Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Młoda kapusta to obecnie obok szparagów najczęściej wybierane warzywo. Warto po nią sięgać i tworzyć pyszne dania, które nie tylko zachwycą smakiem, ale też dostarczą szeregu cennych składników odżywczych.
Kapusta należy do rodziny roślin krzyżowych. Wszystkie warzywa z tej rodziny są źródłem substancji antyodyżwczych, które mogą wpływać na pojawienie się wzdęć. Mają również w swoim składzie substancje wolotwórcze – goitrynę i progoitrynę - dlatego osoby z zaburzoną czynnością tarczycy muszą ograniczać ich ilość. Poza tym jednak, kapusta to bogactwo witamin i to prawie wszystkich. Znajdziemy w niej witaminę C, K, E, B1, B2, B3, B5, biotynę, kwas nikotynowy, kwas foliowy, karotenoidy, ale również potas, sód, wapń, magnez, siarkę, żelazo. Jest również źródłem aminokwasów egzogennych lizyny i metioniny oraz szeregu związków biologicznie czynnych, w tym przeciwnowotworowych izosiarkocyjanianów i indoli. Nic więc dziwnego, że pojawia się cały szereg badań, a wraz z nimi zaleceń, by sięgać po nią chociażby w przypadku wrzodów, przy infekcjach czy nawet nowotworach. O korzystnym wpływie kapusty na organizm pisaliśmy w artykule ‘Kapusta na wiele przypadłości’ oraz ‘Sok z kapusty, idealny domowy lek’.
Składniki:
4 średnie ziemniaki
½ główki małej kapusty białej
4 pomidory
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 liście laurowe, ½ łyżeczki chili lub pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kumin), ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki:
¼ główki małej kapusty białej
3 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 łyżka oleju
4 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
Sól, pieprz kolorowy, nasiona czarnuszki, kawałek korzenia imbiru (może być imbir suszony – około 2 szczypty)
Przygotowanie:
Składniki:
2 szklanki poszatkowanej kapusty białej (może być szklanka białej i szklanka czerwonej)
1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (można również zetrzeć na tarce)
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka nasion maku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki:
5 szklanek (500 g) poszatkowanej kapusty białej
2 łyżeczki soli
1 łyżka nasion sezamu
1-2 łyżki pasty sambal oelek lub innej ostrej pasty na bazie chili
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Komentarze
OdchudzanieJestProstePL
11 czerwca 2015, 17:38
bardzo ciekawe pomysły :) do tej pory kapusta w odchudzaniu kojarzy (kojarzyła) się najczęściej z dietą kapuścianą
magwiz
11 czerwca 2015, 11:53
Pyszności!
Eli1605
9 czerwca 2015, 13:46
Jak coś lubię to z uwagi na towarzyszące choroby powinnam unikać. Codzienność.
1sweter
9 czerwca 2015, 12:12
a ja dziś mam młoda kapustkę z suszonymi pomidorami, cukinią, kiełkami, porem i kukurydzą z puszki (niestety)... wszystko usmażone na krótko na oliwie z suszonych pomidorów... pychota...
Wiedzmowata
9 czerwca 2015, 08:45
Lubię kapustę i często ją robię duszoną z różnymi dodatkami.