- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Wapń i witamina D są ważne dla kości, wiec zjadasz nabiał i ryby, by o nie zadbać. Czy wiesz jednak co może wpływać na nie w negatywny sposób?
By nasze kości mogły być zdrowe i silne potrzebują podaży odpowiednich ilości wapnia i witaminy D. Jeśli nawet zwracasz uwagę, by jeść produkty bogate w nie, to nie zawsze zdajesz sobie sprawę, co może utrudniać ich wchłanianie, czy nawet ‘wyprowadzać’ wapń z kości i tym samym przyczyniać się do ich osłabienia. Co zmniejsza gęstość kości?
Białko jest ważne dla mocnych kości, jednak jego nadmiar już niestety nie. Wydaje się, że bardziej szkodliwy jest nadmiar białka zwierzęcego niż roślinnego. Badanie Nurses Health Study II przeprowadzone na grupie 116 686 kobiet, prowadzone przez 10 lat, pokazało, że te panie, które spożywały 5 razy w tygodniu i więcej czerwone mięso, były bardziej narażone na złamania kości, niż te które jadły je tylko raz w tygodniu.
Okazuje się, że nadmiar kofeiny może osłabiać kości. Chodzi o około 4 filiżanki kawy dziennie (330 mg kofeiny). Jednak nie tylko kawa wpływa źle na układ kostny. Badanie Framingham Osteoporosis Study przeprowadzone zarówno na kobietach (1 413) jak też mężczyznach (1 125), przeanalizowało wpływ kupnych napojów, w tym typu cola na gęstość kości. Okazało się, że 'czarne płyny' mogą sprzyjać utracie kości u kobiet, zarówno z uwagi na obecność kofeiny, jak też fosforanów. Dotyczyło to zarówno coli dietetycznej jak tez zwykłej. Nie odnotowano takiej zależności w przypadku mężczyzn.
Witamina A jest niezbędna organizmowi do prawidłowego działania, w tym również dla dobrej kondycji kości. Jednakże nadmiar wpływa niekorzystnie na nie ponieważ zmniejsza wchłanianie witaminy D, co w konsekwencji sprzyja utracie kości. W tym samym badaniu, co w przypadku nadmiaru białka (Nurses Health Study II) badacze przeanalizowali wpływ suplementacji na układ kostny. Okazało się, że panie, które przyjmowały powyżej 3000 µg/dobę witaminy A były dwukrotnie bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej, niż te które przyjmowały jej 1500 µg/dobę i mniej. Warto tutaj zauważyć, że takiej zależności nie znaleziono w przypadku beta-karotenu, roślinnej ‘formy’ witaminy A.
Produkty bogate w błonnik pokarmowy, jak otręby, nie powinny być spożywane wraz z suplementami wapnia czy artykułami w niego bogatymi. Dlaczego? Wiążą one wapń, przez co zmniejszają jego wchłanianie. Podobnie działa alkohol, który dodatkowo osłabia wchłanianie witaminy D. Dlatego stosuj go z umiarem. Nadmiar sodu także sprzyja zmniejszaniu gęstości kości. Może bowiem przyczynić się do utraty wapnia z moczem czy potem. Z kolei szczawiany ograniczają absorpcję wapnia, w tych artykułach, w których występują jednocześnie. Wymienić tutaj można szpinak, rabarbar czy słodkie ziemniaki. Nie są one jednak bogatymi źródłami wapnia, w odróżnieniu od nabiału, migdałów, sezamu czy ryb jedzonych z ośćmi.
Należy również pamiętać, że dieta uboga w warzywa i owoce, a bogata w mięso, nabiał, tłuszcze, słodycze czy żywność przetworzoną powoduje zakwaszenie organizmu. To z kolei sprzyja pozyskiwaniu pierwiastków zasadowych, w tym wapnia z tkanek. Stąd taki sposób żywienia sprzyja ubytkom kości. Pisaliśmy o tym w ‘Zakwaszenie przyczyną osteoporozy’. Jeśli zatem chcesz cieszyć się zdrowym układem kostnym do końca życia, musisz zadbać, by twoja dieta obfitowała w warzywa i owoce, by zawierała produkty bogate w wapń i witaminę D oraz ograniczać produkty zmniejszające gęstość kości.
Komentarze
esterraa
30 lipca 2015, 12:35
Ten artykul to zlepek mitow i faktow, co czyni z niego niezbepieczna mieszanke wprowadzajaca w gruncie rzeczy w błąd. Aby wapn trafial do kosci poza witamina D3 i wspomnianym wapniem niezbedna jest witamina K2. Nie bez powodu dzisiaj niemowletom oprocz D3 suplementuje sie takze witamine K. Zakwaszenie organizmu to takze szeroko ostatnio promowany mit - zdrowy organizm posiada skuteczne mechanizmy do regulacji ph. Kto ma ochote niech poszuka w sieci mitow i faktow na temat zakwaszenia i daje sie zwariowac bzdurom jakoby nadmiar bialka odwapnial nam kosci. Osoby, pracujace fizycznie, intensywnie trenujace czy kobiety w ciazy potrzebuja wiecej bialka, ale o tym juz nie wspomniano, co takze obnaza brak rzetelnosci tego atrykulu. To taki sam mit, jak inny promowany glownie przez niektorych niedoinformowanych vegan, ze witamine B12 organizm wytwarza sam lub mozna ja pozyskac np. z alg, gdzie de facto wystepuje w formie nieaktywnej jako pseudowitamina. Jesli bedziecie komponowac diete w sposob zroznicowany, dostarczac mu bialko, weglowodany i tluszcze w zaleznosci od zapotrzebowania, to nie ma mowy o przedawkowaniu jakichkolwiek witamin, a juz napewno o zakwaszeniu organizmu.
Wiosna122
31 lipca 2015, 08:11
Dobrze napisane.. własnie miałam to dodać.., mało kto to wie a ten artykuł to tylko garstka wiadomości właściwie nie do użytku biorąc pod uwagę że większośc ludzi nie ma pojęcia jak łączyć ze sobą składniki by się wchłaniały.., a wapń to przykład idealny.
Julia1993
30 lipca 2015, 10:30
Nie wiedziałam : O !
Eli1605
30 lipca 2015, 08:57
Ale jak przeżyć dzień bez kawy?
DorotkaStokrotka51
30 lipca 2015, 17:55
no własnie dzień bez kawy to dzień stracony ;-)
Wiedzmowata
30 lipca 2015, 08:30
Z tego wynika, że wszystko należy jeść z umiarem.