Statystyki są przerażające, polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. A otyłość u dzieci zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów złośliwych w wieku dorosłym. Nie jest to więc w żadnym wypadku kwestia estetyki i ładnych statystyk. Za dziecięcą otyłością idą realne problemy zarówno dla rodzin, jak i dla Państwa, chociażby z tytułu opieki zdrowotnej.

A przecież rozwiązanie tego problemu nie jest żadną tajemnicą. Dobrze wiemy, co jest dla nas zgubne i co tuczy nasze dzieci. Badanie 8 krajów europejskich zaprezentowane na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości (ECO) w Sofii, pokazuje, że dzieci żywiące się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej są o 15 proc. mniej narażone na nadwagę i otyłość. Wystarczy więc do diety dziecka włączyć owoce, warzywa, orzechy, ziarna, ryby, aby zapewnić mu zdrowy start w przyszłość.

Co ciekawe, korzyści wynikające ze stosowania zasad diety śródziemnomorskiej okazały się być niezależne od podziału geograficznego. Na wyniki nie miały też wpływu wiek, płeć oraz status społeczno-ekonomiczny.

A na czym właściwie polega dieta śródziemnomorska? Zgodnie z zasadami tego sposobu żywienia do diety należy włączyć:

  • gotowane i surowe warzywa, które są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Szczególną rolę w diecie śródziemnomorskiej odgrywa pomidor - udowodniono, że jest on dobrym źródłem antyoksydantów.
  • owoce, pełne witamin, składników mineralnych, kwasów owocowych.
  • orzechy, nasiona, zawierające zdrowe tłuszcze niesycone oraz błonnik pokarmowy.
  • pełne zboża, zawierające sporo błonnika, witamin i składników mineralnych.
  • ryby, źródło wartościowego, lekkostrawnego białka oraz tłuszczów omega 3. 
  • oliwki, oliwę z oliwek, zawierające zdrowe tłuszcze nienasycone.
  • zioła, poprawiające perystaltykę jelit.

W tego rodzaju dietach zaleca się natomiast minimalizację spożycia czerwonego mięsa i soli. Posiłki powinny być gotowane w wodzie, na parze lub pieczone w folii, a więc lepiej strawne niż po smażeniu. Bardzo ważnym elementem jest też picie sporej ilości wody.  Zapotrzebowanie na wodę zależy głównie od masy ciała dziecka i zwykle jest obliczane za pomocą metody Hollidaya i Segara. Dla dzieci o masie ciała większej niż 20 kg zapotrzebowanie na płyny wylicza się następująco: 1500 ml + 20 ml na 1 kg ponad 20 kg.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podkreśla znaczenie aktywności fizycznej w życiu dziecka. Nie tylko zmniejszy to ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi, ale też poprawi sprawność mięśni oraz wzmocni układ krążenia i układ kostny. WHO zaleca, aby dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat były aktywne fizycznie (np. gry zespołowe, bieganie) przez co najmniej 60 minut dziennie. Dodatkowa, umiarkowana aktywność zadziała tylko na plus.

WHO zaleca, aby dzieci i młodzież w wieku 5-17 lat były aktywne fizycznie co najmniej godzinę dziennie. 

Ścisłe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała nie tylko nam, ale też naszym dzieciom.

Zdjęcie pochodzi z: jeffk / Foter / CC BY