Jarmuż to bardzo charakterystyczne warzywo. Pomimo to znalazł niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Używany jest do surówek, kanapek, jako dodatek do dań duszonych, smażonych, zapiekanych, zup oraz koktajli. Oprócz tego jest niezwykle zdrowy. Porcja zawierająca jedyne 30 kcal dostarcza nam sporą dawkę witaminy C, witaminy A, witaminy K i składników mineralnych (zwłaszcza wapnia).
Cukrzyca
Jarmuż zawiera przeciwutleniacz znany jako kwas alfa-liponowy, który, jak wykazano, obniża poziom glukozy we krwi zwiększając wrażliwość na insulinę. Zapobiega ponadto zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym u pacjentów z cukrzycą. Badania nad kwasem alfa-liponowym wykazały również spadek obwodowej neuropatii i / lub neuropatii autonomicznej u chorych na cukrzycę.
Choroby serca
Włączenie jarmużu do diety jest również korzystne dla naszego serca. Bogactwo błonnika pokarmowego, potasu, witaminy C i witaminy B6 to doskonałe wsparcie dla układu krwionośnego. W jednym z badań osoby, które spożywały 4069 mg potasu dziennie miały o 49 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca niż ci, którzy jedli około 1000 mg tego składnika na dobę.
Wysokie spożycie potasu wiąże się także z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej, utrzymaniem gęstości mineralnej kości i zmniejszonym ryzykiem tworzenia się kamieni nerkowych.
Jarmuż zawiera imponującą ilość flawonoidów, w tym 32 związki fenolowe i 3 kwasy hydroksycynamonowe, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie.
Nowotowry
Jarmuż, podobnie jak inne zielone warzywa, które zawierają chlorofil, okazał się skuteczny w blokowaniu skutków rakotwórczych amin heterocyklicznych, które są wytwarzane m. in. podczas grillowania potraw. Zawartość sulforafanu daje jarmużowi działanie ochronne przeciw nowotworowi prostaty, płuc, jelita grubego. Podobne działanie mają też zawarte w nim karotenoidy, a dokładnie beta karoten, luteina i zeaksantyna.
Jeśli chcesz zachować maksimum właściwości jarmużu, nie przesadzaj z podgrzewaniem jarmużu. Gotuj go na parze maksymalnie 4 minuty.
Zdrowie kości
Jarmuż dzięki sporej zawartości witaminy K wzmacnia nasze kości. Witamina K działa jako modyfikator białek macierzy kości, zwiększa absorpcję wapnia i może zmniejszyć wydalanie wapnia z moczem. Niskie spożycie witaminy K wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia złamania kości.
Kiedy uważać
Na spożywanie jarmużu należy uważać, kiedy przyjmujemy leki zwiększające stężenie potasu tj. beta - adrenolityki.
Zdjęcie 1 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Komentarze
aa5iek
9 czerwca 2015, 21:39
Ja właśnie dziś po raz pierwszy jadłam jarmuż. Całkiem smaczny, ale te gałązki przeraźliwie twarde. Troszkę to niewygodnie, jak by miała wycinać w każdym listku łodyżkę... Ale jeszcze mam zamiar sprawdzić go w koktajlu (^_^)
Kasia7555
8 czerwca 2015, 10:54
Polecam wycisnąć sok w wyciskarce, np. jabłko+jarmuż+kawałek imbiru lub pomarańcza+jarmuż. Naprawdę fajnie smakuje, a ile zdrowia
marrikaa
7 czerwca 2015, 20:26
Jarmuż mi nie smakuje. Polecam za to awokado, kalarepkę czy zapomniany agrest
aska1277
7 czerwca 2015, 12:50
Też nigdy nie jadłam, i robię podchody aby kupić ale zawsze co innego mi wyskakuje. trzeba poczytać i kupic no i przyrzadzic
anna987
3 czerwca 2015, 16:45
Nigdy nie jadłam jarmużu, teraz chętnie spróbuję. P.S. Nie można mieć powodu "na coś", tylko "ku czemuś" albo "do czegoś".