Stwierdzasz, któregoś dnia po wejściu na wagę, że jednak musisz schudnąć. Zaczynasz więc szperać w Internecie i robisz sobie mix z opisanych kuracji, układając go tak, by zawierał to co lubisz w takich ilościach jakie ci odpowiadają. Co się okazuje? Dieta nie jest skuteczna tak jak byś chciała. Jaka jest tego przyczyna? Badania wskazują, że to kwestia doboru diety. Lepsze efekty przynosi stosowanie kuracji, którą wskaże ci specjalista.

Plan działania


W badaniu wzięło udział 207 osób próbujących schudnąć. Części z nich (n=105) pozwolono wybrać spośród diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej, tę która bardziej im odpowiada. 58 procent tej grupy wybrała dietę niskowęglowodanową, a 42 procent niskotłuszczową. Pozostali badani mieli narzuconą dietę odgórnie. W tej grupie 52 procent otrzymało dietę niskotłuszczową, a 48 procent niskowęglowodanową. O tym która dieta jest lepsza pisaliśmy w artykule 'Tłuszcz czy cukier - redukcja czego przyniesie lepsze efekty'.

Ciekawe wyniki


Chociaż naukowcy planując badanie zakładali, że efekty będą lepsze w przypadku osób, którym pozostawi się dowolność w wyborze kuracji, wyniki pokazały coś zupełnie innego. Osoby z pierwszej grupy, które mogły wybrać dietę, w ciągu roku obserwacji schudły średnio 5,7 kg. W przypadku drugiej grupy utrata była na poziomie 6,7 kg. Jak wyjaśnić różnicę? Obie grupy miały przecież te same diety.

Interesujące wnioski


Badacze wysnuwają hipotezę, że w przypadku dowolności wyboru osoby stosujące dietę częściej wybierają dania, które lubią, co okazuje się ich zgubą. Autor badań dr William Yancy wskazuje:

Ludzie mogą lepiej stosować się do diety, która zawiera jedzenie bardziej im odpowiadające, jednak mogą zjadać ich zbyt duże porcje, co odbija się na wynikach. (…) Jeśli dieta, którą stosują będzie miała wykluczoną część z produktów, które preferują, wtedy mogą schudnąć więcej.


Warto dawać wybór pacjentowi między różnymi rodzajami diet, jednak niekiedy on sam nie potrafi podjąć odpowiedniej decyzji i tu konieczne jest nakierowanie specjalisty. Badacze zachęcają również, by przy doborze diety kierować się nie tyle preferencjami smakowymi, ale wpływem diety na organizm. Badania wskazują, że rożne diety działają w różny sposób na daną osobę. Problemem jednak póki co jeszcze jest umiejętność prawidłowego rozróżnienia, dla kogo jaka dieta będzie odpowiednia. Czekamy więc na więcej badań, które będą wskazywać proste, szybkie i tanie sposoby diagnozowania sposobu działania metabolizmu czy uwarunkowań genetycznych, zdrowotnych danej osoby, by dieta była jeszcze bardziej indywidualnie dobrana.

Zdjęcie pochodzi z flickr.com