Zanim warzywa zaczną się psuć, zachodzą w nich zmiany powodujące zmniejszenie ich wartości. Żeby temu zapobiec, warto stosować kilka podstawowych zasad:

1. Przechowuj warzywa w chłodnym, ciemnym miejscu. Zapobiegniesz sporym stratom witaminy C i witaminy A.

2. Staraj się przechowywać warzywa i owoce jak najkrócej, a potrawy z nich przyrządzaj, jeśli tylko masz taką możliwość, tuż przed podaniem.

3. Minimalizuj krojenie i rozdrabnianie warzyw i owoców przed gotowaniem. Uwalnia to enzymy utleniające, a dodatkowo zwiększa powierzchnię wypłukiwania.

4. Staraj się jak najczęściej jeść warzywa i owoce w formie surowej, np. w formie surówek.

5. Obieraj warzywa i owoce jak najbliżej skórki. Nie jest tajemnicą, że właśnie tam znajduje się najwięcej witamin. Dla przykładu w skórce jabłek jest 2-3 razy więcej witaminy C niż w miąższu.

6. Gotuj warzywa al dente, im krótszy czas gotowania, tym mniejsza strata witamin. Wodę po gotowaniu owoców i warzyw staraj się wykorzystać do przygotowania potraw. Wypłukana zostaje do niej spora ilość składników m.in. witaminy z grupy B i witamina C. 

7. Najlepiej gotuj na parze, wtedy ochrona witamin i składników mineralnych będzie największa. 

8. Pamiętaj, aby wrzucać warzywa do wrzątku, a nie do zimnej wody, stracisz wtedy dużo mniej witamin.

9. Unikaj mieszania podczas gotowania produktów bogatych w witaminę C - zmniejszysz jej utlenianie.

10. Nie stosuj sody oczyszczonej do gotowania warzyw. Niszczy ona witaminę C i tiaminę.

#10latVitalii

Zajrzyj na vitalia.pl/10lat

Zdjęcie pochodzi z: PersonalCreations.com / Foter / CC BY