EFSA, czyli Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności dostarczył opinię naukową na temat bezpieczeństwa kofeiny dla zdrowych dorosłych, osób starszych, kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, dzieci i młodzieży oraz osób aktywnych fizycznie zarówno biorąc pod uwagę pojedyncze dawki, jak i regularne spożywanie. Pod lupę wzięto skutki spożywania kofeiny w połączeniu z alkoholem i z typowymi składnikami napojów energetycznych. 

Kofeina jest substancją występującą naturalnie w żywności. Codziennie mamy z nią kontakt pijąc napoje takie jak kawa, herbata, czy gorąca czekolada. Poza tym kofeina jest też dodawana do produktów spożywczych np. słodycze, a także dostępna w postaci tabletek. Związek ten znany jest ze swoich właściwości pobudzających oraz moczopędnych.

Ile kofeiny znajdziemy w popularnych napojach i żywności?

Herbata (220 ml) - 50 mg 

Kawa (filtrowana, jeden kubek, 200 ml) - 90 mg 

Kawa (espresso, 60 ml) - 80 mg

Standardowa puszka napoju energetycznego (250 ml) - 80 mg

Standardowa puszka coca coli (355 ml) - 40 mg 

Pasek czekolady mlecznej (50 g) - ok. 10 mg

Zalecenia EFSA odnośnie kofeiny:

  1. U zdrowych osób dorosłych, osób uprawiających sport i osób starszych pojedyncza dawka kofeiny do 200 mg (około 2 ½ espresso lub 4 filiżanki herbaty) jest bezpieczna. Żadnych dolegliwości nie powinno też wywołać spożycie 200 mg kofeiny w ciągu 24 godzin.
  2.  Pojedyncza dawka kofeiny do 200 mg nie zamaskuje uczucia zatrucia po spożyciu alkoholu. Ten poziom kofeiny jest bezpieczny na poziomie alkoholu we krwi 0,08 % Uważa się również za bezpieczne łączenie kofeiny z alkoholem podczas umiarkowanego, stałego spożycia (do 400 mg na dobę).
  3. Łączenie kofeiny i napojów energetycznych przy zachowaniu zalecanej ilości tych składników nie niesie za sobą ryzyka niebezpieczeństwa u zdrowych dorosłych.
  4. la Dla nienarodzonego/karmionego piersią dziecka bezpieczne jest regularne spożywanie przez ciężarną/karmiącą piersią do 200 mg kofeiny na dobę. Jest to równoznaczne z 2 filiżankami kawy z ekspresu lub czterema filiżankami herbaty.
  5. Głównym źródłem kofeiny dla dzieci i maluchów powinny być napoje czekoladowe, czekolada i herbata. Poziom bezpieczeństwa spożycia kofeiny dla dzieci i młodzieży to 3 mg / kg masy ciała.

Zdjęcie pochodzi z: Ben124. / Foter / CC BY