Kilka zasad

Jeśli piknik ma być zdrowy to przede wszystkim potrawy muszą bazować na wartościowych produktach. Zamiast więc pakować słodkie bułeczki i bagietki, sięgnij po pełnoziarniste pieczywo. Gotowe ciastka ze sklepu zastąp ciasteczkami owsianymi własnej roboty, a zamiast kupnego napoju przygotuj samodzielnie wyciskany sok owocowy, green smoothie lub mrożoną herbatę. Jedzenie na świeżym powietrzu daje wiele radości i przyjemności, jednak wysoka temperatura na dworze sprzyja psuciu się żywności. Dlatego by uniknąć zatrucia pokarmowego trzeba pamiętać o kilku zasadach: 

  • Pamiętaj o przechowywaniu pokarmów łatwo psujących się jak sałatki, mięsa czy pasty w odpowiednich warunkach. Zabierz ze sobą lodówkę turystyczną i pilnuj, aby temperatura w niej była poniżej 5 stopni Celsjusza,
  • W drodze na piknik lodówka powinna być przewożona w kabinie samochodu, nie w bagażniku, w którym w czasie podróży może się robić naprawdę gorąco, co z kolei może podnieść temperaturę w chłodziarce i przyczynić się do rozpoczęcia psucia pokarmów,
  • Gdy wyjmiesz jedzenie z lodówki, powinno ono być zjedzone w przeciągu dwóch godzin, a jeśli temperatura na zewnątrz jest powyżej 32 stopni Celsjusza, w ciągu godziny, 
  • Sałatki z majonezem wyjmij z chłodziarki w ostatniej chwili i najlepiej postaw salaterkę w misce z lodem, by zapewnić jej niską temperaturę,
  • Pamiętaj o odpowiedniej higienie. Zabierz ze sobą chusteczki nawilżające czy żele do mycia rąk, by móc usiąść do jedzenia z czystymi rękoma,
  • Jeśli robisz sałatki na bazie sałat, dresing zabierz ze sobą w osobnym pojemniku i polej nim danie dopiero przed serwowaniem. Dzięki temu sałata pozostanie sprężysta i chrupiąca.

Zdrowe przepisy

Ruloniki warzywne
Ruloniki warzywne

Składniki:

2 małe cukinie

1 marchewka

1 ogórek

1 pęczek rzodkiewek

Serek twarogowy do smarowania

Wykałaczki 

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj. Obieraczką do warzyw potnij ją na długie, cienkie wstęgi.
  2. Marchewkę i ogórka obierz. Rzodkiewkę umyj i odetnij liście. Warzywa pokrój na krótkie słupki.
  3. Wstęgi cukinii posmaruj po jednej stronie serkiem. Na brzegu układaj słupki warzyw i zawiń w rulonik. Zepnij wykałaczką.
Owocowe szaszłyki
Owocowe szaszłyki

Składniki:

500 g truskawek

500 g arbuza

1 kula sera mozzarella

Bazylia

Sos balsamiczny

Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Arbuza pokrój w kostkę, a truskawki przekrój na połowy. 
  2. Ser pokrój w kostkę, a bazylię umyj.
  3. Nakłuwaj na patyczki owoce naprzemiennie z serem i bazylią.
  4. Gotowe szaszłyki polej delikatnie sosem balsamicznym.
sałatka z burakiem
Kolorowa sałatka

Składniki:

2 buraki 

1 pęczek rzodkiewek

2 marchewki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka octu jabłkowego

3 łyżki oleju

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka miodu

Sól, pieprz cytrynowy, mielona kolendra

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oraz buraki umyj i obierz. Odetnij liście od rzodkiewki.
  2. Pokrój warzywa na cienkie talarki nożem lub za pomocą tarki. Możesz też zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Ocet, musztardę, olej, miód oraz przyprawy wymieszaj w osobnym naczyniu. 
  4. Polej sałatkę sosem, posyp pietruszką.
Wrapsy z humusem
Wrapsy z humusem

Składniki:

4 tortille pełnoziarniste 

Humus

1 średni bakłażan

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 łyżka oleju

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z olejem. Paprykę i cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową. Smaż około 3 minut.
  2. Zdejmij warzywa z patelni i wrzuć na nią bakłażana. Smaż około 3 minut.
  3. Wymieszaj warzywa ze sobą, dopraw.
  4. Tortille posmaruj humusem. Wyłóż warzywa i zwiń. 

Zdjęcie pochodzi z : główne1234