1. Płyny

W czasie upału, gdy organizm próbuje się schłodzić, w ramach termoregulacji wydziela pot. Wraz z nim tracimy wodę oraz elektrolity. Stąd bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie w czasie upału. Nie oznacza to jednak picia litrami lodowatej wody. Nie jest to dobry pomysł ponieważ duża różnica temperatur miedzy lodowatym napojem, a gorącym otoczeniem może spowodować szok termiczny. Raczej wybieraj płyny w temperaturze otoczenia lub chłodne napoje, jednak nie te, które mrożą dłoń. Pamiętaj również, iż jeśli pojawi się już odwodnienie (o objawach przeczytasz w ‘Pamiętaj o piciu’) należy sięgnąć po płyny nawadniające, które dostarczą również elektrolitów. Wtedy czysta woda nie jest dobrym wyborem. Oto jak samodzielnie zrobisz domowy izotonik.

Domowy napój izotoniczny
Domowy napój izotoniczny

Składniki:

30 g cukru (około 6 łyżeczek) lub ½ szklanki soku owocowego np. żurawinowego, winogronowego

1 litr wody lub ulubionej herbaty (jeśli używasz sok, wtedy wody weź mniej)

Duża szczypta soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. 
  2. Przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Pamiętaj, aby w ciągu dnia wypijać minimum 1,5-2 litry płynów, a w upały dodatkowo przynajmniej jeszcze litr. Do płynów dolicz również zupy czy koktajle, które wypijesz w ramach posiłków. Pamiętaj, aby napoje pić małymi porcjami przez cały dzień, a nie duże ilości na raz. Unikaj również alkoholu oraz kofeiny, gdyż działają odwadniająco. 

2. Lekkie jedzenie

W upalne dni nie jest najlepszym pomysłem dogrzewanie mieszkania długotrwałym gotowaniem. Podobnie w takie dni nie ma się ochoty na ciężkie jedzenie, którego trawienie dodatkowo obciąży organizm. Poza tym posiłki bogate w białko zwiększają metabolizm, a co za tym idzie powstaje większa ilość ciepła. Lepiej postawić na chłodniki, lekkie makarony z warzywnymi sosami, ryż czy kasze, a tłuste mięsa pozostawić na inne okazje. Pamiętaj też, że warzywa i owoce, które są bogate w wodę, to dodatkowe źródło płynów dla twojego ustroju. Dlatego na przekąskę warto wybrać truskawki czy porzeczki, zamiast batonika zbożowego lub kanapki. Nie masz pomysłu na zupę na zimno? Wypróbuj poniższy przepis.

Chłodnik arbuzowo-ogórkowy
Chłodnik arbuzowo-ogórkowy

Składniki:

2 szklanki miąższu arbuza

2 pomidory

1 ogórek

1 garść liści mięty

2 łyżki sera typu feta

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Pomidory obrać ze skórki, pokroić. Ogórka obrać, pokroić.
  2. Arbuza, pomidora, ogórki, sok z cytryny i część mięty wrzucić do blendera, zmiksować na gładko.
  3. Podawać posypane posiekaną miętą i rozkruszoną fetą.

3. By słońce nie paliło

Staraj się unikać długiego przebywania na dworze w godzinach miedzy 12 a 15, gdy słońce świeci najbardziej  intensywnie. Staraj się nie leżeć plackiem zbyt długo na słońcu, zwłaszcza w tych godzinach. Jeśli uwielbiasz ruch na dworze, w tym czasie go ogranicz. Pamiętaj również o odpowiednim do temperatury, lekkim ubiorze. Najlepiej sprawdza się odzież z naturalnych materiałów jak bawełna, len. Nie zapominaj również o odpowiedniej ochronie skóry przed promieniami słonecznymi i nakryciu głowy. Możesz mieć także przy sobie wodę w aerozolu, by móc spryskać ciało i je schłodzić.

Zdjęcie pochodzi z: główne12