1. Dzień na gotowanie


Zastanów się w jaki dzień tygodniu możesz poświęcić 2-3 godziny na gotowanie. Najpewniej będzie to dzień wolny od pracy np. sobotnie popołudnie. W tym czasie przygotujesz posiłki na cały tydzień. Pomyśl nad tym co lubisz jeść i jak chcesz jeść. Pamiętaj o zasadach prawidłowego żywienia. Staraj się, aby posiłki były zbilansowane, bogate w warzywa, produkty pełnoziarniste oraz pełnowartościowe białko. Powinny również być proste w przygotowaniu i łatwe w przechowywaniu. Najlepiej gotować jeden posiłek na kilka dni. To zaoszczędzi ci czasu. Jedzenie zapakuj w pojemniki, a następnie odpowiednio oznaczone wstaw do zamrażarki.

2. Zjedz śniadanie

Pożywny posiłek o poranku składający się z węglowodanów oraz białka to doskonały energetyczny początek dnia. Nasyci i odżywi oraz pozwoli wytrwać do pory obiadowej, jeśli nie będziesz mieć czasu na II śniadanie. Warto wstać nieco wcześniej, by zrobić sobie pożywną owsiankę z owocami i mlekiem, czy  pełnoziarniste pieczywo z jajkiem. Wcześniejsza pobudka pozwoli również spakować pożywne przekąski, kanapki i obiad, który sobie przygotowałaś wcześniej.

3. Pamiętaj o wodzie


Kawa pobudzi jednak nie jest najlepszym płynem nawadniającym. Pamiętając, że składamy się w prawie 60 procentach z wody, należy dostarczyć organizmowi jej odpowiednią ilość by móc dobrze funkcjonować. Poza tym picie wody przed posiłkiem może pomóc ci schudnąć. Zjesz wtedy mniejszą porcję dania, co ograniczy podaż energii. Staraj się mieć zawsze na biurku szklankę z wodą lub dowolną herbatą bez cukru. Jeśli zapominasz o piciu ustaw sobie przypomnienie w telefonie.

4. Odejdź od biurka

Warto przynajmniej lunch zjeść w innym miejscu niż biurko. Pozwoli to zarówno na chwilę relaksu, jak też na zjedzenie posiłku na spokojnie, bez stresu. Gdy jesz przy biurku, robisz to machinalnie. Nie zauważasz nawet kiedy skończysz posiłek. Pamiętaj, że jedzenie świadome, małymi kęsami pozwala na odczucie sytości, a co za tym idzie zjedzenie mniejszej porcji. Zmniejsza to również ryzyko przejedzenia, czy sięgania po kolejne przekąski.

5. Omijaj automaty


Wafelki, batony, żelki, cukierki to szybkie źródło energii, jednak również spora porcja pustych kalorii. Z jednej strony jeśli cały dzień nic nie jesz, taka ‘bomba’ postawi cię chwilowo na nogi, jednak nie pozostanie bez wpływu na twoją sylwetkę oraz zdrowie. Nie dosyć, że nie dostarczasz organizmowi składników odżywczych z wartościowych produktów, to jeszcze to co zostało w organizmie musi być zużyte do metabolizmu cukru rafinowanego, który zjadasz w łakociach. Staraj się nie przechodzić obok automatów, a do pracy zabieraj zdrowe przekąski jak warzywa, owoce czy bakalie. Pieniądze, które normalnie wydajesz na przekąski odkładaj. Po kilku tygodniach możesz to wydać na coś dla siebie np. manicure czy książkę. Będzie to doskonała nagroda za wytrwałość!

6. Nie głoduj


Jeśli będziesz zabierać ze sobą jedzenie do pracy i jeść regularnie, na pewno uda ci się powstrzymać od podjadania słodkości. Jeśli natomiast pomijasz posiłki jest bardziej niż pewne, że gdy w końcu zasiądziesz do stołu by coś zjeść, będzie to o wiele więcej niż potrzebujesz. To z kolei prosta droga do zbędnego tłuszczyku i przejedzenia. Uczucie głodu to również najczęstsza przyczyna sięgania po szybkie źródła energii czyli słodycze.

7. Zdrowe lokale


Nie udało ci się przygotować nic na dany dzień? Masz spotkanie biznesowe? Nic strasznego. Poszukaj w swojej okolicy lokali, które mają zdrowe i wartościowe potrawy w swoim menu. Dzięki temu nadal możesz kontynuować zdrowe odżywianie. Pamiętaj, aby w restauracji unikać tłustych mięs, klusek, pyz, pierogów, sosów, a wybierać chude mięsa, kasze, ryż z dużą ilością warzyw. Smażony makaron z jarzynami w restauracji chińskiej nie jest jednak dobrym wyborem.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com