Kilka podstawowych informacji

Szałwia jest rośliną wieloletnią. Jej nazwa pochodzi od słowa "salvus", które oznacza zdrowie. Szałwia świetnie sprawdza się nie tylko jako roślina ozdobna, ale i roślina lecznicza oraz świetna przyprawa. Wyróżniamy około 700 gatunków tej rośliny. Znajduje się wśród nich niezwykle popularna ostatnio szałwia hiszpańska (chia) i szałwia lekarska, na której skupimy się w tym artykule.

Co kryje w sobie szałwia lekarska?

Jedną z odmian szałwii, bardzo popularną w Polsce, jest szałwia lekarska. Surowcem lekarskim są tu liście, które zawierają olejki lotne bogate m.in. w kamforę, cyneol, tujon i pinen. Oprócz tego liście bogate są w garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy i m.in. takie witaminy jak witamina C, B1, czy witamina PP. 

W czym szałwia może pomóc?

Szałwia ma działanie wielokierunkowe. Leczy gorączkę i bóle gardła. Znajduje zastosowanie w problemach z oddychaniem, dolegliwościach ze strony układu pokarmowego czy nawet problemach skórnych. Oprócz tego wspiera układ odpornościowy i poprawia funkcje umysłowe, bo wzmacnia zdolność koncentracji i poprawia pamięć. Zapobiega też nadmiernemu poceniu się i unieczynnia niektóre związki toksyczne w przewodzie pokarmowym. Jak więc widać, wpływa na cały organizm, choć oczywiście nie zawsze zastąpi nam leki, więc nie można porzucać ich na rzecz szałwii. Warto jednak włączyć szałwię do swojej diety, by wspomagać leczenie różnych dolegliwości. 

Szałwia w kuchni

Szałwia kojarzy nam się zazwyczaj z herbatą i w tej formie jest oczywiście jak najbardziej zalecana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że szałwię można również stosować jako przyprawę w kuchni, zarówno w postaci suszonej jak i w postaci świeżych liści. Gdy stosuje się ją z umiarem, daje wspaniałe wrażenia smakowe. Ma specyficzny, lekko sosnowy i ostry smak. Jej nadmiar może jednak wydobywać nieprzyjemny zapach z potraw i nadawać goryczki, więc trzeba stosować ją rozważnie. 

gnocchi
Gnocchi z pesto z szałwii - jeden ze sposobów na wykorzystanie szałwii w kuchni

Szałwia świetnie komponuje się z mięsami i rybami (np. węgorzem). Można ją też dodawać do dań mącznych np. do farszu pierogów, czy chleba. Nada także ciekawego smaku zupom warzywnym, czy roślinom strączkowym oraz makaronom. Można też przygotować sobie masło szałwiowe i smarować nim kanapki. Wystarczy wymieszać masło z przyprawą. 

Kto powinien uważać na szałwię?

Mimo, że szałwia jest bardzo zdrowa, to nie wszyscy mogą z niej korzystać. Lepiej, żeby zrezygnowały z niej osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe. Szałwia może bowiem zakłócić działanie tych leków. Na szałwię uważać powinno się również wtedy, gdy cierpi się na padaczkę lub ma się ostry nieżyt żołądka. W dodatku z dobroczynnych właściwości szałwii powinny też zrezygnować kobiety karmiące piersią (szałwia zmniejsza laktację) i w ciąży. Przeciwwskazaniem są również nowotwory pobudzane przez hormony estrogenne. 

Należy też pamiętać, że szałwia jest bardzo zdrowa, ale trzeba ją stosować z umiarem, szczególnie tę w postaci naparów. Długotrwałe picie naparów szałwii może bowiem doprowadzić do nudności i wymiotów, a także do otępienia. Lepiej więc nie stosować jej codziennie. 


Zdjęcie główne: Photo credit: InAweofGod'sCreation / Foter / CC BY

Zdjęcie z tekstu: Photo credit: Cooking etc. / Foter / CC BY