Bardzo lubię chałwę. Zastanawiam się, z czego się ją robi i ile ma kalorii? Ada, 23 l.

Z czego jest chałwa?

Chałwa niekoniecznie musi wyglądać tak, jak w większości ją kojarzymy. W różnych częściach świata można spotkać też jej inne charakterystyczne rodzaje, np. na bazie mąki, zazwyczaj semoliny, cukru i masła. Taka chałwa ma galaretowatą konsystencję i odmienny smak.

Co to jest chałwa?

A co to właściwie jest chałwa? Znana nam dobrze chałwa powstaje poprzez wymieszanie nasion oleistych z napowietrzoną masą karmelową. Najczęściej używanymi w jej produkcji nasionami są sezam i orzechy arachidowe. Jako podstawę chałwy można też wykorzystać jednak przeróżne składniki tj. nasiona słonecznika, a nawet fasolę lub soczewicę.

Z czego jest polska chałwa?

Jednak to właśnie sezam jest najczęściej używany do produkcji chałwy w regionie Bałkanów, Polsce oraz na Bliskim Wschodzie. Podstawowe jej składniki to masło sezamowe lub pasta sezamowa ( tahini ) oraz cukier lub miód (niestety w produkcji masowej bardzo często używany jest syrop glukozowo - fruktozowy). Dla uzyskania innych smaków dodaje się też orzechy, kakao, skórkę pomarańczową, wanilię, czekoladę. Składniki te są dodawane do podstawowego tahini i cukrowej bazy.

Ile kalorii ma chałwa?

kaloryczność [kcal]białko [g]tłuszcz [g]węglowodany [g]
52212,13047,4

Tabela przedstawia wartość odżywczą 100 g chałwy sezamowej waniliowej.

Czy chałwa jest zdrowa?

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, chałwa sezamowa jest dość kaloryczna, ale jednocześnie, jak na słodycz, całkiem wartościowa. Sezam to bowiem bardzo dobre źródło wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odnajdziemy w nim ponadto witaminę A, E i witaminy z grupy B. Indeks glikemiczny chałwy może się różnić w zależności od składników i proporcji użytych do jej przygotowania, ale ogólnie chałwa ma średni do wysokiego IG.

Odpowiadając na pytanie czy chałwa jest zdrowa musimy wspomnieć, że chałwy dostępne na rynku w większości nie mają imponującego składu. Na opakowaniu możemy doczytać się składników takich jak: syrop glukozowo - fruktozowy, utwardzony olej palmowy, emulgatory, aromaty. Jeśli więc decydujemy się na zakup, szukajmy chałwy z jak najkrótszą listą zbędnych dodatków. Bardzo łatwo możemy przygotować też chałwę samodzielnie. 

Jak zrobić chałwę?

Składniki:

2 szklanki sezamu

6 łyżek miodu

Sposób wykonania:

1. Sezam upraż na suchej patelni.

2. Nasiona zmiel w młynku do kawy.

3. Ciągle mieszając dodawaj miód.

4. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem i studź.

Kaloryczność tej chałwy łatwo wyliczysz dzięki darmowej aplikacji Fitatu.

Jeśli chcesz wiedzieć, co siedzi w składzie popularnych chałw, może Cię zainteresować nasza analiza składu produktów.

Zdjęcie pochodzi z: yanec / Foter / CC BY-ND

Lubicie chałwę? Czy Wasze dzieci lubią chałwę? Jaką chałwę lubicie najbardziej? Podzielcie się z nami w komentarzach!