Termin wegetarianizm jest stosowane od 1839 roku, pierwotnie jako synonim diety warzywnej. Z czasem nazwa i grupa diet z ograniczeniem mięs ewoluowała i rozdzieliła się na poszczególne frakcje, z których każda dopuszcza lub odrzuca konkretne rodzaje produktów zwierzęcych. Oto podział diet wegetariańskich.

Semiwegetarianizm i fleksitarianizm


Większość wegetarian nie zalicza ich do diet wegetariańskich. Zdania co do ich przynależności są podzielone, jednak są to diety z ograniczeniem produktów mięsnych, więc błędem nie jest zapisanie ich tutaj. Obie diety dopuszczają obecność mięsa w diecie. W przypadku fleksitarianizmu pozwala się spożywanie kilku posiłków mięsnych w tygodniu, lub sięganie po mięso okazjonalnie np. na przyjęciach. Na co dzień osoba taka może stasować się do zasad diety wegańskiej czy laktoowegetariańskiej. W przypadku diety semiwegetariańskiej eliminacji podlega mięso czerwone, natomiast dopuszczana jest obecność drobiu oraz ryb. Inne odłamy to pollowegetarianizm uwzględniający mięso drobiowe oraz peskawegetarianizm dopuszczający ryby w diecie. Każdy z tych typów wegetarianizmu jest korzystny dla zdrowia, ponieważ eliminuje mięso czerwone, łączone z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym z rozwojem niektórych nowotworów. Można je również nazwać w skrócie racjonalnym, zdrowym odżywianiem.

Laktoowowegetarianizm


Osoby żywiące się w ten sposób dopuszczają w diecie nabiał oraz jaja. Często myśląc o wegetarianach mamy na myśli właśnie tą dietę. Jak już jednak pisałam wyżej, diety wegetariańskie to szersze pojecie rozdzielające się na poszczególne typy. 


Warto tutaj zwrócić uwagę, że dodatkowo można rozróżnić laktowegetarianizm oraz owowegetarianizm. Pierwsza dieta z produktów zwierzęcych pozwala spożywać wyłącznie artykuły mleczne,  a druga uwzględnia wyłącznie jaja.

Weganizm


W tym przypadku nie ma zgody na żaden produkt zwierzęcy, ani na talerzu, ani w ubraniu. Eliminacji podlegają czerwone mięsa, drób, nabiał, jaja, miód, ale również takie dodatki odzwierzęce jak żelatyna. Weganie w ubraniach unikają skór, futer, wełny czy jedwabiu.

Frutarianizm


Frutarianie opierają swoje żywienie wyłącznie na owocach oraz warzywach, które są owocem jako częścią rośliny. Wymienić tutaj można awokado, ogórka, pomidora, dynię, cukinię itp. Jedzą również orzechy, nasiona i produkty zbożowe. Ważne jest to, aby zbieranie produktów jakie rodzi roślina nie robiło jej krzywdy, wtedy taki artykuł może się znaleźć na ich talerzu. Odpada więc szpinak, marchew czy ziemniaki.

Witarianizm


Ta dieta pozwala jedynie na delikatne podgrzanie produktów, generalnie jednak opiera się na artykułach surowych i nieprzetworzonych. Chodzi o to, aby nie dezaktywować enzymów zawartych w produktach. Zazwyczaj opiera się na zasadach diety wegańskiej i dopuszcza jedynie warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona i orzechy. Niekiedy jednak może zawierać niepasteryzowane mleko czy surowe mięso lub ryby.

W przypadku diet z całkowitą eliminacją produktów zwierzęcych bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na odpowiednie bilansowanie diety. Niejednokrotnie wegetarianie muszą sięgać po dodatkową suplementację żelazem, cynkiem czy witaminą B12, których naturalnymi najlepszymi źródłami są produkty zwierzęce. Planując swoje menu powinni zwracać uwagę na aminokwas ograniczający w danym produkcie. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule o rodzajach białka.

Podsumowując dieta wegańska jest dietą wegetariańską, jednak nie każdy wegetarianin jest weganinem.

Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com