Wartość odżywcza

Kapusta należy do rodziny roślin krzyżowych. Wszystkie warzywa z tej rodziny są źródłem substancji antyodyżwczych, które mogą wpływać na pojawienie się wzdęć. Mają również w swoim składzie substancje wolotwórcze – goitrynę i progoitrynę - dlatego osoby z zaburzoną czynnością tarczycy muszą ograniczać ich ilość. Poza tym jednak, kapusta to bogactwo witamin i to prawie wszystkich. Znajdziemy w niej witaminę C, K, E, B1, B2, B3, B5, biotynę, kwas nikotynowy, kwas foliowy, karotenoidy, ale również potas, sód, wapń, magnez, siarkę, żelazo. Jest również źródłem aminokwasów egzogennych lizyny i metioniny oraz szeregu związków biologicznie czynnych, w tym przeciwnowotworowych izosiarkocyjanianów i indoli. Nic więc dziwnego, że pojawia się cały szereg badań, a wraz z nimi zaleceń, by sięgać po nią chociażby w przypadku wrzodów, przy infekcjach czy nawet nowotworach. O korzystnym wpływie kapusty na organizm pisaliśmy w artykule ‘Kapusta na wiele przypadłości’ oraz ‘Sok z kapusty, idealny domowy lek’

Zdrowe przepisy

Kapuściane curry
Kapuściane curry

Składniki:

4 średnie ziemniaki

½ główki małej kapusty białej

4 pomidory

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

2 liście laurowe, ½ łyżeczki chili lub pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kumin), ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej. Wrzucić kumin i smażyć około minuty. 
  2. Dodać kurkumę, chili w proszku, kolendrę, liście laurowe i cebulę. Dusić do zmięknięcia cebuli, około 4-5 minut.
  3. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę i pokrojone pomidory. Podlać wodą. Posolić i gotować około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Pomarańczowa zupa z kapusty
Pomarańczowa zupa z kapusty

Składniki:

¼ główki małej kapusty białej

3 marchewki

2 ziemniaki

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry

1 łyżka oleju

4 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego

Sól, pieprz kolorowy, nasiona czarnuszki, kawałek korzenia imbiru (może być imbir suszony – około 2 szczypty)

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Posolić i dusić 1-2 minuty.
  2. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wymieszać i dusić 1-2 minuty.
  3. Podlać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). 
  4. Można zmiksować by powstał krem. Podawać posypane natką pietruszki oraz czarnuszką.
surówka z kapusty
Surówka z makową nutą

Składniki:

2 szklanki poszatkowanej kapusty białej (może być szklanka białej i szklanka czerwonej)

1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (można również zetrzeć na tarce)

1 łyżka posiekanego koperku

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżka oleju

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy 

1 łyżeczka nasion maku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszać ocet, musztardę, miód, sól, pieprz. 
  2. Dodać olej, koper, mak i ponownie wymieszać.
  3. Wrzucić do miski kapustę i marchew, polać sosem, wymieszać. Kapustę i marchew można wcześniej zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty, co pozwoli warzywom nieco zmięknąć.
kimchi z kapusty
Kapusta a’la kimchi

Składniki:

5 szklanek (500 g) poszatkowanej kapusty białej

2 łyżeczki soli

1 łyżka nasion sezamu

1-2 łyżki pasty sambal oelek lub innej ostrej pasty na bazie chili

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Kapustę wrzucić do dużej miski, posypać solą i wymieszać. Odstawić w temperaturze pokojowej na około 3 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  2. Kapustę po odstaniu odcisnąć z soku, przepłukać.
  3. Wymieszać kapustę z podprażonymi nasionami sezamu, czosnkiem, pastą i olejem sezamowym. Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Zdjęcie pochodzi z : główne1234