Zmiana na zdrowsze, czyli modyfikacja ulubionych przepisów
Emilia Gnybek-Ciosek
9 lat temu
3
5 minut czytania
Golonka, bigos, pierogi. Uwielbiasz je i nie wyobrażasz sobie diety be z nich. Chcesz nauczyć się jeść zdrowo, ale nie wiesz czy dasz radę bez swoich ulubionych dań? Wystarczy, że nauczysz się je modyfikować, tak by były bardziej zdrowe i dietetyczne, a kilogramy powoli zaczną same spadać.
Golonka w piwie, mięso z grilla czy panierowany kotlet. Wszystko to w odpowiedniej ilości i małymi zmianami może znaleźć się w diecie. Pamiętaj tylko, że jeśli robisz golonkę, zjedz ją bez skóry i tłuszczu, wybierz samo mięso, a porcję ogranicz do 100-200 g. Możesz również zastąpić golonkę wieprzową udźcem z indyka. Będzie to całkiem spora porcja chudego i równie smacznego mięsa.
Jeśli uwielbiasz kotlety panierowane, postaraj się w miejsce pszennej bułki wprowadzić płatki kukurydziane lub płatki migdałów. Możesz również zmielić migdały w młynku czy połączyć z sezamem. Warto również spróbować zmiksować świeże pieczywo razowe, zamiast wprowadzać suchą bułkę tartą. Wtedy twój kotlet będzie nieco bardziej wartościowy. Możesz także zastąpić mięso wieprzowe drobiem. Dzięki temu ujmiesz z posiłku kalorii. Podobnie jeśli zamiast karkówki czy boczku na grilla wrzucisz filet z kurczaka z ziołami lub rybę.
Dania mączne
Pierogi, makaron, naleśniki, kluski. Czy z nimi da się coś zrobić, aby były bardziej wartościowe i dietetyczne? Jest kilka sztuczek, które możesz wprowadzić. Przede wszystkim do zrobienia ciasta użyj mąki pełnoziarnistej, wtedy zwiększy się w posiłku zawartość witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. W przypadku klusek możesz zastąpić część mąki startymi warzywami np. marchewką. Dodatkowo zamiast przygotowywać pierogi z kalorycznym farszem mięsnym czy słodkim serem, możesz do nich włożyć ugotowane warzywa, pastę z fasoli, czy gotowaną soczewicę. Możesz również wykorzystać ugotowaną na parze rybę lub kurczaka, które wymieszasz ze świeżymi ziołami. Podobnie w przypadku naleśników. Dżem czy inne słodkie dodatki zastąp ugotowanym szpinakiem z czosnkiem lub świeżymi owocami.
Jeśli chodzi o makaron, pamiętaj, aby gotować go al dente lub wybierać razowy. Taki makaron ma niższy indeks glikemiczny. Staraj się również unikać tłustych sosów. Zamiast tego podawaj makaron z Pesto, sosami warzywnymi czy owocami.
Zupy
Generalnie zupy to świetne dietetyczne danie. Można przemycić w nich warzywa, za którymi nie przepadasz miksując, by zjeść w postaci kremu. Jeśli jednak robisz zupę na wywarze mięsnym, dolewasz tłustą śmietanę i biały ryż, zupa staje się całkiem kalorycznym posiłkiem. Podobnie jeśli robisz zupę zapiekaną pod ciastem francuskim, czy z dodatkiem tłustego sera. Wystarczy jednak wykorzystać bulion warzywny, a śmietanę zastąpić jogurtem, by twoja ulubiona zupa stała się mniej energetyczna.
Dania warzywne
Bigos, gołąbki, zasmażana kapusta, co z nimi? To również możesz zjeść od czasu do czasu, o ile nie będą to ilości kilogramowe. Postaraj się również do bigosu wybrać małą ilość polędwicy i dobrej jakości kiełbasę, zamiast kopiastej góry tłustej karkówki i boczku. Do przygotowania gołąbków możesz z kolei użyć mielonego mięsa z indyka lub z kurczaka, a ryż zastąpić kaszą jaglaną. Możesz również zrobić gołąbki bez zawijania i zwiększyć ilość kapusty kosztem mięsa. Przepis na takie gołąbki znajdziesz w naszym dziale ‘Przepisy’. W przypadku kapusty zasmażanej wystarczy, że zamiast smażyć ją na smalcu czy maśle, dodasz wodę i ją udusisz z ulubionymi ziołami (nie zapominaj o kminku, który ułatwi trawienie kapusty). W sezonie kapustę kiszona możesz zastąpić świeżą. Wystarczy wkroić do niej pomidora, aby gotowana kapusta była smaczna i wartościowa, bez dodatku octu.
Podstawowe zasady
Jeśli chcesz poprawić walory zdrowotne swoich ulubionych dań pamiętaj o kilku zasadach:
unikaj smażenia, zastępuj je gotowaniem, duszeniem lub pieczeniem. Ewentualnie użyj patelni grillowej,
staraj się wybierać produkty pełnoziarniste w miejsce oczyszczonej mąki jeśli jest to możliwe,
unikaj panierowania, jeśli już wybieraj zdrowsze alternatywy niż bułka tarta,
zastępuj śmietanę jogurtem lub mlekiem, bądź pomiń ich dodatek,
jeśli dodatek śmietany jest konieczny, wybieraj tę o najmniejszej zawartości tłuszczu,
dodawaj do sałatek dobrej jakości oleje tłoczone na zimno, np. lniany, rzepakowy, rydzowy, oliwę z oliwek,
w miejsce tłustych mięs wybieraj chude,
zwiększaj w posiłku ilość warzyw kosztem mięsa i dodatku skrobiowego,
unikaj sosów i okraszania potraw tłuszczem, boczkiem,
jeśli robisz słodkie dania zastępuj cukier ksylitolem, stewią lub miodem,
dodawaj do potraw jak najwięcej ziół suszonych i świeżych. Pamiętaj, że natka pietruszki to bogactwo witaminy C, a rzeżucha to wartościowe źródło jodu.
Komentarze
Eli1605
13 lipca 2015, 08:30
Nic nowego. Wszystko to już od dawna wiadomo.
Klara1122
11 lipca 2015, 09:49
ciekawy artykuł. http://ocetjablkowy.blog.pl
Foxik18
10 lipca 2015, 19:22
Świetny artykuł dla wszystkich, którzy pracują już nad utrzymaniem wagi. Warto zmienić nawyki aby cieszyć się zdrowiem i dobrym wyglądem.