To wywołuje ból

Czynniki wyzwalające ból przypadku migren to tzw. ‘koktajlowe menu’. Wymienić tutaj należy:

  • czekoladę,
  • sery dojrzewające, pleśniowe,
  • produkty wędzone, marynowane,
  • orzechy,
  • kawę, alkohol (zwłaszcza wino),
  • niektóre owoce jak banany, awokado, cytrusy,
  • żywność przetworzona zawierająca glutaminian monosodowy.

U każdego inny produkt może wywoływać ból, u niektórych wszystkie. Warto więc obserwować reakcję swojego ciała na poszczególne artykuły. Pamiętaj również, że u kobiet migrena może być związana z cyklem menstruacyjnym. Warto więc notować kiedy, w jakich okolicznościach pojawia się ból głowy, by móc mu zaradzić zawczasu. O migrenie przeczytasz w ‘Migrena jak sobie pomóc’.

Magnez i witaminy z grupy B

Magnez jest istotny dla prawidłowego działania układu nerwowego, ale też dla rozluźnienia mięśni. Naukowcy zauważają, że osoby cierpiące na chroniczne bóle głowy mogą mieć zbyt niski poziom magnezu w organizmie. Badania wskazują, że w momencie ataku migreny poziom magnezu w mózgu jest niewielki. Dlatego warto zwracać uwagę na spożywanie produktów bogatych w niego jak nasiona, orzechy, suszone figi, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa. Pomocne może również być sięgnięcie po suplement magnezowy w ilości 400 mg magnezu dziennie. Można również rozpuścić sól Epsom (siarczan magnezu) w wodzie i w takiej miksturze moczyć nogi lub z jego pomocą masować bolesne czy napięte miejsca, np. kark.

Istnieje również wiele doniesień jakoby uzupełnienie witamin z grupy B przynosiło ulgę w przypadku bólu głowy. Również tego spowodowanego 'kacem'. Zwłaszcza istotne są witaminy B2 i B3. Niacyna jest m.in. odpowiedzialna za regulowanie przepływu krwi przez naczynia krwionośne oraz ważna dla działania układu nerwowego. Badania wskazują również, że dodatkowa suplementacja kompleksu witamin z grupy B zmniejszała ilość ataków migreny. Jedna z hipotez wskazuje, że bóle migrenowe mogą wynikać z obciążenia układu nerwowego i jednocześnie zbyt małego zasobu energii, by układ ten mógł sprostać naszym wymaganiom. Witamina B2 i magnez są ważna dla zwiększenia produkcji energii wewnątrz komórek nerwowych. Źródłem ryboflawiny i niacyny są produkty pełnoziarniste, orzechy, drożdże, ale również owoce morza, mięso, produkty mleczne.

Rumianek i imbir

Napar z rumianku czy herbatka imbirowa to szybki i prosty sposób na ukojenie bólu. Imbir hamuje syntezę prostaglandyn. Są one mediatorami procesów zapalnych oraz bólu. Ich zahamowanie zatrzymuje oba procesy. Stąd wiele leków jak np. aspiryna, działa na zasadzie zatrzymania syntezy prostoglandyn. Tak samo oddziałuje na nasz organizm imbir. Dlatego warto mieć go w pogotowiu. Jak zrobić herbatkę imbirową? Wystarczy wziąć:

herbatka imbirowa
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 2 szklanki wody

Korzeń drobno pokroić, zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut.

Rumianek działa kojąco na układ nerwowy. Ma również działanie przeciwbólowe. Sprawdza się świetnie nie tylko w przypadku bólu głowy, ale także przy bólach menstruacyjnych. Należy jednak sięgnąć po napar z niego, gdy tylko czujesz, że zbliża się migrena lub pojawiają się pierwsze oznaki bólu. Wtedy jest najbardziej skuteczny.

Olejki roślinne

Olejki roślinne mogą doskonale działać w różnego rodzaju dolegliwościach, w tym na ból głowy. Jak wskazują badania olejek rozmarynowy i tymiankowy zawierają karwakrol, który hamuje działanie cyklooksygenazy indukowanej (COX-II). Weź 2 krople olejku na palce i pomasuj czoło i skronie. Odpręż się na kilka minut i pozwól olejkom działać. Podobną ulgę może przynieść amol, o którym pisaliśmy w ‘Niezapomniany Amol’. Świetnie sprawdzają się również olejki miętowy, bazylikowy czy lawendowy. Masaż głowy czy moczenie nóg z ich dodatkiem doskonale zrelaksują, co jest zwłaszcza pomocne, w przypadku bólów napięciowych czy związanych ze stresem. 

Okłady i parówki

Doskonałym remedium łatwym do zastosowania w domu są okłady. Jeśli twojemu bólowi towarzyszy napięcie mięśni, warto położyć sobie ciepły kompres na kark i czoło. To pomoże mięśniom się rozluźnić, co z kolei zmniejszy ból. Z kolei chłodne okłady zwężają naczynia krwionośne i łagodzą proces zapalny. Może to zmniejszyć ciśnienie w głowie i przynieść ulgę. Są również korzystne w przypadku bólu spowodowanego urazem, czy np. użądleniem. Tak naprawdę jednak to, który kompres zastosujesz zależy od twoich preferencji i tego, który działa na ciebie lepiej.

Pomocna może być również ‘parówka’ nad miską z ciepłą wodą (3 szklanki) i octem jabłkowym (1/4 szklanki). Połóż na głowie ręcznik i pochyl się nad miską. Oddychaj nad nią przez około 5-10 minut. Zwłaszcza jest to wskazane, jeśli ból głowy jest spowodowany przeziębieniem i katarem.

Zdjęcie pochodzi z główne1