Zanim warzywa zaczną się psuć, zachodzą w nich zmiany powodujące zmniejszenie ich wartości. Żeby temu zapobiec, warto stosować kilka podstawowych zasad:
1. Przechowuj warzywa w chłodnym, ciemnym miejscu. Zapobiegniesz sporym stratom witaminy C i witaminy A.
2. Staraj się przechowywać warzywa i owoce jak najkrócej, a potrawy z nich przyrządzaj, jeśli tylko masz taką możliwość, tuż przed podaniem.
3. Minimalizuj krojenie i rozdrabnianie warzyw i owoców przed gotowaniem. Uwalnia to enzymy utleniające, a dodatkowo zwiększa powierzchnię wypłukiwania.
4. Staraj się jak najczęściej jeść warzywa i owoce w formie surowej, np. w formie surówek.
5. Obieraj warzywa i owoce jak najbliżej skórki. Nie jest tajemnicą, że właśnie tam znajduje się najwięcej witamin. Dla przykładu w skórce jabłek jest 2-3 razy więcej witaminy C niż w miąższu.
6. Gotuj warzywa al dente, im krótszy czas gotowania, tym mniejsza strata witamin. Wodę po gotowaniu owoców i warzyw staraj się wykorzystać do przygotowania potraw. Wypłukana zostaje do niej spora ilość składników m.in. witaminy z grupy B i witamina C.
7. Najlepiej gotuj na parze, wtedy ochrona witamin i składników mineralnych będzie największa.
8. Pamiętaj, aby wrzucać warzywa do wrzątku, a nie do zimnej wody, stracisz wtedy dużo mniej witamin.
9. Unikaj mieszania podczas gotowania produktów bogatych w witaminę C - zmniejszysz jej utlenianie.
10. Nie stosuj sody oczyszczonej do gotowania warzyw. Niszczy ona witaminę C i tiaminę.
#10latVitalii
Zajrzyj na vitalia.pl/10lat
Zdjęcie pochodzi z: PersonalCreations.com / Foter / CC BY
Komentarze
Eli1605
10 września 2015, 13:15
Wszystko mi się zgadza oprócz gotowania na parze.
berry.berry
10 września 2015, 12:02
Ja piję soki wycisnięte z wyciskarki, codziennie po kilka razy, świeże i smaczne. Zarówno z warzyw jak i z owoców - z mojej wyciskarki http://terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings polecam wszystkim, świetna sprawa!
am1980
8 września 2015, 07:20
Trzeba będzie zapamiętać... dobre rady!!!