Jarmuż to bardzo charakterystyczne warzywo. Pomimo to znalazł niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni.  Używany jest do surówek, kanapek, jako dodatek do dań duszonych, smażonych, zapiekanych, zup oraz koktajli. Oprócz tego jest niezwykle zdrowy. Porcja zawierająca jedyne 30 kcal dostarcza nam sporą dawkę witaminy C, witaminy A, witaminy K i składników mineralnych (zwłaszcza wapnia).

Cukrzyca

Jarmuż zawiera przeciwutleniacz znany jako kwas alfa-liponowy, który, jak wykazano, obniża poziom glukozy we krwi zwiększając wrażliwość na insulinę. Zapobiega ponadto zmianom wywołanym stresem oksydacyjnym u pacjentów z cukrzycą. Badania nad kwasem alfa-liponowym wykazały również spadek obwodowej neuropatii i / lub neuropatii autonomicznej u chorych na cukrzycę. 

Choroby serca

Włączenie jarmużu do diety jest również korzystne dla naszego serca. Bogactwo błonnika pokarmowego, potasu, witaminy C i witaminy B6 to doskonałe wsparcie dla układu krwionośnego. W jednym z badań osoby, które spożywały 4069 mg potasu dziennie miały o 49 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca niż ci, którzy jedli około 1000 mg tego składnika na dobę. 

Wysokie spożycie potasu wiąże się także z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru, ochroną przed utratą masy mięśniowej, utrzymaniem gęstości mineralnej kości i zmniejszonym ryzykiem tworzenia się kamieni nerkowych.

Jarmuż zawiera imponującą ilość flawonoidów, w tym 32 związki fenolowe i 3 kwasy hydroksycynamonowe, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie. 

Nowotowry

Jarmuż, podobnie jak inne zielone warzywa, które zawierają chlorofil, okazał się skuteczny w blokowaniu skutków rakotwórczych amin heterocyklicznych, które są wytwarzane m. in. podczas grillowania potraw. Zawartość sulforafanu daje jarmużowi działanie ochronne przeciw nowotworowi prostaty, płuc, jelita grubego. Podobne działanie mają też zawarte w nim karotenoidy, a dokładnie beta karoten, luteina i zeaksantyna. 

Jeśli chcesz zachować maksimum właściwości jarmużu, nie przesadzaj z podgrzewaniem jarmużu. Gotuj go na parze maksymalnie 4 minuty.

jarmuż

Zdrowie kości

Jarmuż dzięki sporej zawartości witaminy K wzmacnia nasze kości. Witamina K działa jako modyfikator białek macierzy kości, zwiększa absorpcję wapnia i może zmniejszyć wydalanie wapnia z moczem. Niskie spożycie witaminy K wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia złamania kości. 

Kiedy uważać

Na spożywanie jarmużu należy uważać, kiedy przyjmujemy leki zwiększające stężenie potasu tj. beta - adrenolityki.

Zdjęcie 1 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY