Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak działa wolnowar?
  • Jak używać wolnowaru?
  • Jak zrobić owsiankę z wolnowaru?

Jak działa wolnowar?


To urządzenie, które w niskiej temperaturze przygotowuje posiłek nawet przez 10 godzin! Dzięki temu produkty zyskują na aromacie, soki nie wyciekają, potrawa nie przywiera, a sos pozostaje w naczyniu. Wszystko odbywa się w temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza, najczęściej jest to 70-80 stopni, zależy to od wyboru temperatury w programie urządzenia (low, medium, high). Dzięki temu straty witamin i składników mineralnych są mniejsze niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Mimo tego, że sam proces gotowania trwa długo, najczęściej nie wymaga to wiele pracy. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy, ustawić czas gotowania (często można również wyznaczyć moment, w którym sprzęt ma zacząć działać) i poczekać, aż posiłek sam się zrobi. Co ciekawe mimo, iż jest to długotrwały proces, warzywa przygotowane w ten sposób nie rozpadają się i nie są rozgotowane. Wart uwagi jest również fakt, że nie jest to nowinka techniczna. Slow cooker na amerykański rynek trafił już w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku.

Jak używać wolnowaru?


Jest kilka zasad, które dodatkowo warto mieć na uwadze przy gotowaniu w wolnowarze:

  • Wkładany kawałek mięsa musi być takich rozmiarów, aby znajdował się na środku urządzenia i nie dotykał boków,
  • Mięso warto podsmażyć przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne,
  • Śmietankę, kwaśną śmietanę, mleko lepiej dodawać w ostatniej godzinie gotowania, gdyż warzą się przy długim ogrzewaniu,
  • Makaron najlepiej ugotować osobno w wodzie i dołożyć w ostatnich 30 minutach gotowania,
  • Warzywa najlepiej układać na dnie wolnowaru, gdyż ich czas gotowania jest dłuższy niż mięsa.

Jak zrobić owsiankę z wolnowaru?


Warzywne chili
Warzywne chili


Składniki:
2 marchewki
½ selera
1 cebula
10 pieczarek
1 cukinia
Puszka pomidorów
Puszka fasoli (białej lub czerwonej)
3 szklanki soku pomidorowego
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz, chili, suszona bazylia

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokroić na kawałki. Cebulę, marchewkę i seler podsmażyć na oliwie 5-10 minut na małym ogniu.
  2. Dodać grzyby, cukinię, chili, sól pieprz i dusić jeszcze 5 minut.
  3. Przełożyć wszystko do wolnowaru i zalać pomidorami oraz sokiem pomidorowym.
  4. Gotować w niskiej temperaturze (LOW) przez 8 godzin.


Kolorowa owsianka
Kolorowa owsianka


Składniki:
8 szklanek wody
2 szklanki płatków
1/3 szklanki suszonych rodzynków lub żurawiny
2 jabłka pokrojone w kostkę
Cynamon

Przygotowanie:

  1. Do wolnowaru wlać wodę i wrzucić pozostałe składniki.
  2. Ustawić temperaturę na niską (LOW) i gotować 7-8 godzin.
Nadziewana papryka
Nadziewana papryka


Składniki:
700 ml soku pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki ugotowanego ryżu
2 cukinie
150 g sera typu Feta
4 duże czerwone papryki
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Do wolnowaru wlać sok pomidorowy, poszatkowaną cebulę oraz czosnek.
  2. Wymieszać w misce ryż z cukinią, serem i przyprawami oraz bazylią.
  3. Odciąć z papryki górną część z ogonkiem i napełnić paprykę farszem.
  4. Włożyć paprykę do garnka slow cooker i gotować pod przykryciem w wysokiej temperaturze (HIGH) przez 3 i ½ godziny.

Używaliście kiedyś wolnowaru? Wolicie wolnowar czy szybkowar? Jaka jest Wasza opinia?

Zdjęcie pochodzi z: główne, 1, 2, 3