Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy można jeść grilla na diecie?
  • Co przygotować dietetycznego na grilla?

Czy można jeść grilla na diecie?

Odchudzasz się, ale nie potrafisz odmówić sobie grilla z przyjaciółmi? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć jedno z drugim. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i odpowiednim doborze dań, aby móc cieszyć się posiłkiem na świeżym powietrzu i nie zaprzepaścić diety.

  • Pamiętaj o zdrowiu i bezpieczeństwie – przed rozpoczęciem grillowania porządnie wyczyść sprzęt. Dodatkowo pamiętaj o grillowaniu potraw na odpowiednich tackach aluminiowych. Stare zanieczyszczenia, zjełczały tłuszcz mogą wywołać dyskomfort gastryczny i są szkodliwe dla zdrowia. Podobnie substancje powstające podczas spalania tłuszczu skapującego na rozżarzone węgle (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) nie są bez szkody dla zdrowia. Równie szkodliwe są substancje lotne z rozpałek, dykt, gazet czy sklejek.
  • Wybieraj produkty wysokiej jakości – często ‘kiełbasy grillowe’ zawierają w sobie niewiele mięsa, za to dużo tłuszczu, wody i dodatków. Lepiej zaopatrz się w filet z kurczaka czy chudą wołowinę, wieprzowinę, przygotuj drobiowe kotleciki mielone zamiast wybierać tanie produkty dedykowane na grilla. 
  • Zrezygnuj z tłustych i kalorycznych artykułów – karkówka, kaszanka, kiełbasa nie są odpowiednimi produktami w czasie diety. Filet z kurczaka, chuda ryba czy warzywa, owoce są jednak jak najbardziej dobrym wyborem. Jakie są walory tych produktów? Przeczytasz o tym w ‘Sezon na grilla’

Więcej zasad zdrowego grillowania znajdziesz w artykule ‘Za miasto na grilla’.

Co przygotować dietetycznego na grilla?

Próbowałaś robić na grillu pizze razową czy może quesadillę? Przygotowywałaś desery z użyciem grilla, a może grillowane warzywa czy krewetki? Jeśli nie, nic straconego! Zobacz nasze pomysły na zdrowe i smaczne alternatywy do wrzucenia na ruszt.

Pizza z grilla
Pizza z grilla


Ciasto:

1 i ½ szklanki ciepłej wody

2 czubate łyżeczki drożdży instant

3 i ½ szklanki mąki razowej pszennej

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Dodatki:

Sos pomidorowy

Polędwica sopocka

Mozzarella

Papryka

Oregano, bazylia

Przygotowanie:

  1. Drożdże dodaj do wody i odstaw na około 5 minut. Dodaj mąkę, oliwę, sól, cukier i wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośniecie w ciepłym miejscy na przynajmniej godzinę.
  2. Z ciasta uformuj dwa placki i pozostaw na 5 minut. W tym czasie przygotuj dodatki.
  3. Ułóż ciasto na grillu na 2 minuty. Po tym czasie przełóż na drugą stronę i grillu kolejną minutę. 
  4. Posmaruj sosem, włóż dodatki (nie za dużo) i ułóż ponownie na grillu na 2-3 minuty.

Quesadilla z kukurydzą
Quesadilla z kukurydzą


Składniki:

4 razowe placki tortilla

4 łyżeczki startego żółtego sera

4 łyżki kukurydzy konserwowej

4 łyżki jogurtu greckiego

Sałata

Czerwona papryka

Szczypiorek 

Czosnek

Pieprz

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i pieprzem. Jeśli lubisz ostre potrawy dodaj też płatki chili.
  2. Połowę placka posmaruj sosem jogurtowym i poukładaj dodatki. Złóż na pół i grillu z każdej strony po 1-2 minuty.

krewetki na grillu
Krewetki na patyku


Składniki:

400 - 500 g krewetek 

Kilka drewnianych patyków na szaszłyki

1 i ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

3 łyżki ketchupu

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki wody

Przyprawa 5 smaków

Przygotowanie:

  1. Krewetki ponakłuwaj na patyki.
  2. W misce wymieszaj wodę, ocet, ketchup, sos sojowy, imbir i przyprawę.
  3. Krewetki posmaruj powstałym sosem i ułóż na grillu. Smaż po 2 minuty z każdej strony smarując dodatkowo sosem.
Bakłażan z grilla
Bakłażan z ricottą

Składniki:

2 bakłażany

2 łyżeczki oliwy

3 łyżki ricotty

Kilka pomidorków koktajlowych

Świeże oregano

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj i pokrój na plastry. Skrop delikatnie oliwą, posól i popieprz.
  2. Smaż na grillu około 7-10 minut, do momentu aż będzie miękki.
  3. Przełóż na talerz i posyp serem, posiekanym oregano i pomidorkami.
brzoskwinie z grilla
Brzoskwinie z mrożonym jogurtem

Składniki:

3 duże brzoskwinie

1 duży jogurt brzoskwiniowy

2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

  1. Jogurt włóż do zamrażalnika.
  2. Brzoskwinie umyj, przekrój na połowę i wyjmij pestkę. Posmaruj w miejscu przecięcia oliwą.
  3. Ułóż na grillu i smaż 2-3 minuty przecięta częścią w dół. Następnie obracaj na boki i na każdym z nich smaż po1-2 minuty. Na końcu smaż około 3 minuty przeciętą częścią ku górze.
  4. Zamrożony jogurt włóż w miejsce po pestce na połówkach brzoskwiń.

A Ty co polecasz dietetycznego z grilla? Które potrawy z grilla małą mało kalorii?

Zdjęcia pochodzą z: główne, 1, 2, 345