Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Letnie dni oznaczają słońce i wzrost temperatury. Sprzyja to wypoczynkowi i zażywaniu kąpieli słonecznych. Nie należy jednak zapominać, że upały mogą być dla nas również zagrożeniem jeśli nie będziemy pamiętać o kilku rzeczach.
W czasie upału, gdy organizm próbuje się schłodzić, w ramach termoregulacji wydziela pot. Wraz z nim tracimy wodę oraz elektrolity. Stąd bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie w czasie upału. Nie oznacza to jednak picia litrami lodowatej wody. Nie jest to dobry pomysł ponieważ duża różnica temperatur miedzy lodowatym napojem, a gorącym otoczeniem może spowodować szok termiczny. Raczej wybieraj płyny w temperaturze otoczenia lub chłodne napoje, jednak nie te, które mrożą dłoń. Pamiętaj również, iż jeśli pojawi się już odwodnienie (o objawach przeczytasz w ‘Pamiętaj o piciu’) należy sięgnąć po płyny nawadniające, które dostarczą również elektrolitów. Wtedy czysta woda nie jest dobrym wyborem. Oto jak samodzielnie zrobisz domowy izotonik.
Składniki:
30 g cukru (około 6 łyżeczek) lub ½ szklanki soku owocowego np. żurawinowego, winogronowego
1 litr wody lub ulubionej herbaty (jeśli używasz sok, wtedy wody weź mniej)
Duża szczypta soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej
Przygotowanie:
Pamiętaj, aby w ciągu dnia wypijać minimum 1,5-2 litry płynów, a w upały dodatkowo przynajmniej jeszcze litr. Do płynów dolicz również zupy czy koktajle, które wypijesz w ramach posiłków. Pamiętaj, aby napoje pić małymi porcjami przez cały dzień, a nie duże ilości na raz. Unikaj również alkoholu oraz kofeiny, gdyż działają odwadniająco.
W upalne dni nie jest najlepszym pomysłem dogrzewanie mieszkania długotrwałym gotowaniem. Podobnie w takie dni nie ma się ochoty na ciężkie jedzenie, którego trawienie dodatkowo obciąży organizm. Poza tym posiłki bogate w białko zwiększają metabolizm, a co za tym idzie powstaje większa ilość ciepła. Lepiej postawić na chłodniki, lekkie makarony z warzywnymi sosami, ryż czy kasze, a tłuste mięsa pozostawić na inne okazje. Pamiętaj też, że warzywa i owoce, które są bogate w wodę, to dodatkowe źródło płynów dla twojego ustroju. Dlatego na przekąskę warto wybrać truskawki czy porzeczki, zamiast batonika zbożowego lub kanapki. Nie masz pomysłu na zupę na zimno? Wypróbuj poniższy przepis.
Składniki:
2 szklanki miąższu arbuza
2 pomidory
1 ogórek
1 garść liści mięty
2 łyżki sera typu feta
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Staraj się unikać długiego przebywania na dworze w godzinach miedzy 12 a 15, gdy słońce świeci najbardziej intensywnie. Staraj się nie leżeć plackiem zbyt długo na słońcu, zwłaszcza w tych godzinach. Jeśli uwielbiasz ruch na dworze, w tym czasie go ogranicz. Pamiętaj również o odpowiednim do temperatury, lekkim ubiorze. Najlepiej sprawdza się odzież z naturalnych materiałów jak bawełna, len. Nie zapominaj również o odpowiedniej ochronie skóry przed promieniami słonecznymi i nakryciu głowy. Możesz mieć także przy sobie wodę w aerozolu, by móc spryskać ciało i je schłodzić.
Komentarze
adele8
8 lipca 2015, 09:45
super timing, akurat jak upały się skończyły
bebiuszka10
8 lipca 2015, 15:31
Może u Ciebie się skończyły. Poza tym jesteśmy w środku lata, to jest jak najbardziej informacja na czasie.
Monika123kg
9 lipca 2015, 13:50
Adele piszesz tak jak by była jesień :) Jest lato , wiec artykuł jak najbardziej na miejscu.