Co zrobić z przejrzałych bananów? Sprawdzone sposoby i przepisy | Vitalia
Justyna Piechocka
9 lat temu
(ze zmianami 4 miesiące temu)
20
5 minut czytania
Przejrzałe banany mogą okazać się idealną podstawą wielu ciekawych przepisów. Sprawdź jak możesz je wykorzystać. Jak wykorzystać przejrzałe banany? Jakie przepisy z dojrzałych bananów? Przejrzałe banany przepisy.
Mamy sezon na pyszne jagody, maliny, brzoskwinie, dużo rzadziej więc sięgamy po banany. Chociaż zawsze bezpieczniej jest mieć 1-2 sztuki, chociażby do potreningowego posiłku. Co jednak zrobić, kiedy banan zacznie robić się zbyt dojrzały i nie wygląda korzystnie? Wyrzucić? Oczywiście, że nie! Są przepisy, w których właśnie taki banan sprawdzi się idealnie.
ja robie koktajle, z dojrzalych wychodza smaczniejsze :) staram sie, zeby, poza bananem, mialy same warzywa, typu liscie z peczka rzodkiewki (moj ulubiony), albo pol selera nciowego, albo jarmuz, albo szpinak - co tam akurat mam pod reka.
kass_b
17 września 2015, 10:37
polecam pyszne i szybkie ciasto bananowe http://triada-aspirynowa.blog.pl/2013/06/16/szybkie-ciasto-bananowy-song-bez-salicylanow/
rewelacje
17 września 2015, 08:42
Pyszny shake bananowy z cynamonem :) http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/bananowy-shake-z-cynamonem.html
anusiad7
17 września 2015, 08:20
ciasto bananowe chętnie spróbuję, ale do sernika też bedzie dobry banan, ja zaprasam na domowe sery, cydr, miód pitny itp. http://blog.winoiser.com
Dojrzałe banany z brązowymi plamkami to najlepsza i najbardziej wartościowa forma tego owocu. Po co go przerabiać i tracić witaminy które w sobie ma? Jak już jest bardzo przejrzały można go pokroić w kawałki i zamrozić. Idealny do robienia lodów albo koktajlu.
Cattherine
1 września 2015, 21:55
Ja z bananami ostatnio działałam jak robiłam racuchy,tzn. właśnie zamiast jabłek dodałam banany w talarki,a na koniec dodałam kakao i były murzynkowe placuszki z bananami:))) A na to odrobina nutelli-tylko wtedy nie dodawałam do ciasta dużo cukru.Pychaaa:)))
ZdrowaByc
1 września 2015, 19:58
Dzisiaj piekłam bananowe ciasteczka owsiane :) Lubię też chlebek bananowy, ale gdy mam mocno dojrzałe owoce to nie daję już cukru. Zaciekawiła mnie też Nutella :)
Komentarze
tavsancik
25 września 2015, 11:12
ja robie koktajle, z dojrzalych wychodza smaczniejsze :) staram sie, zeby, poza bananem, mialy same warzywa, typu liscie z peczka rzodkiewki (moj ulubiony), albo pol selera nciowego, albo jarmuz, albo szpinak - co tam akurat mam pod reka.
kass_b
17 września 2015, 10:37
polecam pyszne i szybkie ciasto bananowe http://triada-aspirynowa.blog.pl/2013/06/16/szybkie-ciasto-bananowy-song-bez-salicylanow/
rewelacje
17 września 2015, 08:42
Pyszny shake bananowy z cynamonem :) http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/bananowy-shake-z-cynamonem.html
anusiad7
17 września 2015, 08:20
ciasto bananowe chętnie spróbuję, ale do sernika też bedzie dobry banan, ja zaprasam na domowe sery, cydr, miód pitny itp. http://blog.winoiser.com
aska1277
5 września 2015, 07:59
a do tych naleśników nie jest potrzebne czasem strusie jajko ??? bo z tego przepisu wyszła jedna wielka kula :( i musiałam zmodyfikować............
aska1277
4 września 2015, 21:59
hmmm zaciekawiły mnie nalesniki bananowe :) i chyba jutro zrobię :)
_Pola_
2 września 2015, 16:33
Dojrzałe banany z brązowymi plamkami to najlepsza i najbardziej wartościowa forma tego owocu. Po co go przerabiać i tracić witaminy które w sobie ma? Jak już jest bardzo przejrzały można go pokroić w kawałki i zamrozić. Idealny do robienia lodów albo koktajlu.
Cattherine
1 września 2015, 21:55
Ja z bananami ostatnio działałam jak robiłam racuchy,tzn. właśnie zamiast jabłek dodałam banany w talarki,a na koniec dodałam kakao i były murzynkowe placuszki z bananami:))) A na to odrobina nutelli-tylko wtedy nie dodawałam do ciasta dużo cukru.Pychaaa:)))
ZdrowaByc
1 września 2015, 19:58
Dzisiaj piekłam bananowe ciasteczka owsiane :) Lubię też chlebek bananowy, ale gdy mam mocno dojrzałe owoce to nie daję już cukru. Zaciekawiła mnie też Nutella :)
HappyWay
1 września 2015, 19:51
Banananaana Banany to ja uwielbiam pod każdą postacią :)
asiakr
1 września 2015, 16:37
Ja z przejrzałych bananów robię maseczkę na suche włosy :)
OgarnijSiem
1 września 2015, 15:26
Wypróbowałam naleśniki i nutelle :) Naleśniki pyszne choć przepis banalnie prosty, z nutellą coś poszło nie tak, nie powaliła mnie smakiem
LeiaOrgana7
1 września 2015, 12:51
Dojrzale banany to najlepsze owoce, nigdy nie traktowalam ich jako cos, co musze szybko wykorzystac, one sa wtedy najsmaczniejsze w kazdej postaci.
BridgetJones52
1 września 2015, 10:25
Fajne przepisy. Na pewno niektóre wypróbuję.