B wpływa z kolei korzystnie na układ nerwowy, ale też na kondycję skóry i włosów. Z uwagi na obecność cukru oraz dodatków typu rodzynki jest napojem kalorycznym. Nie należy się doszukiwać w nim cudownego wpływu na zawartość tłuszczu w organizmie. Nie jest to produkt sprzyjający chudnięciu, zwłaszcza jeśli jest wypijany w dużych ilościach. Jeśli chodzi o niemiecki napój chlebowy, w jego przypadku za stosowaniem w diecie przemawia równie wysoka co w kwasie wartość odżywcza, jednak o wiele niższa wartość energetyczna. 100 ml tego napoju to zaledwie 3 kcal, podczas gdy taka sama ilość tradycyjnego kwasu to około 30 kcal.
Nie potrzeba wiele, by samodzielnie przygotować pyszny i zdrowy kwas. Ważna jest jednak jakość wykorzystywanych składników. Można użyć przeróżne dodatki smakowe od bakalii zaczynając, poprzez zioła, na chrzanie kończąc. Warto poeksperymentować. Niżej podstawowy przepis na kwas chlebowy.
Składniki:
5 litrów wody
500 g razowego chleba żytniego
1 łyżka (13 g) drożdży
100 g cukru lub miodu
10 g rodzynków
Przygotowanie:
Jaka jest Wasza opinia o kwasie chlebowym? Czy smakuje Wam kwas chlebowy?
Komentarze
encoreunefois
29 sierpnia 2015, 16:19
Ciekawe czy z chleba 'odpiekanego' przemysłowo w Lidlu czy Biedronce też można zrobić taki kwas, czy nic z tego nie wyjdzie bo chemia skutecznie zabije wszelkie naturalne procesy :)